back to top

Kako besplatno koristiti ChatGPT?

Što je ChatGPT Plus i čemu služi?

Kako besplatno koristiti ChatGPT i šta je zapravo ovaj alat umjetne inteligencije saznajte u nastavku.

ChatGPT je stvorio OpenAI, ista tvrtka koja je napravila i DALL-E 2, koji je pokrenuo val generatora slika na temelju AI-a ili umjetne inteligencije.

Dok DALL-E 2 generira slike, ChatGPT se temelji isključivo na tekstu i nije prvi OpenAI-jev chatbot. OpenAI-jev izvorni GPT (”Generative Pre-trained Transformer”) chatbot (chatbot je u biti alat za komunikaciju kojeg koristi umjetna inteligencija) koji je ”obučen” ili ”uvježbavan” na osnovi ogromne zbirke tekstualnih podataka s interneta, što mu je omogućilo generiranje ljudskog teksta kao odgovor na upit.

Slijedio ga je GPT-2 2019., GPT-3 2020. i ChatGPT, od 30. studenog 2022.

ChatGPT radi pomoću algoritama za analizu i generiranje teksta, na temelju upita korisnika. Kada korisnik unese upit ili pitanje, ChatGPT koristi svoje podatke o koje povlači iz baza podataka i tako daje odgovor korisniku.

Taj odgovor je sličan onome što bi čovjek mogao reći u tom kontekstu. U biti, ChatGPT je napredni chatbot koji koristi ogromnu količinu informacija, koje su dostupne na internetu kako bi pokušao razgovarati poput čovjeka.

Iako ChatGPT izgleda kao jedan dosta obrazovan čovjek, daleko je od savršenog.

kako besplatno koristiti chatgpt?
Kako besplatno koristiti ChatGPT?

Kako besplatno koristiti ChatGPT?

ChatGPT je besplatan za korištenje za sve koji imaju otvoren korisnički račun na OpenAI-evoj internetskoj stranici. Možete stvoriti besplatan račun sa svojom adresom e-pošte, Google računom ili Microsoft računom.

Što je to ChatGPT Plus i čemu služi?

Usluga pretplate na ChatGPT Plus je opcionalna plaćena razina koja pruža dosljedan pristup ChatGPT-u, čak i za vrijeme najveće potražnje.

Pretplata na ChatGPT Plus također daje korisnicima prioritetan pristup novim značajkama i poboljšanjima prije nego što se objave široj javnosti.

ChatGPT Plus predstavlja najnoviji korak naprijed u AI chatbot tehnologiji ili tehnologiji koja se zasniva na umjetnoj inteligenciji, iz OpenAI-ja.

Nova “Plus” mogućnost označava nešto više: uslugu pretplate koja pruža nekoliko dodatnih značajki i pogodnosti, u usporedbi s besplatnom verzijom ChatGPT-a.

Jedno od najznačajnijih poboljšanja ChatGPT Plusa je integracija Microsoftove tražilice Bing, koja omogućuje umjetnoj inteligenciji da korisnicima pruži informacije u stvarnom vremenu.

Ovo je značajan pomak u odnosu na prethodne mogućnosti, koje su bile ograničene na dohvaćanje podataka prije rujna 2021.

Koja je cijena korištenja ChatGPT Plus mogućnosti?

Pretplata na ChatGPT Plus košta 20 USD mjesečno. Iako je u početku bio dostupan samo korisnicima u SAD-u, OpenAI je počeo širiti dostupnost na druge regije svijeta. U Europskoj uniji pretplata je dostupna za 22 eura.

kako besplatno koristiti chatgpt?

Koje su dodatne mogućnosti koje nudi ChatGPT Plus?

ChatGPT Plus korisnicima omogućuje pristup GPT-4, naprednijem jezičnom modelu iz OpenAI-ja.

GPT-3.5 također je puno brži koristeći GPT Plus, što ga čini neizmjerno korisnijim za obavljanje stvari poput uređivanja ili transformiranja postojećeg teksta.

Međutim, najveća značajka ažuriranja je gore spomenuta integracija s Bingom, omogućujući chatbotu pružanje dodatne količine ažurnih informacija.

Bing integracija jedan je primjer ChatGPT “dodatka”, ali Plus pretplatnici dobivaju pristup još jednoj beta značajki u obliku Plugin Storea.

Ovdje pružatelji usluga trećih strana daju ChatGPT-u pristup posebnim sposobnostima, kao što je matematika ili podacima, kao što su različiti podaci vezani uz znanstveno istraživanje.

To znači da uz pomoć ChatGPT Plus mogućnosti možete raditi specijaliziranije stvari.

Lista čekanja ChatGPT Plus mogućnosti

Kako potražnja za ChatGPT Plus raste, to znači da će se potencijalni korisnici naći na listi čekanja prije nego što će se moći pretplatiti.

To je zbog povećane računalne snage, koje su potrebne za premium značajke, koje se nude u verziji Plus.

Kako korisnik može dobiti ChatGPT Plus?

Dobivanje ili bolje rečeno prelazak na ChatGPT Plus uključuje nadogradnju s besplatne verzije ChatGPT-a, što se može učiniti unutar ChatGPT-ovog sučelja na internetskom pregledniku.

Nakon što se prijavite na svoj račun, kojeg najprije morate kreirati, kliknite na tipku “Nadogradi na Plus”. Ova mogućnost nalazi se iznad imena, odnosno u donjem lijevom kutu stranice.

Sada kliknite na “Plan nadogradnje”. Odavde ispunite podatke o plaćanju i ostale podatke potrebne za registraciju. Nakon što uplata bude obrađena, to je to. Spremni ste za korištenje ChatGPT Plus mogućnosti.

Isplati li se prijeći i koristiti ChatGPT Plus?

Vrijednost ChatGPT Plusa uglavnom ovisi o korištenju chatbota. Ako se oslanjate na ChatGPT za zadatke poput pisanja koda ili za ”brainstorming” o različitim zamislima, u tom biste slučaju mogli imati veliku korist od onoga što nudi Plus mogućnost.

Drugim riječima, ako koristite ChatGPT kao pomoć u svom plaćenom poslu, a davanje oko 22 eura vam nije puno, definitivno se isplati prijeći na Plus.

GPT-4, sa svojim raznim dodacima, sigurno svjetlosnim godinama ispred GPT-a 3.5, kojeg dobivaju korisnici koji koriste ChatGPT besplatno.

kako besplatno koristiti chatgpt?

Kako koristiti ChatGPT?

Prvo idite na chat.openai.com u svom internetskom pregledniku na računalu. Od vas će se tražiti da se “Prijavite” ili “Registrirate”.

Možete se prijaviti s adresom e-pošte, Google računom ili Microsoft računom, besplatno. Za početak možete preuzeti i službenu aplikaciju ChatGPT za iPhone.

Nakon što ste prijavljeni, možete početi koristiti ChatGPT. Upotrijebite tekstni okvir na dnu zaslona za upisivanje upita. To može biti pitanje ili poseban zahtjev.

Kliknite na ikonu papirnatog aviona ako želite poslati upit chatbotu.

ChatGPT će “otipkati” odgovor u stvarnom vremenu. Nakon što se završi, možete poslati povratnu informaciju pomoću tipke za palac, odnosno tipke za palac prema gore i tipke za palac prema dolje.

Svaki upit pokreće razgovor. Možete unijeti dodatne upite ili potpuno promijeniti temu. ChatGPT će ”zapamtiti” o čemu ste ”komunicirali” s njime.

Ako mislite da odgovor nije bio dovoljno dobar, možete ga jednostavno zamoliti neka pokuša ponovno. Također možete reći ChatGPT-u kada je u vezi nečega dao netočne podatke.

Možete označiti web mjesto chat.openai.com kako biste mu se brzo vratili u budućnosti.

ChatGPT omogućuje istovremeno korištenje dodataka i pregledavanje internetskog sadržaja

ChatGPT može pregledavati internetski sadržaj i osim toga, podržava dodatke ili ”plug-ine” koje inače koriste internetski preglednici.

Na primjer, uz pregledavanje interneta, ChatGPT može pronaći ažurne informacije za vas, umjesto da bude ograničen na znanje iz 2021. Dodaci povezuju ChatGPT s vanjskim uslugama.

Ovdje trebate znati da vam od svibnja ove godine treba ChatGPT Plus za pristup pregledavanju internetskog sadržaja i dodataka. To znači da svi oni koji su se pretplatili na ChatGPT Plus mogu uključiti ove značajke.

Kako popraviti različite probleme koji su povezani s ChatGPT-om?

ChatGPT je iznimno popularan i njegova će popularnost rasti kako vrijeme bude prolazilo. No ono što je činjenica jest to da je ChatGPT i dalje još uvijek samo istraživački projekt.

To znači da će se pojaviti situacije da nećete uvijek moći koristiti ChatGPT, pogotovo ako puno drugih korisnika također koristi uslugu u ovom trenutku.

Vidjet ćete poruku “ChatGPT je trenutno popunio kapacitet”, nakon čega ga nećete moći koristiti određeno vrijeme. Ovu ”pogrešku” možete pokušati popraviti na više načina: pokušajte osvježiti svoj internetski preglednik, isključite ga i ponovno ga pokrenite ili se jednostavno vratite na ChatGPT kasnije.

Ako vam to predstavlja problem, izdvajanjem oko 22 eura mjesečno za ChatGPT Plus dobit ćete prioritetan pristup. To znači da ćete moći koristiti ChatGPT čak i kada je pod velikim opterećenjem.

Također možete vidjeti pogreške u svojim razgovorima dok koristite ChatGPT, poput poruke koja kaže da postoji “mrežna pogreška”. Ovo ponekad može biti uzrokovano problemom s vašom mrežom.

Na primjer, ovaj problem moggu uzrokovati različiti problemi koji postoje s internetskom vezom, problemi s Wi-Fi mrežom ili problem s VPN-om. No ovaj problem isto tako može uzrokovati nepravilan rad poslužitelja ChatGPT-a.

U nekim slučajevima, traženje vrlo dugog odgovora od ChatGPT-a može dovesti do pogreške. Od vas se može tražiti da zatražite još jedan odgovor od ChatGPT-a ili ponovno učitavanje stranica.

Kako snimiti ili sačuvati ”razgovor” između korisnika i ChatGPT-a?

ChatGPT razgovori automatski se spremaju na vaš OpenAI račun. Prošlim razgovorima možete pristupiti iz izbornika na bočnoj traci. Svaki put kada započnete novi razgovor, on se dodaje na popis.

Unutar ChatGPT korisničkog sučelja vidjet ćete da je bočna traka već proširena. Kliknite na razgovor kako biste ga mogli ponovno pročitati ili kako biste nastavili gdje ste stali.

Razgovori se imenuju na temelju prvog upita kojeg ste vi kao korisnik unijeli.

Unutar preglednika na mobilnim uređajima morat ćete dodirnuti izbornik koji je označen trima vodoravnim crtama, kojeg neki nazivaju ”izbornikom hamburgera”, koji se nalazi u gornjem lijevom kutu, kako biste proširili bočnu traku.

Izbornik na bočnoj traci također je mjesto gdje možete očistiti popis razgovora. Jednostavno odaberite “Izbriši razgovore” i to je sve.

Što uopće znači kratica ChatGPT?

“GPT” je kratica za “Generative Pre-trained Transformer”. GPT je jezični model koji koristi duboko učenje za generiranje teksta, kojeg chatbot pruža kao odgovor na upit.

Dio naziva “Chat” dolazi od riječi chatbot, što znači u biti robot namijenjen za komunikaciju putem interneta.

Bilježi li ChatGPT podatke i kakve podatke bilježi?

OpenAI kaže da ne sprema podatke iz pojedinačnih interakcija s ChatGPT-om za vlastitu upotrebu.

Tijekom komuniciranja s ChatGPT-om, vaš unos se obrađuje kako bi se generirao odgovor, nakon čega se ta komunikacija između vas i ChatGPT-a ili ”razgovor” sprema se na vaš račun.

Nakon što obrišete svoj račun, razgovor zauvijek nestaje (barem tako tvrde iz OpenAI-a).

pcchip.hr

Preporuka

Drugi upravo čitaju