back to top

Zašto meni Start na Windows 11 nudi potpuno drugačije iskustvo? Evo liste od 10 zanimljivih i novih funkcija.

Start meni je jedan od najprepoznatljivijih dijelova Windows operativnog sistema. Često se koristi i već smo donekle bili navikli na njegovu funkcionalnost unutar Windowsa 10 do vremena izdavanja Windowsa 11.

Sa novim operativnim sistemom, došlo je do značajnih promena u Start meniju i korisnicima je trebalo neko vreme da se prilagode. Zašto se to iskustvo toliko razlikuje od Windows 10? Provjerite ispod jer smo odabrali 10 zanimljivih i novih funkcija koje čine razliku.

windows-11 start meni

  1. Položaj menija Start i mogućnost njegovog pomeranja

Jedna od najvećih promjena u Windows 11 bila je nova lokacija Start menija na traci zadataka. Postavlja se u sredinu zajedno sa zakačenim aplikacijama.

Dobro je što možete vratiti meni Start na staru poziciju na koju smo navikli. Da biste to učinili, slijedite sljedeći dijagram toka: Postavke > Personalizacija > Traka zadataka > Ponašanje trake zadataka. Na sekciji “Poravnanje trake zadataka” potrebno je odabrati opciju “lijevo“.

start-menu-dizajn

  1. Podešavanje boje

Postoje dva načina na koja možete prilagoditi boju Start menija u Windows 11. Da biste započeli, možete birati između svetlo ili tamno (crna) teme. unutar “Postavke“aplikacije moraju biti odabrane”Personalizacija” i ispod kliknite na “Boje“. Unutar novog prozora kliknite na “Odaberite svoj način rada“i izaberi”Dark“. Ova promjena će se također odraziti na traci zadataka i drugim dijelovima interfejsa.

Druga opcija je da odaberete prilagođenu boju za Start meni. Potrebno je otvoriti”Postavke” aplikacija, kliknite na “Personalizacija” i odaberite “Boje“. Sada pod opcijom “Odaberite svoj način rada“treba biti odabran”Custom“. Ono što se na kraju mora odabrati da bi se dobila mogućnost podešavanja boja nalazi se ispod u odjeljku “Odaberite svoj zadani Windows način rada“. Ovdje trebate odabrati opciju “Dark” i ispod pod “Accent Color” za odabir željene boje. Nakon odabira, morate uključiti opciju “Prikaži boju akcenta na Startu i na traci zadataka” i odmah ćete vidjeti promjenu na radnoj površini.

 

  1. Reorganizacija ikona aplikacija

Možda niste ovako pogledali meni Start na Windows 11, ali on zaista radi kao početni ekran na iPhone, iPad ili Android uređaju. Ikone aplikacija možete urediti tako što ćete kliknuti na njih (ili pritisnuti i držati na dodirnim ekranima) i povući ih na željenu lokaciju i otpustiti. Ovdje uopće nema postavljenog reda i možete raditi šta god želite sa ikonama aplikacija.

 

  1. Premještanje aplikacija iz Start menija

Aplikacije koje su pronađene, odnosno zakačene u Start meniju, mogu se lako ukloniti. Windows 11 dolazi s velikim brojem aplikacija koje postoje, ali trebate samo kliknuti desnim tasterom miša na pojedinačnu aplikaciju i odabrati “Otkvači sa početka“.

 

  1. Dodavanje prečica u foldere

Start meni je mjesto gdje se nalaze različite vrste prečica. Jedna od najpraktičnijih u Windowsu 11 je svakako prečica za folder. Pomoću njega možete brzo pristupiti velikom broju različitih foldera, a nalazi se desno od “Snaga” dugme.

Nažalost, ova funkcija nije zadana, pa je morate sami uključiti. Prvo morate ući u sljedeće menije: Postavke > Personalizacija > Start > Fascikle. Kada uđete u ovaj odjeljak, imate opciju da postavite prečice za različite foldere kao što je “Postavke“, “Dokumenti“, “Slike” i drugi.

 

  1. Prikaži više ikona aplikacija

Start meni na Windows 11 podijeljen je u dva odjeljka: zakačene aplikacije ti preporuke. Izgled ovih sekcija je određen prema zadanim postavkama u omjeru 50:50, ali ga možete sami prilagoditi.

Ovdje postoje tri mogućnosti: Zadano 50/50, Više pinova i Više preporuka. Da biste odabrali ove rasporede, trebate otići na sljedeće menije: Postavke > Personalizacija > Start.

 

  1. Pregled najčešće korištenih aplikacija

Start meni na Windows 11 je mnogo više od mjesta za pričvršćivanje ikona aplikacija. U njemu možete imati pristup cijeloj listi aplikacija na vašem računaru. Lista je raspoređena po abecednom redu, ali imate mogućnost dodavanja odjeljka na vrhu koji će sadržavati aplikacije koje najčešće koristite.

Da biste to omogućili, odaberite Postavke > Personalizacija > Start. Ispod ćete pronaći opciju “Prikaži najčešće korištene aplikacije” koje treba uključiti. Kada to učinite, moći ćete vidjeti da se šest aplikacija koje najčešće koristite pojavilo na vrhu liste aplikacija unutar izbornika Start.

 

  1. Desni klik za brze komande

Klikom na dugme Start otvara se meni Start – to svi znamo. Ono što se manje koristi je desni klik na dugme Start koji otvara zanimljive opcije.

Slična opcija dostupna je na Windows 10, ali je lista brzih komandi na Windows 11 nešto drugačija. Na ovaj način zapravo možete brzo pristupiti alatima i aplikacijama kao što su Device Manager, Disk Management, Task Manager, Terminal ili Rune.

 

  1. Uklonite fajl iz preporučenog

Start meni na Windows 11 prikazuje datoteke koje ste nedavno koristili u donjem “Preporučenoodjeljak. Možete minimizirati isti odjeljak ili ga u potpunosti ukloniti, ali to je vrlo koristan dio sučelja.

Neće vam se uvijek svidjeti odabir fajlova unutar “Preporučeno” sekcije, tako da možete lako ukloniti neke od njih. Kliknite na datoteku desnom tipkom miša i odaberite “Ukloni sa liste“ da se više ne bi pojavila.

 

  1. Isključite efekte transparentnosti ako želite

Windows 11 koristi transparentnost kao efekat na različite dijelove interfejsa. Takođe je preuzeo Start meni. Microsoft tvrdi da to ni na koji način ne utiče na performanse, ali nekim korisnicima se to možda neće dopasti.

Da biste uklonili efekat transparentnosti iz Start menija i drugih delova interfejsa, potrebno je otvoriti “Postavke” aplikacija, odaberite “Personalizacija” i ispod kliknite na “Boje“. Sada je potrebno isključiti opciju “Efekti transparentnosti“ i isti efekat više neće biti vidljiv.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Zašto meni Start na Windows 11 nudi potpuno drugačije iskustvo? Evo liste od 10 zanimljivih i novih funkcija. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju