back to top

USB 3 vs. USB 4 – koje su razlike između ova dva standarda?

Mnogi korisnici znaju da postoje različiti USB standardi. Davne 1996. godine objavljena je prva specifikacija USB 1.0, a kasnije su se nizale nove. Svakih nekoliko godina objavljuju se nove USB specifikacije koje imaju osnovu na prethodniku i ujedno donose neke promjene. U svakom slučaju, pomenute novine korisnicima nisu odmah jasne.

Danas su u upotrebi USB 3 ti USB 4 standarda, ali mnogi se pitaju u čemu je njihova razlika. U nastavku teksta ćemo navesti nekoliko ključnih razlika i detaljno ih razraditi.

usb 3.0

USB 3 vs. USB 4 – koja je glavna razlika?

USB 4 je najnovija generacija Univerzalna serijska sabirnica standardima. Objavljena je u avgustu 2019. i zasnovana je na Thunderbolt 3 specifikacije.

USB 3također poznat pod etiketom Super brzina, je treća velika verzija standarda univerzalne serijske magistrale. Prva USB 3.0 specifikacija objavljena je u novembru 2008. godine i od tada je nadograđena sa dvije specifikacije: USB 3.1 (2013) i USB 3.2 (2017. godine).

U sljedećoj tabeli navešćemo najvažnije razlike između navedenih standarda:

USB 4 USB 3
Podržani tipovi konektora USB-C USB-A, USB-B, USB Micro-B, USB-C
Brzine prijenosa (teoretski maksimum) 120 Gbps 20 Gbps
Isporuka energije (minimum) 7,5 W 3,0 W
Isporuka energije (maksimalno) 240 W Do 240 W (dok koristite USB 3.2 i USB PD 3.1)
Kompatibilnost Kompatibilan sa svim prethodnim USB generacijama i Thunderbolt 3 Kompatibilan sa svim prethodnim USB generacijama
Marketing USB XGbps Super brzina
Cijena i performanse Snažnije i skuplje. Pristupačniji i široko dostupniji

 

U nastavku ćemo objasniti svaku od navedenih kategorija u tabeli.

 

  1. Podržani tipovi konektora

USB 4 je prvi USB standard koji zahtijeva korištenje specifičnih konektora za rad, a u ovom slučaju se radi o USB-C konektor. Iz tog razloga nećete moći postići brzine prijenosa navedene za USB 4 s drugim konektorom i samo USB-C ima tu mogućnost.

vrste konektora

S druge strane, specifikacije za USB 3.2 ne zahtijevaju korištenje određene vrste konektora. Umjesto toga, oni rade sa četiri različite vrste USB-a: SuperSpeed ​​tip A (koji ima pet pinova više od USB 2.0 verzije), SuperSpeed ​​tip B konektor, USB 3.0 Micro-B ti USB-C. Takođe treba napomenuti da USB 3.2. Gen 1×2 i Gen 2×2 zahtijevaju USB-C kablove za optimalne performanse.

 

  1. Brzine prijenosa

Kao što možemo očekivati, USB 4 nudi veće brzine prijenosa podataka od USB 3. USB 3.2 Gen 2×2 je najbrža USB 3 varijanta i dostiže maksimalne brzine od 20 Gbpsšto je zapravo minimum koji ima USB 4. USB 4 može postići brzine do 120 Gbps (verzija 2.0).

Dolaskom USB 4, tzv tuneliranje podataka koji omogućava brzi prenos različitih podataka i efikasnije korišćenje raspoloživog protoka.

Ime Dual-Lane Brzina (Gbps) Maksimalna dužina USB-IF naziv
USB 3.2 Gen 1×1 Ali 5 2 m SuperSpeed ​​USB 5Gbps
USB 3.2 1×2 Da 10 2 m
USB 3.2 Gen 2×1 Ali 10 2 m SuperSpeed ​​USB 10Gbps
USB 3.2 Gen 2×2 Da 20 1 m SuperSpeed ​​USB 20Gbps
USB4 Gen 2×1 Ali 10 1 m
USB4 Gen 2×2 Da 20 1 m USB4 20Gbps
USB4 Gen 3×1 Ali 20 .8 m
USB4 Gen 3×2 Da 40 .8 m USB4 40Gbps

usb napajanje

  1. Isporuka energije

Prva specifikacija za isporuku snage (Power Delivery) pod etiketom USB PD 1.0 davala je snagu iz 100 Wuz korištenje šest fiksnih profila.

Power Delivery 2.0 specifikacija je predstavila fleksibilnija pravila, a USB PD 3.1 povećao maksimalnu količinu energije preko USB kabla na 240 W.

USB 3 i USB 4 obezbeđuju napajanje do 240 W. Glavna razlika između njih leži u činjenici da je USB 4 minimalna snaga 7,5 W i nešto je veća od 3,0 W na USB 3.

usb kompatibilnost

  1. Kompatibilnost

Kompatibilnost unatrag je vrlo važna stavka u USB specifikacijama, a novije verzije su dizajnirane da imaju takvu funkciju.

To ne znači nužno fizičku kompatibilnost jer su neki USB konektori dizajnirani da se priključe na određene USB portove i ne mogu se priključiti na druge vrste portova.

Poenta je da će USB uređaj uvijek moći komunicirati s drugim nakon što je fizički povezan, bez obzira na to o kojoj se generaciji USB-a radi.

Zbog toga možemo reći da su standardi USB 3 i USB 4 kompatibilni sa svim specifikacijama koje su bile prije njih, a USB 4 ima dodatak Thunderbolt 3 kompatibilnosti.

 

  1. Konvencije se također nazivaju marketingom

Pored zvaničnih naziva za proizvode, USB specifikacije imaju određene konvencije kada je u pitanju nomenklatura kojom su predstavljeni u marketinškom smislu. Sa USB 1.0, to je bilo ime Puna brzinana USB 2.0 Velika brzinaa uveden je i USB 3.0 Super brzina brendiranje.

Sada su USB portovi i kablovi označeni oznakom ispod “USB xGbps“gdje je znak”X” predstavlja brzinu prijenosa u gigabajtima u sekundi. Pored ove oznake, mjerna jedinica vat može se dodati za označavanje isporuke energije.

 

  1. Cijena vs. performanse

Napredne karakteristike USB 4 i njegova trenutna priroda znače da će takvi kablovi ili uređaji koji ga imaju u okviru svojih specifikacija biti skuplji. USB 4 možda ima visoke cijene za sada, ali će s vremenom postati pristupačni čim ovaj standard bude u široj upotrebi.

USB 3 je trenutno tzv “budget-friendly” opcija jer pruža visoke performanse uz mnogo nižu cijenu. USB 3 je idealna opcija za korisnike koji žele uštedjeti novac i ne trebaju više od osnovnih potreba za povezivanje uređaja. USB 4 će, s druge strane, biti mnogo bolja opcija za igrače, video editore ili druge korisnike kojima je potreban kvalitetniji i brži prijenos podataka.

iphone sa usb-c

  1. Standardi pokriveni

Na kraju, možemo napomenuti da USB 4 ima minimalne standarde koje svaki proizvođač mora ispuniti da bi mogao svoj proizvod označiti ovom oznakom. Najvažniji standard je obavezna upotreba USB-C konektor. Takođe je potrebna podrška za DisplayPort alternativni način rada i Thunderbolt 3.

USB 3 nema obavezne standarde koji se moraju ispuniti, a koji zahtijevaju određeni način rada ili funkciju pod kojima mora raditi.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Post USB 3 vs. USB 4 – koje su razlike između ova dva standarda? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju