back to top

Šta su Google Gemini ekstenzije i kako ih možete koristiti?

Gemini, koji je donedavno bio poznat kao Bard, je Googleov odgovor na OpenAI-jev chatbot Chat GPT. Osim promjene imena, Google je implementirao neke funkcije u svoj chatbot Gemini koji je želio da se udalji od ChatGPT-a i pokaže svijetu da je Google također u trci na terenu umjetna inteligencija. U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome Google Gemini ekstenzije i kako ih možete koristiti.

ekstenzija google gemini

Šta su Gemini ekstenzije i čemu služe?

Google Gemini ekstenzije vam omogućavaju da koristite Gemini za interakciju s drugim Google aplikacijama i uslugama kako biste pružili korisnije odgovore na vaša pitanja. U vrijeme pisanja ovog teksta, Gemini podržava samo ograničen broj ekstenzija: među njima su sve Google aplikacije.

Ali podrška za ekstenzije trećih strana, kao što je Adobe Reader, je u pripremi. Najbolji dio priče? Ova proširenja su besplatna i dostupna na engleskom, japanskom i korejskom jeziku.

 

Najkorisnije ekstenzije Google Gemini za početak

Da pristupite ekstenzijama Google Gemini i da ih koristite, kliknite na “Postavke”, a zatim kliknite na “Extensions” u iskačućem prozoru koji slijedi. Ovo vas vodi do trgovine ekstenzija, gdje ćete vidjeti sve dostupne dodatke: Google Flights, Google Maps, Google Hotels, YouTube i Google Workspace, koji uključuje Gmail, Dokumente i Drive. Odatle možete uključiti one koje želite koristiti.

 

Gemini ekstenzije za Google letove

Google letovi ili proširenje za Google letovi omogućava vam da dobijete informacije o letu u realnom vremenu i personalizirano planiranje putovanja koje vam može dati Gemini chatbot. Nakon što uključite prekidač za proširenje, Blizancima možete postavljati pitanja o letovima.

Blizanci će koristiti Google letovi da pronađemo i pokažemo najjeftinije opcije sa relevantnim informacijama, kao što su cene, datumi letova, vremena, trajanja i avio kompanije. Svi rezultati će biti prikazani u tabeli. Kada kliknete na bilo koju od opcija, preusmjerit će vas na Google letove, gdje možete rezervirati svoje letove.

šta su google gemini ekstenzije i kako ih možete koristiti?

Gemini ekstenzija za Google Maps

Trebate uputstva? Nema problema. Ako postavite pitanje poput: “Koji je najbrži put do najbliže bolnice”? Blizanci će vam pokazati najbližu bolnicu i čak će vam dati druge opcije u blizini. Samo trebate kliknuti na linkove za upute da započnete svoje putovanje do odredišta. Osim toga, Gemini vam može pomoći da uporedite vrijeme putovanja za različite vrste prijevoza. Dakle, ako postavite pitanje: “Koliko će vam trebati da dođete do teretane automobilom, autobusom ili vozom”? za svaki način putovanja bit će vam prikazano točno vrijeme i udaljenost.

Također možete koristiti ovu ekstenziju za preuzimanje i prikaz informacija koje su vam potrebne o mjestu. Na primjer, ako postavite pitanje: “Gdje je najbliži restoran”? Blizanci će izvući mapu isprekidanu obližnjim restoranima, hipervezom na njihove web stranice, ako su dostupne, zajedno s njihovim imenima, opisima i ocjenama. Potrebno je samo da kliknete na igle da biste otvorili google mape za više detalja, kao što su radno vrijeme, jelovnici, recenzije i upute.

 

Gemini ekstenzija za Google Hotele

Ovo proširenje vam omogućava da postavljate pitanja i dobijete informacije o hotelima na određenoj lokaciji. Na primjer, možete reći: “Koji je najbolji hotel za vikend u Puli ili Šibeniku”? a Blizanci će tada istražiti sve što se nudi u Google Hoteli a zatim će nacrtati prijedloge s detaljima kao što su atmosfera, sadržaji i cijene smještaja. Ispod toga, također prikazuje rezultate u formatu koji je jednostavan za skeniranje.

Ako vam se sviđa jedna od hotelskih opcija, možete rezervirati sobu direktno na Google Hotelima klikom na nju. Osim toga, od Blizanaca možete zatražiti recenzije o određenim hotelima. Nakon tog upita, Gemini će vam dati recenzije hotela, ako postoje.

Iako chatbot uglavnom prikazuje pozitivne kritike, možete unijeti i upit za uklanjanje i isticanje negativnih recenzija, kako biste mogli donijeti objektivniju odluku.

youtube premium

Gemini ekstenzija za YouTube

Da li ste se ikada našli u situaciji da ste želeli da pogledate nešto na YouTube-u, ali niste bili sigurni šta da odaberete? Možda imate na umu određenu temu, poput kuhanja, igranja igara ili istorije, ali ne znate koji su videozapisi dobri ili relevantni. YouTube ekstenzija za Gemini može vam pomoći da odaberete koji sadržaj želite gledati. Vi samo trebate unijeti vrstu sadržaja koji želite da Gemini pronađe za vas i alat će ga pronaći za vas.

Ako vam se zaista svidio određeni video i želite da gledate još sličnih, možete zamoliti Blizanca da predloži slične videozapise onima koje ste gledali. Gemni koristi YouTube algoritam da pronađe i preporuči srodne videozapise koji bi vam se mogli svidjeti. Osim toga, možete postavljati pitanja o YouTube videu kako biste iz njega izvukli korisne informacije.

Na primjer, ako gledate dugačak vodič, vijesti ili dokumentarni video i nemate vremena za sve najsitnije detalje. U tom slučaju, možete zamoliti Blizanca da vam pokaže sažetak tog videa. Blizanci će skenirati video i dati vam kratak, ali solidan pregled ključnih tačaka i pokazati vam o čemu se radi tako da ne morate gledati cijeli video.

 

Ekstenzija za Google Workspace za Gemini

Kada uključite ekstenziju Google Workspace, kliknite na “Poveži” u sljedećem iskačućem prozoru. Ovo će Blizancima omogućiti pristup vašem Google Workspace račun i pomoći vam s vašom e-poštom (Gmail), datotekama (Drive) i dokumentima (Docs). Blizanci mogu biti od velike pomoći u upravljanju vašom e-poštom. Umjesto da skrolujete po prijemnom sandučetu tražeći određenu poruku, samo zamolite Blizanca da pronađe e-poštu od određenog pošiljaoca ili da pronađe e-poštu na osnovu predmeta.

Možete čak i zatražiti da preskoči određene kategorije prijemnog sandučeta kako biste precizirali pretragu. Gemini će vam pokazati listu e-poruka koje odgovaraju vašem zahtjevu, zajedno sa temom, primaocima i datumima. Kada uočite onaj koji vam treba, kliknite na njega i to je to.

Isprobajte ove ekstenzije i vidite kako Blizanci mogu povećati vašu produktivnost. Kada ih naučite, vidjet ćete da je Blizanac zaista dobar u onome što radi. Dobra stvar je što možete isprobati različite upite, da vidite šta sve Blizanci mogu da vam pokažu i ponude.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Šta su Google Gemini ekstenzije i kako ih možete koristiti? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju