back to top

Nova verzija web pretraživača Opera mogla bi vas natjerati da zauvijek odbacite Chrome

Trenutno smo svjedoci perioda možda najintenzivnijih ratova web pretraživača kakvih nije bilo od kraja devedesetih i početka 2000-ih. Microsoft je toliko uzdrmao tržište implementacijom AI elemenata Edge web pretraživač koji Google pokušava “isplivati” iz situacije u kojoj se našao i na koju stavlja sav svoj fokus Bard i buduće modifikacije Chrome.

Dok se tehnološki divovi otvoreno sukobljavaju, zanimljive stvari se dešavaju sa drugim web pretraživačima. Ovih dana mogli bismo svjedočiti izlasku nove verzije Opera web pretraživača i možemo samo reći da nas je oduševila. Bilo da se radi o inovativnim AI funkcijama ili redizajniranim karticama, Opera web pretraživač će imati mnogo toga za ponuditi i možda će vas jednostavno natjerati da napustite Chrome.

 

Modularni dizajn

Opera One naziv je nove verzije koja ima modularni dizajn, koji omogućava da svi elementi imaju svoje mjesto i da ne ometaju druge karakteristike.

Kada ga koristite, vidjet ćete da je to drugačiji i zaista praktičan dizajn. Na primjer, možemo dati eliptične elemente sidebara koji se nalaze u donjem lijevom kutu i imat ćete osjećaj da je ovo mjesto mnogo bolja varijanta postavljanja nego na drugim web pretraživačima.

Mnoge ikone u pretraživaču Opera su velike i lako ih je uočiti. Odmah pored adresne trake nalazi se nekoliko ikona za različite funkcije kao što su oznake, ekstenzije ili prijava na korisnički račun Opera. Na lijevoj strani su brze veze za aplikacije, uključujući ChatGPT, ChatSonic, Facebook Messenger, WhatsApp i TikTok.

Ikone u donjem levom uglu uključuju media plejer, drugu ikonu obeleživača, ikonu pregledača istorije i podešavanja bočne trake.

opera web pretraživač

Funkcija radnog prostora

U gornjem lijevom uglu nalazi se “Radni prostor” ikona koja je dio Operinih modularnih funkcija. “Radni prostor 1“ je prva ikona koja služi kao primarni web pretraživač za svaku sesiju. Naknadno “Radni prostori” funkcionalnosti će imati ikone koje se nalaze ispod prve i mogu služiti u različite svrhe prema vašoj organizaciji rada. Primjer korištenja funkcije “Workspaces” može biti kada vi kao korisnik imate ikonu “Workspaces” svaki za istraživanje, društvene mreže i općenito pretraživanje Interneta.

Možete postaviti do tri ikone radnog prostora, kliknuti na njih i koristiti svaku za određeno područje aktivnosti. Ako kliknete desnim tasterom miša na njih, možete urediti njihova imena i staviti tipove ikona koje želite.

Navigacija između ikona “Workspace” ide glatko i sa njima zaista dobijate odvojene radne površine.

 

Tab Islands

Tab Islands“ je vrlo zanimljiva funkcija koja omogućava organiziranje velikog broja kartica koje imaju zajedničke karakteristike u jednu grupu. Opera tvrdi da je prvi web preglednik baziran na Chromiumu koji ima funkciju pod nazivom “multithreaded compositor“ a sada je došlo do izražaja. Iako neki misle da se radi o grupisanju različitih web stranica istog porijekla (npr. Facebook, Twitter i Pinterest u grupu društvenih mreža), u praksi to nije slučaj. “Ostrva kartica” će kombinovati povezane kartice u grupe (ostrva) da bi dobili više prostora i imali organizovan pogled na interfejs.

Uzmimo situaciju da ste na Pinterestu i otvorili ste brojne web stranice. Opera će to automatski prepoznati i označiti bojom karticu na primarnoj stranici. Možete kliknuti na tu karticu i ostale će se srušiti kako biste uštedjeli prostor. Ponovo kliknite na obojeno područje i kartice će se ponovo pojaviti i svakom pojedinačno možete pristupiti.

Pritiskom na tipku Ctrl dok kliknete na karticu u boji, možete stvoriti dodatni prostor jer je uvučen, a otvaranje nove kartice unutar uvučenog odjeljka samo ga dodatno proširuje.

Možemo dati malo poređenje sa Microsoft Edgeom ili Chromeom. Pokušajte u njima otvoriti dvadesetak kartica i nećete imati načina da ih bolje organizirate, a jednostavno ćete imati beskrajni niz unutar radne površine web pretraživača. Iako Microsoft Edge ima mogućnost grupisanja, to nije ni približno tako praktično kao u Operi.

 

AI karakteristike

Mogućnost pregleda razvojne verzije Opera One otkrila je da postoji brz pristup nekim AI aplikacijama, uključujući ChatGPT i ChatSonic, kao i svim platformama koje mogu imati koristi od AI elemenata (Facebook, Messenger, WhatsApp i TikTok).

Umjesto da se napravi potpuna integracija AI elemenata kao što je to slučaj sa Microsoft Bing pretraga, Opera web pretraživač je dodao mogućnost prijave u AI aplikacije kao neki oblik pomoći. Možete kliknuti na ikonu ChatGPT i prijaviti se sa svojim podacima, a zatim ostvariti interakciju koja je povezana sa AI karakteristikama koje se sada koriste sve više i više. Veoma je praktično što u Operi postoji tab za AI upite, koji se nalazi odmah pored adresne trake i nudi predloge za upite, tako da ovaj deo interfejsa možete koristiti za unos koji će biti namenjen za ChatGPT.

Generisani rezultati uključuju dugme za kopiranje, tako da možete lako koristiti sadržaj svakog odgovora u drugim aplikacijama ili društvenim mrežama.

 

Ovo nije jedine novine

Rani pogled na novu verziju Opera web pretraživača izgleda zaista sjajno. Uopšte ne pretjerujemo kada kažemo da biste Opera One može vas natjerati da zatvorite Chrome, Edge ili drugi web preglednik koji trenutno koristite.

Budući da se radi o ranoj razvojnoj verziji Opere, vjerujemo da ovo nisu jedine nove funkcije i da možemo očekivati ​​više u bliskoj budućnosti.

Do tada možete pogledati promotivni video nove Opera One verzije web pretraživača.

Preuzmite Opera One i isprobajte je na sljedećoj linkovi.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Nova verzija web pretraživača Opera mogla bi vas natjerati da zauvijek napustite Chrome prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju