back to top

Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Budući da je LTE mrežna tehnologija samo za prijenos podataka, VoLTE pruža pozive veće kvalitete, bolju uslugu i mogućnost istovremenog korištenja glasa i podataka.

Šta je VoLTE ? Voice over LTE, ili VoLTE, je digitalna paketna tehnologija koja koristi 4G LTE mreže za usmjeravanje govornog prometa i prijenos podataka.

Ova glasovna usluga je standard za bežičnu komunikaciju velike brzine u uređajima kao što su pametni telefoni, terminali za podatke, IoT uređaji i nosivi uređaji.

Šta je VoLTE

VoLTE je važan za mrežne operatere, dobavljače, proizvođače originalne opreme i potrošače.

Budući da je LTE mrežna tehnologija samo za prijenos podataka, VoLTE pruža pozive veće kvalitete, bolju uslugu i mogućnost istovremenog korištenja glasa i podataka.

šta je volte i kako funkcioniše
Šta je VoLTE i kako funkcioniše

Kako funkcioniše VoLTE?

VoLTE je baziran na okviru IP multimedijalnog podsistema. Ovo omogućava usluzi da isporučuje multimediju kao protok podataka koristeći zajednički IP interfejs koji može da koristi.

Na primjer, korisnik može pokrenuti poziv koristeći LTE mrežu. Ako odlutaju izvan područja pokrivenosti LTE-om, poziv će se vratiti na staru mrežu.

Ova funkcionalnost je poznata kao Kontinuitet jednog radio govornog poziva, gdje LTE mreža istovremeno održava dvije veze dok se LTE signal ne prekine.

Pored toga, preporučeni govorni kodek za VoLTE je prilagodljivi višestruki širokopojasni ili HD glas. HD glas povećava opseg audio frekvencija za glasovne pozive i podiže kvalitet zvuka.

sta je volte
VoLTE je baziran na okviru IP multimedijalnog podsistema.

Podrška za VoLTE

Većina 4G bežičnih mreža koristi LTE tehnologiju i stoga podržava VoLTE. Prema izvještaju Global Mobile Suppliers Association iz januara 2023., 292 mrežna operatera širom svijeta uložila su u VoLTE tehnologiju, a njih 258 je pokrenulo VoLTE mreže.

Većina mobilnih uređaja ima VoLTE mogućnosti, uključujući bilo koji iPhone nakon iPhone 6, sve Google Pixel modele i Samsung Galaxy modele nakon 2015.

Korisnici obično imaju opciju uključivanja i isključivanja VoLTE-a kroz postavke uređaja.

Da biste uputili VoLTE poziv, oba uređaja uključena u komunikaciju moraju biti kompatibilna sa VoLTE, biti smještena u podržanom području i imati omogućene VoLTE mogućnosti.

sta je volte
Većina 4G bežičnih mreža koristi LTE tehnologiju i stoga podržava VoLTE.

Prednosti VoLTE-a

VoLTE može pružiti provajderima usluga i korisnicima uređaja višestruke prednosti:

  1. Koristi spektar efikasnije od tradicionalne glasovne tehnologije.
  2. Produžava trajanje baterije u poređenju sa VoIP-om.
  3. Pruža vrhunski kvalitet zvuka i pozivanja.
  4. Nudi pouzdane usluge i interoperabilnost.
  5. Omogućava korisnicima da istovremeno upućuju pozive i koriste podatke.
  6. Omogućava do šesterosmjerne konferencijske pozive.
  7. Primjenjuje se uz multimedijalne usluge, kao što su dijeljenje videa i razmjena multimedijalnih poruka.
  8. Pojednostavljuje upravljanje mrežom i pristupačnost programerima.
  9. Oslobađa propusni opseg mreže zbog manjeg paketa.

Kako uključiti/isključiti VoLTE?

Uključivanje i isključivanje VoLTE-a  je  jednostavan proces. Ako vam mobitel ima podršku za isti, u postavkama ćete naći opcije. Dovoljno je da telefon podržava 4G VoLTE.

Ponekad telekomi i proizvođači koje rade pametne telefone VoLTE nazivaju “HD calls”. Stoga, ako u postavkama vidite “HD call” opciju, imajte ovo na umu..

Android

Da biste uključili ili isključili VoLTE na Androidu, dovoljno je da prvo otvorite Settings aplikaciju. Zatim nađite opcije Connection > Mobile Networks (može se i drugačije zvati, ovisno o telefonu kojeg koristite).

Tapnite na Primary SIM. Zatim nađite VoLTE switch i uključite ga ili isključite. Često kraj te opcije stoji poruka “May improve call quality” ili nešto slično.

iOS

Dovoljno je da otvorite Settings  te zatim odaberete opcije Mobile Data > Mobile Data Options > Voice & Data.

Pri dnu ekrana ćete vidjeti VoLTE opciju. Također ju ovdje možete isključiti ili uključiti.

ekako.info

Preporuka:

Drugi upravo čitaju