back to top

9 sjajnih Google aplikacija za Android za koje možda niste čuli

Kad razmislite Googleove aplikacije, vjerovatno mislite na aplikacije kao što su Gmail, YouTube, Google Maps, Google Assistant… Ove su aplikacije toliko uobičajene da izgledaju kao dio toga Android, što na neki način i jesu.

S druge strane, ako pogledate Google Play trgovina, vidjet ćete milion aplikacija dostupnih za preuzimanje. Naravno, među ovim aplikacijama postoje pravi dragulji koje vrijedi preuzeti i koristiti.

Među tim draguljima su neke Google aplikacije koje nisu sastavni dio Androida, ali stoje iza Googlea i prilično su korisne. Ako vas zanima koje su to aplikacije, nastavite čitati ovaj tekst.

PhotoScan od Google Photos

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

PhotoScan je proširenje Google fotografije i aplikaciju za skeniranje starih odštampanih fotografija. Aplikacija je jednostavna za korištenje – samo držite telefon preko slike i pomjerite ga onako kako vam aplikacija kaže. Aplikacija zatim skenira, kombinuje i poboljšava fotografiju sa iznenađujuće dobrim rezultatima.

Bilo bi pogrešno pretpostaviti da PhotoScan radi jednako dobro kao fizički skener ili profesionalna usluga. Ali kao aplikacija, među najboljima je na tržištu.

Aplikacija koristi Googleovu umjetnu inteligenciju za kalibraciju boja i uklanjanje odsjaja. Takođe automatski izrezuje fotografije kada otkrije ivice slike i ima funkciju izravnavanja ili rotiranja slika.

Osim toga, možete automatski poslati sve skenirane slike direktno u oblak. Tačnije, na web servisu Google Photos.

Google Read Along

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

Čitajte zajedno je aplikacija za čitanje za djecu od pet i više godina. Njegova primarna funkcija je da čitanje učini interaktivnijim i zabavnijim za djecu i promoviše samostalno učenje. Aplikacija im pomaže da poboljšaju svoje vještine čitanja na engleskom i osam drugih jezika.

Sadrži zanimljive priče, značke i postignuća, zajedno s virtuelnim asistentom po imenu Diya, koji drži djecu angažiranom. To je aplikacija prilagođena djeci, tako da je možete bezbedno dati svom djetetu. Štaviše, ne sadrži reklame i radi bez pristupa Internetu, uz mogućnost optimizacije sadržaja prema nivou težine.

Aplikacija također podržava višestruke profile za više djece i kreira pojedinačne profile za njihov napredak. Aplikacija preporučuje knjige svakom djetetu u skladu s njegovim sposobnostima čitanja i nivou.

Ako imate djecu koja uče engleski jezik i koja vole čitati, ovo je aplikacija koja bi im se mogla svidjeti.

Crowdsource

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

Crowdsource je interaktivna aplikacija što pomaže Googleu da poboljšati svoju AI tehnologiju. Možete koristiti svoje sposobnosti, kao što je prepoznavanje objekata na slici ili zvuku određene ptice, da pomognete Googleu da poboljša svoj AI sistem. Zauzvrat ćete dobiti razne pogodnosti.

Možete zaraditi značke i biti prepoznati u “Google zajednici” za svoje doprinose. Također vam daje priliku da prisustvujete sastancima sa Google stručnjacima i drugim suradnicima kako biste poboljšali Google ekosistem i njegove proizvode.

Možete im pružiti usluge kao što su provjera oznake slike, snimanje slike, prijevod, validacija prijevoda, prepoznavanje rukopisa i slično.

Probajte, možda će vam biti zanimljivo i ne treba vam puno vremena.

Google Arts & Culture

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

Google Arts & Culture je jedna od najboljih aplikacija za učenje istorije umetnosti i kulture. Aplikacija sadrži priče i saznanja o više od 2.000 kulturnih institucija iz 80 zemalja.

Aplikacija ima neke sjajne funkcije, kao što je Art Selfie, gdje možete otkriti portrete koji izgledaju baš kao vi. Također dobijate “360” videozapise i virtuelne obilaske poznatih znamenitosti i lokacija i još mnogo toga. Još jedna zanimljiva karakteristika je Explore, gdje možete putovati kroz vrijeme i vidjeti umjetnost iz drugačije perspektive.

Uz sve to, aplikacija pronalazi muzeje i izložbe u vašoj blizini. Sve u svemu, dobijate odlično digitalno iskustvo i mentalnu diverziju s bilo kojeg mjesta na svijetu.

Chrome udaljena radna površina

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

Za Android postoji nekoliko aplikacija za udaljenu radnu površinu. Neki od njih su plaćeni, a neki besplatni, ali s ograničenom funkcionalnošću. Chrome udaljena radna površina je rijedak primjer koji je potpuno besplatan i potpuno funkcionalan.

Ako ne želite da se bavite još jednom aplikacijom na svom računaru, možete instalirati ekstenziju unutar Chrome pretraživača za pristup svom računaru s bilo kojeg mjesta na svijetu putem Android telefona.

Najbolji dio je što radi na cijelom računalu i nije ograničen samo na Chrome pretraživač. Sve dok su i vaš računar i Android uređaj povezani na internet, moći ćete bezbedno da pristupite svom računaru.

Google Tasks

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

Google Tasks je jednostavna “to-do” aplikacija za upravljanje svakodnevnim zadacima i obavezama. Ima odličnu integraciju sa Google kalendarom i Gmail-om, što pomaže u upravljanju i efikasnom obavljanju svakodnevnih zadataka. Možete uređivati, pregledavati i upravljati zadacima s bilo kojeg uređaja dok ste u pokretu.

Naći ćete i prečicu, odnosno skraćenicu “Zadaci” (“Zadaci”) na bočnoj traci Google kalendara. Aplikacija također može brzo kreirati zadatke iz vaše e-pošte i pruža odlične funkcije upravljanja zadacima. Ovdje prvenstveno mislimo na kreiranje podzadataka, odnosno podzadataka u kojima glavni zadatak možete podijeliti na manje, lakše ostvarive ciljeve.

Rokovi se mogu postaviti za zadatke i projekte dodavanjem datuma u navedeno polje.

Postoje bolje i “bogatije” aplikacije za obaveze (kao što je Todoist, na primjer), ali ako vam ne treba ništa posebno i često koristite Google kalendar, smatramo da bi ova aplikacija mogla biti od pomoći. Probajte i vidite. Ako vam se ne sviđa, postoji milion drugih aplikacija ovog tipa.

Akcioni blokovi

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

Akcioni blokovi omogućava vam da kreirate intuitivne prečice u obliku velikih dugmadi na početnom ekranu. Ovo nisu vaše uobičajene prečice ili widgeti za aplikacije, umjesto toga, možete kreirati prečice za određene zadatke koje ponavljate iz dana u dan, štedeći vam malo vremena i truda.

Na primjer, možete kreirati prečice da pozovete svoju bolju polovinu, pustite svoju omiljenu muziku ili prečicu za uključivanje ili isključivanje svjetla u svom stanu. Action Blocks je poput GUI verzije Google Assistant-a koja vam može pomoći da budete efikasniji.

Reading Mode

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

Reading Mode je aplikacija dizajnirana da pomogne ljudima s određenim poremećajima da lakše čitaju. Međutim, podjednako je koristan za sve korisnike Androida jer čitanje čini ugodnijim za oko.

Nakon što preuzmete aplikaciju, dodirnite njenu ikonu da je otvorite. Vodit će vas kroz proces postavljanja, a na kraju ćete imati plutajuću ikonu prečice na ekranu koja pretvara bilo koju web stranicu ili dokument u tekst koji se lako čita.

Socratic od Googlea

9 sjajnih google aplikacija za android za koje možda niste čuli

Googleov Socratic je obrazovna aplikacija zasnovana na umjetnoj inteligenciji. Zamislite da ste zapeli na matematičkom pitanju. Odmah ćete potražiti pomoć tako što ćete u Google upisati cijelo pitanje ili matematički problem. Je li tako? Sa Socratic-om možete lako skenirati to pitanje i pronaći rješenja iz najboljih izvora.

Aplikacija je posebno dizajnirana s Googleovim algoritmima koje pokreće AI za srednje škole, fakultete i univerzitete, odnosno AI koji se koristi u obrazovne svrhe. Osim toga, možete pronaći video zapise za različite teme koji objašnjavaju proces i metode, korak po korak.

A sa funkcijom Voice Assist, možete postaviti bilo koje pitanje bez potrebe da ga ručno upisujete u aplikaciju.

Socratic se udružio s nastavnicima i stručnjacima kako bi vam pružio vizualna objašnjenja za svaki predmet kako biste mogli naučiti koncepte iza bilo kojeg problema. Trenutno radi za algebru, geometriju, trigonometriju, biologiju, hemiju, fiziku, istoriju i književnost.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 9 sjajnih Google aplikacija za Android za koje možda niste čuli prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju