back to top

Šta je aplikacija Lemon8 i da li je sigurna?

Aplikacija trenutno raste u SAD-u i od ovog pisanja ima više od 5 miliona preuzimanja on Google Play i iOS.

Dok zakonodavci u Americi daju sve od sebe istisnuti zakonima TikTok izvan SAD-a, njegova matična kompanija, ByteDance (koja je sa sjedištem u Kini), bila je neustrašiva i fokusirana na novu aplikaciju za “Generaciju Z” (ili Gen-Z) pod nazivom Lemon8.

Lemon8 nije novo, ali je za američke korisnike. Prvobitno lansiran u Japanu 2020., Lemon8 je ByteDanceov odgovor na popularne kineske stil života aplikacija poznata kao Xiaohongshu (ili “Little Red Book” / “Mala crvena knjiga”), koji je veoma popularan među mladim ženama u ovoj oblasti.

lemon8

Do 2022. Lemon8 je prikupio više od 5 miliona aktivnih mjesečnih korisnika širom istočne Azije i bio tajno lansiran u SAD februara ove godine kada se TikTok suočio sa sve većim pritiskom američkih zakonodavaca zbog zabrinutosti za privatnost podataka.

Bez obzira na to, evo šta trebate znati o TikTokoovoj “sestrinskoj” aplikaciji.

Šta je Lemon8?

Ako tražite opis Lemon8 aplikacije, 90 posto vremena ćete vidjeti rečenicu koja kaže da je Lemon8 “kombinacija Pinterest i Instagram”. To je zapravo istina.

Kombinira najbolje aspekte dijeljenja slika na Instagramu (usput rečeno, čak i u ranim danima) sa sadržajem i stvarima koje možete pronaći na Pinterestu.

To je zapravo društvena mreža za “kreiranje i upravljanje sadržajem“. Naglasak je na fotografije, umjesto videa, a korisnički interfejs je savršen za one koji su uživali u ugodnoj, urednoj estetici starog Instagrama i mrzeli sve promjene korisničkog sučelja koje su dodane kao odgovor na, ironično, TikTok.

Aplikacija također dozvoljava dugi postovi u stilu blogovi koji stavljaju veliki naglasak na sadržaj “životni stil” (engl. stil života) kao što su hrana, moda, zdravlje i putovanja.

Iako je još uvijek u povojima i funkcija još nije u potpunosti pokrenuta, Lemon8 će također biti sredstvo za kupovinu, omogućavajući modni dizajneri da označe odjeću na svojim fotografijama kako bi korisnici mogli pronaći dizajn i kupiti ono što im se sviđa.

Međutim, kako bismo ovu aplikaciju svrstali među “društvene mreže”, evo nas socijalni aspekt nedostaje. Lemon8 se ne pretvara da je nešto što nije i jasno je fokusiran na to da bude aplikacija za društvene mreže koja je usmjerena na kreatori sadržaj.

Njena autentičnost je izgrađena neautentičnost, i prema New York Times vizija aplikacije je “izgraditi najinspirativniju i najinformativniju platformu za otkrivanje, dijeljenje i oživotvorenje ideja“.

lemon8

Ko je vlasnik Lemon8?

Uprkos tome što je aplikacija objavljena pod kompanijom “Heliophilia Pte. doo”, Lemon8 je proizvod Kineza ByteDance.

Međutim, kako prenosi Axios, Heliophilia je privatna kompanija sa sjedištem u istom uredu u Singapuru kao i TikTok.

ByteDance je, opet, matična kompanija TikToka, a Lemon8 je jedna od tri veoma popularne aplikacije koje je kineska kompanija objavila u Sjedinjenim Državama (treća je aplikacija za uređivanje videa CapCut).

Da li je Lemon8 bezbedan?

Aplikacija za sada radi kako je reklamirana nema dokaza Da, jeste Lemon8 ‘prevara’ ili neke špijunski softver. Međutim, aplikacija navodno dijeli isti algoritam as TikTok.

Usred svega većeg regulatorne rasprave, poput zabrane koju je usvojilo zakonodavno tijelo Montane, ByteDance ulaže velike napore da privuče kreatore u svoju novu aplikaciju.

Kompanija daje novčana naknada stvaraocima da objavljuje sadržaj na platformi i osnovao je tim u New Yorku za upravljanje partnerstvima sa kreatorima kao dio svoje strategije širenja izvan Azije.

lemon8

Pošto se razmatra u američkom Kongresu „RESTRICT glumiti”, odnosno zakon koji bi zabranjen TikTok a s obzirom na to da je vlada “carte blanche” zabranila sve strane aplikacije za koje smatra da predstavljaju “rizik za nacionalnu sigurnost”, budućnost Lemona8 može biti neizvjesna.

Ali s obzirom na njegovu rastuću popularnost, čini se da neće nedostajati aplikacija povezanih s Kinom koje žele profitirati na američkom tržištu u budućnosti.

Kako preuzeti aplikaciju?

Prijava je trenutno formalna nije dostupno on tržište EU, samo u Americi i Velikoj Britaniji. Jedan od načina da dođete do aplikacije je prebacivanje na “app store” na mobilnom telefonu LOUSE ili UK.

Naša preporuka je da je ti ne radis ali da čekaj da bi prijava formalno stigla u Evropu. Kao što je došao TikTok, pojaviće se i Lemon8.

Međutim, korisnici Androida uvijek imaju mogućnost preuzimanja APK sa stranice kao što je APKPure. (Napomena: ako preuzmete APK, to činite isključivo na vlastitu odgovornost!)

Savjetujemo vam da se još malo strpite. Vjerujemo da je pitanje tjedana kada će aplikacija biti dostupna za preuzimanje u Hrvatskoj i Europi.

Moguće je da će spomenuta treća ByteDance aplikacija uskoro biti dostupna – CapCut, ali o tome drugi put.

pcchip.hr

Preporuka

Drugi upravo čitaju