back to top

Xiaomi-jev MIUI, Samsungov One UI… Šta su Android korisnički interfejsi i po čemu se razlikuju jedni od drugih?

Za razliku od iOS-a, Android je operativni sistem otvorenog koda.

Ovo omogućava proizvođačima kao što su Samsung ili OnePlus da prilagode softversko iskustvo na svojim telefonima dodavanjem elemenata dizajna specifičnih za verziju Androida koju koriste.

Brendovi pametnih telefona prilagođavaju svoja korisnička sučelja na isti način na koji aplikacije iz Play trgovine imaju svoja specifična sučelja. Radi se o predstavljanju njihovog jedinstvenog stila, a Android korisnički interfejsi su još jedna sfera u kojoj brendovi žele da se istaknu od konkurencije.

Svaki korisnik će više estetski odgovarati određenom Android korisničkom interfejsu, pa u nastavku donosimo njihovu listu i kratke opise svakog od njih.

stock android

  1. Stock Android

Stock Android je “gola” verzija Androida. To je ono što se nalazi ispod korisničkog interfejsa svakog Android telefona, a sa njim dobijate Android iskustvo u njegovom najosnovnijem obliku bez ikakvih dodatnih elemenata dizajna ili unapred instaliranih aplikacija. Standardni Android je lagan, jednostavan i praktičan za korištenje.

Može se reći da ima dosta prednosti, ali sadrži i određene slabosti. Budući da korisnicima nudi samo osnovno, propuštaju sve dodatne funkcije koje su dostupne na drugim Android korisničkim interfejsima kao što su Samsungov One UI ili Xiaomi MIUI.

Standardni Android se također manje koristi jer većina proizvođača još uvijek radije koristi vlastita korisnička sučelja na telefonima koje prodaju. Ako i dalje želite koristiti standardni Android jer vam je praktičnije koristiti osnovne funkcije, Nokia ili Motorola oni bi mogli biti telefoni za vas.

dizajn google pixela 6

  1. Pixel UI od Googlea

Pixel UI je Android korisničko sučelje koje možete vidjeti na Google Pixel telefoni. Pixel UI nije njegov službeni naziv, već termin koji su skovali obožavatelji Pixel telefona.

Mnogi izjednačavaju Stock Android i Pixel UI jer izgledaju slično, imaju vrlo slične obrasce ponašanja, a Google, na kraju krajeva, posjeduje Android. Međutim, postoje određene razlike među njima, prije svega činjenica da Pixel UI ima mnogo više funkcija i vizualno je mnogo atraktivniji.

Adut Pixel UI-ja na tržištu je to što prvo dobija sva ažuriranja operativnog sistema u poređenju sa drugim Android UI-ovima. Dakle, kao vlasnik Pixel telefona, vi ćete biti prvi koji će dobiti nove Android funkcije zajedno s dodatnim funkcijama koje su ekskluzivne za vaš uređaj.

Pixel UI se takođe može nazvati interfejsom koji je najviše fokusiran na oči Google i Google alati pa će za mnoge korisnike ovo biti važan faktor pri odlučivanju o kupovini.

jedan korisnički interfejs kompanije samsung

  1. Jedan korisnički interfejs kompanije Samsung

Oni korisnički interfejs je Android korisnički interfejs koji sve to pokreće Samsung Galaxy telefoni objavljeni nakon 2018. One UI je jedno od najpopularnijih sučelja na listi i vole ga mnogi korisnici jer je prepun raznih funkcija koje se ne mogu naći drugdje.

Predinstalirani se ponekad spominju kao jedna od zamjerki Samsung aplikacije. Samsung obično ima svoje zamjenske aplikacije kojima pokušava zamijeniti Googleove, tako da se mogu pronaći unutar One UI Samsung web pretraživač, aplikacija prodavnica, kalendar i posebne aplikacije kao npr Telefon, Poruke, Kontakti i Sat.

Sve ove dodatne aplikacije ostavljaju utisak težine i prezasićenosti ako uglavnom koristite Google aplikacije. Možda je jedini faktor razlike Samsungov “Knox sigurnost“ funkcija i izuzetno brza i redovna ažuriranja softvera koja su obično zagarantovana u naredne četiri godine, što je više od onoga što Google nudi sa Pixel telefonima.

oxygenos od oneplusa

  1. OxygenOS od OnePlusa

OnePlus OxygenOS po mnogima odlikuju ih čistoća, minimalizam i fluidnost. Mnogi korisnici OxygenOS-a trenutno preferiraju Android korisnički interfejs.

Treba reći da je 2021. došlo do spajanja brendova OnePlus i OPPO i od tog trenutka možemo pratiti kako se OxygenOS mijenja i sve više liči na OPPO ColorOS. One Plus fanovi su negativno reagovali na ove promene, pa su One Plus telefoni ostali sa OxygenOS-om i verujemo da je to bio pravi potez, ali je pitanje kako će se ovaj proces odvijati u narednom periodu.

OxygenOS će biti odlična opcija za korisnike koji žele osnovne Android funkcije slične standardnom Androidu, uz dodatak nekoliko zanimljivih funkcija.

miui 14

MIUI kompanije Xiaomi

Xiaomi MIUI je drugi najpopularniji Android korisnički interfejs na svetu, odmah iza Samsungovog One UI, ali najpopularniji na azijskom tržištu. Osim što je izuzetno inspirisan iOS-om, MIUI je vjerovatno najširi i najveći interfejs jer dolazi sa velikim brojem opcija prilagođavanja, widgeta, tema i posebnih ikona.

Nažalost, MIUI dolazi s velikim brojem unaprijed instaliranih aplikacija i dodataka. Na taj način Xiaomi profitira od softverske saradnje sa oglašivačima i raznim programerima, a rezultat su izuzetno povoljne cijene telefona. Gotovo svi kineski proizvođači pametnih telefona koriste ovu strategiju.

Posljedica gore navedenog je da će MIUI biti pretrpan i neorganiziran interfejs. Također ćete osjetiti da će mnoge Xiaomi-jeve sistemske aplikacije često tražiti suvišne dozvole, a to čak uključuje i aplikacije kao što su kalkulator ili čistač memorije. Sve ovo nas ne bi trebalo iznenaditi jer se Xiaomi identificira kao kompanija za obradu podataka, pa očekujte puno više praćenja vaših aktivnosti od strane aplikacija.

coloros od oppo-a

ColorOS od OPPO-a

ColorOS je OPPO Android korisničko sučelje i može se nazvati kombinacijom MIUI i Stock Android. Drugim riječima, lakši je od MIUI-ja, ali i dalje postoji osjećaj djelimičnog nereda sa raznim oblicima prilagođavanja i funkcija. Mnogi opisuju ColorOS kao “zrelije” i složenije korisničko sučelje, dok ga drugi neće toliko favorizirati. Izbor će biti vaš.

Treba reći da su novije verzije ColorOS-a mnogo bolje optimizirane od prethodnih. Oni jednostavno imaju manje grešaka i bloatware-a od MIUI-a, a mnogima će se svidjeti da su Google aplikacije postavljene kao zadane. ColorOS takođe dobija stabilnija ažuriranja softvera nego MIUI i OxygenOS.

nova mobilna konfiguracija

Android korisnički interfejsi su dostupni svima

Iako hardverske inovacije više nisu uobičajene kao što su nekada bile, softver je daleko od bilo kakve standardizacije. Dok su neka Android korisnička sučelja poput Pixel UI ili OxygenOS bliža osnovnoj verziji Stock Androida i nude čistije softversko iskustvo, šira i nadograđena korisnička sučelja poput One UI ili MIUI pružaju dodatne funkcije i funkcije koje mogu zadovoljiti i najzahtjevnije korisnike. .

Prilikom kupovine novog pametnog telefona, izbor je na vama, a prije toga se svakako informirajte o prednostima i nedostacima Android korisničkog interfejsa koji će imati vaš budući uređaj.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Xiaomi-jev MIUI, Samsungov One UI… Šta su Android korisnički interfejsi i po čemu se razlikuju? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju