back to top

AirVPN pregled

AirVPN nudi vrlo dobre mogućnosti prilagođavanja, solidne opcije cijena i otvorenu transparentnost.

Ali postoje i nedostaci. Njegova mala mreža servera i nemogućnost deblokiranja streaming servisa ometaju njegov puni potencijal i glavni su razlozi zašto to mnogima neće biti prvi izbor pri odabiru virtualne privatne mreže. Ali bez obzira na to, AirVPN ima svoje prednosti. Ako tražite kvalitetan VPN i ako ste voljni previdjeti neke njegove nedostatke, dobit ćete sve u svemu solidnu VPN uslugu.

AirVPN, na isti način kao i drugi servisi kao što je Mullvad VPN, uživa pomalo kult među korisnicima virtualne privatne mreže i zagovara dodatnu zaštitu privatnosti. Budući da radi isključivo na OpenVPN protokolu i dizajnirala ga je grupa entuzijasta koji su imali za cilj stvoriti novu virtualnu privatnu mrežu kako bi zaštitili privatnost korisnika, AirVPN daje prioritet sigurnosti i privatnosti iznad svega. Sve u svemu, ovo je VPN usluga koja se drži svojih principa i trudi se da ne zaluta izvan svoje zone udobnosti, što je u nekim slučajevima dobro, dok u drugim donosi više štete nego koristi.

airvpn

Karakteristike AirVPN-a

AirVPN-ov softver se zove Eddie, a ono što je odmah vidljivo je da izgleda kao da je dizajniran u ranim danima interneta. Sam AirVPN je osnovan 2010. godine, ali njegov Eddie klijent izgleda kao da potiče iz 90-ih. Izbjegava blještava korisnička sučelja VPN-ova kao što su NordVPN i Surfshark u korist utilitarnijeg dizajna. To mi ne bi smetalo, osim činjenice da u ovom slučaju utilitaran ne znači nužno i prilagođen korisniku.

Eddiejeva lijeva strana sadrži šest stavki menija: Pregled, Serveri, Zemljišta, Brzina, Statistika i Dnevnici. Ovo sučelje izgleda upravo onako kako je izgledalo u našoj prošloj recenziji, i pomalo je razočaravajuće što AirVPN nije učinio ništa da ovo ažurira. Što se tiče bočnog menija, prve tri stavke su jedine opcije koje će zabrinjavati većinu korisnika. Odjeljak Pregled je mjesto gdje se prijavljujete u aplikaciju i povezujete se na VPN mrežu.

Kartica “Serveri” vam prikazuje listu dostupnih servera sa gomilom ključnih statistika. Ovo uključuje lokaciju servera u gradu, njegovu latenciju, trenutno opterećenje na serveru i broj korisnika na tom serveru u ovom trenutku. Na desnoj bočnoj traci imate dugmad za povezivanje sa izabranim serverom, dodavanje na belu listu, dodavanje na crnu listu ili dugme za osvežavanje cele liste servera.

Pod karticom Serveri imate karticu Zemlje, koja navodi sve od 23 dostupne lokacije u zemlji s informacijama o broju servera za tu zemlju, trenutnom opterećenju servera za sve servere u toj zemlji i broju trenutnih korisnika za sve servere u toj zemlji. Ovdje je predstavljeno mnogo podataka i to mi se nekako sviđa. Zapravo, jedna od najboljih karakteristika AirVPN-a mora biti nivo transparentnosti o trenutnim uslovima njegove mreže.

Ove informacije su velika prednost za napredne korisnike koji žele pronaći najbolji mogući server u određenoj zemlji. Možda nije najintuitivniji za one koji žele jednostavan klikni i zaboravi VPN, ali za štreberke poput mene, uživao sam u svim informacijama. To je otprilike sve za osnove AirVPN-a. Ali otvorite meni Postavke i vidjet ćete da su vam dostupne mnoge dodatne opcije, kojih je zaista mnogo. Neki od najboljih i najkorisnijih uključuju Tor proxy konfiguraciju, prilagođavanje DNS servera i pravila mrežnog rutiranja.

AirVPN dozvoljava pet istovremenih konekcija uređaja, što je možda bilo dobro prije nekoliko godina, ali mnoge usluge poput privatnog pristupa internetu i IPVanish-a sada nude neograničene istovremene veze. Kompanija nudi različite opcije trajanja pretplate od tri dana do tri godine. I dalje košta 53 dolara za jednogodišnju pretplatu, što je iznad prosjeka u odnosu na druge VPN usluge. Međutim, jednomjesečna pretplata iznosi oko 7,50 USD, što je zapravo jeftinije od ostalih usluga, što znači da bi AirVPN mogao biti zgodniji za korištenje na mjesečnoj nego na godišnjoj bazi. AirVPN prihvaća brojne usluge plaćanja uključujući PayPal, kreditne kartice, AmazonPay i kriptovalute kao što su Bitcoin, DogeCoin, LiteCoin i Bitcoin Cash.

airvpn

AirVPN performanse

Tokom testiranja, procijenio sam brzine AirVPN servera u pet različitih zemalja širom svijeta tokom nekoliko dana, a zatim ih uporedio sa svojom osnovnom brzinom interneta. Brzine AirVPN servera su bile prilično dobre. Na svim testiranim lokacijama, prosječna brzina preuzimanja bila je 52 posto u odnosu na osnovnu, a prosječna brzina učitavanja bila je nešto bolja od 66 posto u odnosu na osnovnu.

Te brzine nisu dovoljne za osvajanje titule “najbržeg VPN-a”, ali sam uvjeren da će performanse AirVPN-a biti dovoljne za većinu slučajeva korištenja. Ono što me iznenadilo u pogledu performansi AirVPN-a je konzistentnost u brzinama. Obično nekoliko lokacija nije sasvim na nivou, obično serveri koji su udaljeniji. Tu i tamo sam nailazio na male brzine, ali uglavnom su lokacije bile jednako dobre tokom svake runde testiranja.

Dok koristite bilo koji VPN, brzina preuzimanja i prijenosa će se vjerojatno smanjiti i zbog kašnjenja između servera. Također je vrijedno napomenuti da brzine VPN servera jako zavise od područja, vremena korištenja i niza drugih faktora. Stoga se vaše iskustvo može razlikovati od mog ili nečijeg testiranja.

Ono što je također vrijedno napomenuti je da možete koristiti prethodno spomenute AirVPN-ove podatke o učitavanju servera, koji se prikazuju pored imena servera, da odaberete najbolji server u bilo kojem trenutku. Oni sa manjim opterećenjem servera obično će rezultirati većim brzinama.

Deblokiranje streaming servisa bilo je u najmanju ruku razočaravajuće. AirVPN nije mogao pristupiti nijednoj od glavnih streaming usluga kao što su Netflix, Amazon Prime ili Disney Plus. S obzirom na to koliko ljudi traži VPN kako bi zaobišli regionalna ograničenja, može se zaključiti da je to jedan od najvećih nedostataka AirVPN-a. Ako želite koristiti VPN za pristup sadržaju ograničenom na lokaciju, ne mogu preporučiti AirVPN.

airvpn pregled

Sigurnost i zaštita korisnika

AirVPN koristi AES 256-bitnu enkripciju i nudi samo OpenVPN ili WireGuard u smislu protokola. Ovo se jako razlikuje od većine drugih VPN usluga koje korisnicima nude tri, četiri ili čak pet različitih protokola na izbor. To je naizgled bilo zamišljeno jer je jedan od prvobitnih ciljeva AirVPN tima sa svojim VPN-om bio pružiti maksimalnu privatnost i sigurnost. Oba ova protokola postižu odličnu ravnotežu između performansi i sigurnosti. Zapravo, ako koristite VPN isključivo iz razloga privatnosti ili sigurnosti, tada će AirVPN maksimizirati vašu povezanost i sigurnost dok pretražujete na mreži.

AirVPN također nudi funkciju kill switch koja je savršeno dobro radila tokom testiranja. Osim toga, nije bilo curenja DNS-a dok ste koristili bilo koji AirVPN server, tako da možete biti sigurni da informacije o vašoj lokaciji neće biti ugrožene.

AirVPN-ova politika privatnosti navodi da ne prati vaše aktivnosti na mreži dok ste povezani na mrežu. Sve što treba čuvati, kao što je vaš IP dok koristite mrežu, pohranjuje se samo u RAM servere bez diska i „samo za sada potrebno za pružanje usluge“. Politika opt-out kompanije je vrlo jasno navedena i otkriva koje podatke prikuplja, a koje ne. To je sve u redu, ali nažalost nedostaje nezavisna recenzija treće strane, što znači da korisnici moraju vjerovati AirVPN-u na riječ. Revizije trećih strana postaju pomalo neophodne za VPN provajdere ovih dana, a za kompaniju kao što je AirVPN koja je toliko fokusirana na privatnost korisnika, osnivači su kreirali uslugu kako bi zaštitili neutralnost mreže, ali je razočaravajuće što nikada nije prošla nezavisnu reviziju .

airvpn pregled

Isplati li se koristiti AirVPN?

Kada se sve sabere i oduzme, dolazi se do sljedećeg zaključka: AirVPN je dobar kao virtuelna privatna mreža, ali nije bez nedostataka koji su u nekim slučajevima prilično uočljivi. Mreža nudi pristojne i konzistentne brzine, standardne cijene i mnoštvo opcija konfiguracije za svoju uslugu. Potvrđena su i obećanja o zaštiti privatnosti, kao i o visokom stepenu transparentnosti svoje mreže. Ali onda dolazimo do nedostataka. Kao prvo, čini se da sa svakom novom godinom sve više zaostaje za drugim uslugama. Njegov interfejs je izuzetno zastareo i nepotrebno komplikovan. Sve je to šteta s obzirom na altruističke razloge zbog kojih je AirVPN stvoren.

AirVPN je usluga koja vas neće držati za ruku i koja ne pravi kompromise kako bi privukla širu publiku. Ono što je definitivno plus kod AirVPN-a je to što se njegov razvojni tim drži svojih izvornih vrijednosti, ali na trenutnom tržištu, VPN-ovi se koriste za mnogo više od samo dodatne sigurnosti. Funkcije poput mogućnosti deblokiranja geo-ograničenog sadržaja i optimizacije veza za brzinu postaju jednako važne kao i funkcije za dodatnu zaštitu privatnosti i sigurnosti.

Današnji korisnici zahtijevaju ove stvari od svojih VPN provajdera, a kao rezultat toga, mnogi mogu previdjeti AirVPN upravo zbog nedostatka istog. Ali ako ste spremni oprostiti nedostatke i ako vam je potrebna virtualna privatna mreža s dobrim fokusom na privatnost korisnika, znajte da nećete pogriješiti s AirVPN-om.

 

plusi:

 • Pristojne brzine
 • Velika fleksibilnost plana plaćanja
 • Mnogo opcija prilagođavanja

 

Protiv:

 • Mali broj zemalja i lokacija za servere
 • Nije moguće deblokirati streaming usluge
 • Interfejs nije najprikladniji za upotrebu, pogotovo ako ste početnik

 

Tehničke karakteristike:

 • P2P dozvola: Da
 • Neograničeno povezivanje uređaja: Ne, 5 istovremenih veza uređaja
 • Mjesto poslovanja: Italija
 • Broj servera: 200+
 • Broj lokacija u zemlji: 23
 • Cijena: 7,50 USD mjesečno ili 52 USD godišnje

 

Napisao: Dražen Matković

Post AirVPN Review se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju