back to top

iMessage ili WhatsAp: Koja je aplikacija bolja?

Odabir odgovarajućeg aplikacije za razmjena poruka (engl. instant poruka) može postati prilično teško, posebno kada morate uzeti u obzir sigurnost i privatnost aplikacije, korištenje vaših podataka i druge funkcionalnosti koje aplikacija nudi.

Ako imate iPhone, a dopisujete se sa ljudima koji imaju i iPhone, postavlja se pitanje – koristite ga iMessage ili WhatsApp usluga?

Koja je usluga ili aplikacija bolja? Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada analizirate da li koristiti jednu od ove dvije navedene aplikacije.

Da vam pomognemo, mi ćemo napraviti poređenje aplikacija, a vi odlučite šta vam više odgovara.

Podrška za uređaje i korisnička baza

Apple ima svoj klasični “zatvoreni stav” prema Poruke na aplikaciju – samo iPhone, iPad, iPod Touch i Mač korisnici mogu koristiti ovu uslugu.

Ako pokušate poslati poruku Android korisniku putem iste aplikacije, vidjet ćete da se oko poruke nalazi oblačić zelene bojene plava. To znači da ste poslali SMS, a ne poruka putem “iMessage”.

Ako je oblačić plav, to znači da koristite Apple uslugu i poruke se dijele i primaju putem interneta. Spomenimo i da aplikacija Messages dolazi unaprijed instalirana na Apple uređajima.

WhatsApp, s druge strane, radi isključivo preko interneta i ne pravi razliku ovisno o tome koju platformu koristite. Sve što treba da uradite je da preuzmete aplikaciju sa App Store-a ili Google Play-a i registrujete se sa svojim brojem mobilnog telefona. I to je to – možete ga početi koristiti.

WhatsApp trenutno radi na tome operativni sistemi:

  • Android 4.1 ili noviji
  • iOS/iPadOS 12 ili noviji
  • Windows 8.1 ili noviji
  • macOS 10.11 ili noviji
  • Druge desktop platforme koje imaju pristup internetu

WhatsApp je univerzalna primjena koja ima prednost na globalnom nivou, dok je upotreba iMessage usluge popularniji in SAD. Jedan od razloga za to je velika popularnost iPhone uređaja, pa je baza korisnika ogromna.

iMessage ili WhatsApp – poređenje sigurnosti i privatnosti

imessage ili whatsapp: koja je aplikacija bolja?

iMessage i WhatsApp tvrde da jesu u potpunosti sigurno za upotrebu. Međutim, obje usluge rade prednosti i nedostatke.

iMessage usluga se aktivira samo ako koristite aplikaciju poruke, i ako osoba kojoj šaljete poruke također koristi Apple uređaj. Ako vaše poruke imaju plave mjehuriće, odnosno govorne oblačiće, to znači da su poruke zaštićene end-to-end enkripcija i da su bezbedni.

Slanje poruke na Android uređaj pomoću aplikacije Messages koristi SMS usluga koji uopšte nije šifrovan. To znači da bi bilo ko hipotetički mogao pristupiti ovim porukama.

Što znači da je potrebno koristiti WhatsApp ili neki drugi servis (npr. signal) ako se dopisuju dvije osobe koje ne moraju nužno imati iPhone ili iOS.

Kako se WhatsApp ponaša u prikazu privatnosti i sigurnost? Usluga također ima end-to-end enkripciju, ali je bilo više problema s tim.

Prošle godine im se desio veliki događaj hakerski napad, a iza WhatsAppa stoji kompanija “meta” koji nije primjer etičke kompanije. Umjesto toga, to je kompanija koja živi od prodaje vaših podataka.

U osnovi, tehnički gledano, obje aplikacije imaju end-to-end enkripciju i donekle su jednake u ovom tehničkom aspektu. Pitanje je sada – vjerujete li više Appleu ili Meti?

Ograničenja datoteka u porukama

Slanje slike, video zapisi, linkovi i razne druge datoteke zauzima prostor, a iMessage i WhatsApp imaju različite mogućnosti svojih servera.

WITH iMessage možete slati fajlove do 100 MB. Korisnici iOS-a preferiraju iMessage jer šalje slike i video zapise koji zadržavaju svoj kvalitet prilikom slanja.

Kompresija ne postoji ili je minimalna do tih 100 MB. Uprkos onome što se čini kao ograničenje od 100 MB, neki korisnici tvrde da i dalje mogu slati video zapise veličine blizu 2 GB.

S druge strane, korisnici od jula 2022 WhatsApp Sada mogu službeno slati fajlove veličine do 2 GB koji su zaštićeni end-to-end enkripcijom.

Ovo je primjetno povećanje u odnosu na prethodno ograničenje od 100 MB. Kompanija navodi ovu promjenu kao prednost za mala preduzeća, grupe za saradnju, školske/studentske grupe, itd. Pod pretpostavkom da se koristi WhatsApp za komunikacija i saradnja.

Zvanično, WhatsApp ima bolje opcije za slanje datoteka i kapacitet samih servera. neformalno, obje usluge imaju manje-više ista ograničenja.

Ono što WhatsApp ovdje čini boljim je to što ne morate razmišljati o tome da li će vaši fajlovi biti poslani preko nesigurnog protokola, kao što radite sa iMessageom.

Grupni razgovori

iMessage ili WhatsApp

WhatsApp i iMessage značajno su proširili svoje usluge grupne razmjene poruka kako bi se takmičili s drugim aplikacijama.

WITH iMessage možete kreirati grupni razgovor do 32 člana koji imaju Apple ID (plavi oblačići za ćaskanje). Za grupne MMS razgovore u aplikaciji Poruke (bez iMessage servisa) ograničenje je 10 osoba.

WhatsApp podržava grupe do 1024 osobe. To rade isključivo kako bi se WhatsApp mogao koristiti u školama, fakultetima, u malim kompanijama…

Meta želi da WhatsApp bude primarni kanal za komunikaciju u mnogim institucijama i kompanijama, a na neki način žele da konkuriraju kompanijama poput Slack.

Iako ovo nisu direktno uporedivi softveri, WhatsApp želi oduzeti dio komunikacije od Slacka jer mnoge kompanije koriste Slack za komunikaciju. Lakše je, brže, jeftinije i efikasnije. Ali WhatsApp ne odustaje.

Ali općenito, između iMessagea i WhatsAppa, WhatsApp je bolja aplikacija za grupne razgovore.

imessage ili whatsapp: koja je aplikacija bolja?
iMessage ili WhatsApp: Koja je aplikacija bolja?

Dodatne opcije

iMessage stavlja mnogo više fokusa na funkcije kao što su efekti poruka, rukom pisane poruke i igrice. Kad otvoriš iMessage chat, vidjet ćete traku za navigaciju punu cool iMessage aplikacija sa nizom ikona na koje možete slati GIF-ove, muziku i sadržaj sa povezanih usluga trećih strana.

Ne postoji WhatsApp toliko estetski ili zabavne karakteristike i odlučuje se za jednostavniji i funkcionalniji pristup. Ne možete igrati igrice ili učiniti svoje sobe za razgovor zabavnim pomoću efekata, pa bi neki mogli vidjeti WhatsApp kao “dosadnija” opcija.

Što se tiče dodatnih funkcija, iMessage je definitivno bolji izbor, jer integrira mnogo više aplikacija trećih strana.

iMessage ili WhatsApp – Koju aplikaciju odabrati?

Ako se pitate da li da izaberete iMessage ili WhatsApp kao primarna aplikacija za razmjenu poruka, odluka se svodi na to što želite od aplikacije i kome šaljete poruke?

imessage ili whatsapp: koja je aplikacija bolja?
iMessage ili WhatsApp: Koja je aplikacija bolja?

WhatsApp je univerzalna (i dosadnija) aplikacija, ali “svako je ima”. Dodatno, spomenuli smo da možete kreirati grupe sa preko 1000 učesnika i slati fajlove do 2GB.

Za estetski, dinamičniji i zabavniji doživljaj, iMessage maksimalno koristi Apple ekosistem i omogućava vam povezivanje različitih usluga i funkcija.

Ovo je odlično za komunikaciju između iMessage korisnika, ali preporučujemo da budete oprezni kada šaljete SMS tekstove na Android telefonima, jer ne postoji end-to-end enkripcija za vaše poruke ili datoteke.

Koristimo obje aplikacije, ali skoro sve funkcije idu na strani WhatsApp-a. Što ne znači da ne možete pokušati koristiti iMessage sa prijateljima i poznanicima koji imaju Apple uređaje.


pcchip.hr

Preporuka

Drugi upravo čitaju