back to top

Zbunjuju vas kablovi napajanja vašeg računara? Donosimo vam kratak vodič s njihovim opisom

Napajanje za PC jedan je od dijelova opreme koji može najviše zbuniti korisnike. Najveću zabunu izazivaju kablovi različitih oblika, a često se postavlja pitanje njihove funkcije.

Na primjer, situacija prilikom izrade gejming kompjutera može biti izazovna za početnike jer postoji nekoliko komponenti na koje treba obratiti pažnju. Iz tog razloga je veoma važno znati gde pripada određeni deo računara, a jedan od ključeva je i napajanje koje može biti zahtevnije kada se poveže. Zato u nastavku donosimo opis kablova koje možemo pronaći pri kupovini napajanja za PC.

kabl matične ploče (2024 pinova)

Kabl matične ploče (20/24 pin)

Ovo je kabel koji se lako može primijetiti zbog svog neobičnog oblika. Bez obzira da li možete kupiti modularno ili redovno napajanje, kabl matične ploče obično dolazi sa izduženim interfejsom koji ima 24 pina.

On je ujedno i najvažniji kabl kada je u pitanju rad napajanja, jer je to priključak koji obezbeđuje napajanje za rad vaše matične ploče. To nije jedini konektor koji je potreban vašem računaru, ali je glavni kada je u pitanju napajanje matične ploče, a samim tim i ostalih komponenti računara. Ovo uključuje RAM, uređaje za skladištenje i sve ostalo vezano za matičnu ploču.

Ovaj kabl se obično povezuje uz ivicu matične ploče. Na starijim ili jeftinijim matičnim pločama, sam interfejs kabla izgleda malo drugačije jer ima 20 pinova umesto 24. Zbog toga neka napajanja dolaze sa 20+4 konektorom gde su 4 pina fizički odvojena. Razlika između ovih kablova i novijih je u tome što stari računari nisu imali velike zahteve za napajanjem, pa je broj od 20 pinova bio dovoljan za potrebno napajanje.

Kada kupujete novo napajanje za PC, vidjet ćete da nisu uvijek kompatibilni sa starijim računarima i ATX standardom, pa je svakako potrebno obratiti pažnju na model vašeg računara.

kabl procesora (48 pinova)

Kabl procesora (4/8 pinova)

Sljedeći na redu je kabel procesora. Procesor je jedan od dijelova računara kojem je potrebno dodatno napajanje, pored onoga koje obezbjeđuje matična ploča, pa se ovaj kabel može posmatrati kao taj vid pomoći.

Izgled kabla procesora zavisi od računara. Kod jeftinijih modela naći ćete 4-pinski konektor na matičnoj ploči. Računari srednjeg i višeg ranga imat će 8-pinski konektor koji obezbjeđuje dovoljno energije za svaki čip. Može se reći da ćete u većini situacija kod procesorskog kabla pronaći 8-pinski konektor koji se lomi na dva dijela (4+4). Ovo omogućava povezivanje kabla u obe varijante jer se sa 4-pinskim konektorom ostala četiri mogu odbaciti.

Unatoč opisanom izgledu kabela, on nije standardiziran. Njegove 12-pinske ili 8+4 verzije se mogu naći na tržištu. Ovakav raspored je zbog toga što neki procesori zahtevaju više energije, a upotreba ove vrste kabla je posebno pogodna za korisnike koji imaju naviku “overklokova”.pci express kabl - kabl za grafičku karticu (6-8 pinova)

 

PCI Express kabl – kabl za grafičku karticu (6-8 pinova)

U tehničkom smislu, potrebe koje pruža PCI Express kabl već su zadovoljene kablom matične ploče. Međutim, nekim hardverskim dijelovima (prvenstveno grafičkim karticama) je potrebna dodatna snaga osim one koju daje matična ploča. Ovdje dolazi u obzir PCI Express kabel, koji se ponekad naziva i kabel grafičke kartice.

Dolazi u varijanti sa 6 ili 8 pinova i povezuje se na vrh grafičke kartice. U zavisnosti od modela grafičke kartice i njenog kvaliteta, imaćete mogućnost povezivanja jednog, dva ili čak tri porta. Ako se ne zadovolji potreban nivo snage grafičke kartice, vi kao korisnik možete doživjeti pad njenih performansi i česte padove sistema. Srećom, većina PC napajanja na tržištu (posebno ona visokog napona) dolazi sa velikim brojem PCI Express kablova.

napajanje

Ostali kablovi za napajanje za PC

Tri vrste kablova koje smo naveli predstavljaju osnovu za povezivanje i čine najvažnije delove napajanja za PC. Doduše, postoje i neki dodatni kablovi koji vam mogu ili ne moraju. Njihova uloga je da dodatno napajaju sekundarne komponente računara, pa ih predstavljamo u nastavku.

sata kabl

SATA kabl

SATA kablovi su i danas često prisutni i njihova najčešća uloga je da obezbede dodatno napajanje čvrstom disku. Ne treba ga mešati sa drugim SATA kablom koji je odgovoran za stvaranje veze između čvrstog diska i računara.

Nedavno su SATA kablovi dobili dodatnu upotrebu, pa se koriste kao RGB čvorišta ili za dodatno napajanje drugih računarskih periferija.

molex kabl

Molex kabl

Molex kao kabl danas se rjeđe može vidjeti, ali postoji šansa da ga neki stariji i jeftiniji računari i dalje koriste. Molex, kao i SATA kabl, obezbeđuje izvor dodatne energije za određene računarske komponente. Ovaj kabel se koristi u različite svrhe, prvenstveno za dodatno napajanje tvrdog diska ili za pokretanje ventilatora.

Molex je uglavnom nestao sa tržišta jer se radi o kablu koji se lako oštećuje i nije pouzdan, pa je napravljen prelazak na SATA kabl.

Informacije o kablovima koji dolaze sa napajanjem računara su veoma korisne jer ćete tačno znati koji su to konektori i koja je njihova funkcija. Na taj način ćete steći praktična znanja koja će vam pomoći da sami sastavite novi računar.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Da li vas zbunjuju kablovi napajanja vašeg računara? Donosimo vam kratak vodič sa njihovim opisom koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju