back to top

Kako popraviti USB stick koji ne možete formatirati ili koristiti

Imate li fleš disk ili USB stick koji ne možete koristiti?

Postoji niz razloga zašto USB stick može prestati raditi, ali bez obzira na bilo koji od njih, rijetko je prijatan. Možda imate neke važne datoteke na sticku kojima biste željeli pristupiti, ali nažalost više ne možete. Ili možeš? U nastavku ovog članka reći ćemo nešto više o tome kako popraviti USB stick koji ne možete formatirati ili koristiti na standardni način.

 

kako popraviti usb stick koji ne možete formatirati ili koristiti

Obrišite USB disk pomoću alata Diskpart

Windows dolazi sa ugrađenom opcijom formatiranja diska za brisanje svega sa USB fleš diska. Ovome se može pristupiti jednostavnim desnim klikom, ali u ovoj fazi vjerovatno neće raditi. Ako vam više nisu potrebni podaci na prenosivom mediju, Diskpart, alat iz Command Promote-a, je bolji način da dođete do korijena problema. Za početak, pokrenite Command Prompt kao administrator. Provjerite je li USB disk umetnut i izvršite sljedeće korake.

kako popraviti usb stick koji ne možete formatirati ili koristiti

  1. Odmah nakon pokretanja, otkucajte diskpart, a zatim upišite list disk, što će vam dati listu svih diskova povezanih na vaš računar. Ovdje možete brzo identificirati svoj USB disk po veličini.
  2. Unesite odabir diska #. Umjesto #, morate umetnuti numeričku vrijednost prenosivog diska. Vidjet ćete poruku statusa uspjeha: “Disk # je sada odabrana disk jedinica”.
  3. Da biste izbrisali prenosivi medij, unesite clean. Ovo će potpuno isprazniti sadržaj USB diska. Upozorenje: nemojte slučajno odabrati broj diska vašeg računara, u ovom slučaju to je 0. Ovo može potpuno izbrisati vaš glavni disk, stoga budite oprezni.

 

diskpart

Ponekad USB disk može prikazati “nema medija” i 0 bajtova, što je normalno. Sve dok je “Disk 1” ispravno prikazan, u sistemu postoji USB disk. Čak i nakon što izbrišete USB disk, vaš računar ga neće moći vidjeti. Sljedeći korak će riješiti ovaj problem.

 

usb stick

Ponovo dodijelite volumen USB diska iz konzole za upravljanje diskovima

Ponovo ćemo dodijeliti volumen USB diska iz prethodnog odjeljka pomoću konzole za upravljanje diskovima, kojoj se lako pristupa iz izbornika za pretraživanje. Alternativno, pritisnite Win + R da otvorite dijaloški okvir Pokreni i otkucajte diskmgmt.msc. Nakon što se otvori prozor konzole, kliknite desnim tasterom miša na broj diska za vaš USB disk sa statusom “nedodijeljen” ili “nedodijeljen” i odaberite New Simple Volume.

U nekim verzijama Windows-a može biti dostupan kao Create Simple Volume. Ovo će otvoriti iskačući prozor čarobnjaka za novi jednostavni volumen. Kliknite na Next da biste odredili veličinu volumena za Pen drajv ili odaberite maksimalan volumen koji je prikazan kao zadana jedinica u MB, a zatim kliknite na Next. Odaberite Dodijeli sljedeće slovo diska. Idite na sljedeći ekran. Formatirajte particiju u sljedećem koraku. Ovo može biti samo dodatni korak, jer ste već izbrisali podatke. Ali uvijek je bolje biti siguran.

Unesite naziv particije u polje Oznaka volumena. Kao i kod prethodnih pristupa, odaberite sistem datoteka, veličinu jedinice za dodjelu i još mnogo toga. Zatim idite na posljednji ekran i kliknite na Završi. Nakon ponovnog dodjeljivanja nedodijeljenog prostora na USB disku, moći ćete vidjeti skladište USB diska u Windows File Exploreru. USB disk je vidljiv kao zdrava particija kada ponovo otvorite Disk Management.

 

Formatirajte USB

Veoma blizak po kvalitetu Microsoftovim metodama, besplatni uslužni program “FormatUSB” jedan je od najboljih načina za vraćanje integriteta USB diska. Ne morate ništa da instalirate, dovoljno je jednostavno preuzimanje. Alat automatski otkriva USB disk na vašem uređaju. Nakon toga omogućite brzo formatiranje i provjerite da li uređaj ima loših blokova. Pritisnite Start da vratite USB disk u ispravno stanje i to je to.

Nakon što se proces završi, uslužni program će riješiti problem USB-a koji se ne može formatirati. Također rješava mnoge uobičajene USB greške, kao što su „USB disk je otkriven, ali nije dostupan“, „nije moguće formatirati USB disk“ i „disk je zaštićen od pisanja“.

 

HDD LLF format niske razine

Stari, ali dobar, HDD LLF postoji već dugo vremena i podržava formate niskog nivoa kao što su USB, SATA i drugi oblici flash i sličnih diskova. Formatiranje na niskom nivou znači da će format u potpunosti zaobići sloj sistema datoteka, brišući sve podatke na disku i dajući vam novi početak. Ako se vaš fleš disk nije mogao formatirati zbog loših sektora ili sumnjivih datoteka, ovaj alat će vam pomoći.

Drugi vanjski alati koji se mogu koristiti za oporavak nepristupačnog USB diska su:

  • JetFlash alat za oporavak. Ako se vaš fleš disk ne može pročitati ili vraća loše sektore, onda je JetFlash sposoban brutalno forsirati proces formatiranja i dati vašem naizgled pokvarenom fleš disku novi život. Radi sa Transcend-om kao i sa drugim USB drajvovima.
  • HP USB Disk Storage Format Tool: Ima interfejs koji je izuzetno jednostavan za korišćenje. HP USB disk za skladištenje može brzo formatirati bilo koji problematični USB disk.

 

popravka usb sticka

Kako možete znati da li je vaš USB fleš disk vrijedan čuvanja ili ne?

Moramo biti jasni o razlici između “neupotrebljivog” i neformatibilnog USB diska i “oštećenog” diska. Ako je štap oštećen i ne može se popraviti, jedina opcija je kupovina novog. S druge strane, ako jednostavno niste mogli otkriti ili koristiti prijenosni medij, to se može popraviti. Uzmimo uobičajenu situaciju u kojoj vaš PC/Laptop može lako otkriti USB disk, a vi samo želite znati da li se može pokrenuti ili je oštećen.

Otvorite File Explorer i pronađite svoj disk ispod Ovaj računar na lijevoj strani. Odaberite Svojstva fascikle USB diska i provjerite status hardvera. Ako piše: “Ovaj uređaj radi ispravno”, vrijedi sačuvati USB disk. Takođe možete koristiti chkdsk /*DriveName*/: /f /x na komandnoj liniji ili Windows terminalu da biste locirali i riješili sve greške. U osnovi se sastoji od slova pogona vašeg USB-a nakon ulaska u chkdsk, koje možete pronaći u File Exploreru. Shodno tome, /f se primjenjuje na sve pokušaje otklanjanja grešaka na USB pogonu, a /x će prisiliti USB disk da se isključi prije pokušaja bilo kakvog skeniranja.

chkdsk za windows

Kao što je prikazano ispod, chkdsk pokazuje da nema grešaka ili loših sektora na USB disku. Nakon vraćanja vašeg USB diska, možda ćete trebati kreirati fleš disk za pokretanje pomoću Rufusa, jednog od najboljih alata za ovu svrhu. Ako vaša olovka nosi osjetljive podatke, dobra je ideja naučiti kako šifrirati i dešifrirati disk.

 

 

rufus alat

Kako napraviti fleš disk za pokretanje pomoću Rufusa

Za početak preuzmite Rufus. Pomaknite se prema dolje na stranici na kojoj možete odabrati najnovije ažurirane veze ili bilo koju stariju verziju. Zajedno sa redovnim instalaterom, Rufus također dolazi u prijenosnoj verziji. Preuzmite portabl verziju ako ne želite da instalirate Rufus na svoj sistem. U ovom slučaju preuzimamo prijenosnu verziju. Nakon preuzimanja .EXE datoteke, instalirajte i otvorite Rufus.

Dobit ćete upozorenje sa pitanjem da li želite dopustiti Rufusu da provjerava ažuriranja. Pritisnite “Da” za nastavak.

rufus alat

Uključite svoj USB disk da biste ga odmah vidjeli u gornjem padajućem meniju u Rufusu. Kada vidite disk, kliknite na dugme “Odaberi”. U meniju prozora Browse pronađite direktorij u koji ste sačuvali svoju ISO datoteku. Odaberite ga i kliknite na dugme “Otvori”. U ovom slučaju, budući da smo željeli kreirati Linux Mint USB disk za pokretanje, biramo ISO.

Takođe možete učiniti sljedeće: Kliknite na malu ikonu “Verify” pored padajućeg izbornika “Boot Selection” da biste izračunali i pregledali MD5, SHA1 i SHA256 kontrolne sume ISO datoteke. Ovo se koristi za provjeru da li je ISO datoteka prethodno neovlaštena. Pričekajte nekoliko sekundi da se ovo završi. Ako se ne pojave crvene zastavice, to znači da je izdanje operativnog sistema/softvera bezbedno za korišćenje na vašem računaru.

Vraćajući se na glavni proces, izaberite “MBR” iz padajućeg menija “Shema particije” i “BIOS ili UEFI” iz padajućeg menija “Ciljni sistem”. Ako pokušavate da koristite ovaj USB disk za pokretanje na starom sistemu, potvrdite izbor u polju za potvrdu „Dodaj popravke za stare BIOS-ove“ u odeljku „Napredna svojstva diska“. Dodatna opcija: promijenite naziv USB drajva pomoću polja „Oznaka volumena“. Osim toga, pod “Napredne opcije formata” provjerite je li potvrđen izbor u polju za potvrdu “Brzi format”. Kao što naziv govori, Quick Format brzo formatira disk preskačući provjeru lošeg sektora. Kliknite na “Start”.

U zavisnosti od ISO datoteke, Rufus može zatražiti od vas da preuzmete dodatne datoteke. Na primjer, da biste kreirali Linux Mint disk za pokretanje, Rufus traži od vas da zamijenite datoteku pod nazivom “vesamenu.c32”. Kliknite “Da” i Rufus će se pobrinuti za to. U sljedećem upitu odaberite preporučenu opciju “Pisanje u ISO načinu slike” i kliknite “OK”. Čim započnete proces formatiranja, dobit ćete upozorenje da će svi podaci na uređaju biti uništeni. Ne morate brinuti jer podatke možete oporaviti kasnije, stoga slobodno kliknite na “OK”.

Čim kliknete na dugme, Rufus počinje kreirati USB disk za pokretanje. Ovisno o vašem USB pogonu, može potrajati nekoliko sekundi ili minuta da se dovrši sam proces. Kada završite, nećete vidjeti poruku o završetku, ali ćete čuti zvuk završetka i traka napretka će postati zelena. U Windows 11 ili Windows 10 File Explorer provjerite da li je kreiran novi pogon za pokretanje.

Sve u svemu, prilično je lako napraviti USB drajv za pokretanje koristeći Rufus. Bez obzira koliko je komplikovano izdanje operativnog sistema/softvera, Rufus će ga pretvoriti u upotrebljiv disk, pod uslovom da na disku ima dovoljno prostora.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Kako popraviti USB stick koji ne možete formatirati ili koristiti prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju