back to top

Windows 11 22H2 zadaje glavobolje. Bilo je problema sa File Explorer-om i nekim računarima sa AMD procesorima

Korisnici koji su preuzeli najnovije 22H2 ažuriranje Korisnici Windows 11 mogu biti zadovoljni novim funkcijama, ali ovog puta je bilo i problema. 22H2 ažuriranje je najveće ažuriranje za Windows 11 do sada, tako da možda nije iznenađujuće što su se pojavile greške. Korisnici su odmah uočili poteškoće u radu sa File Explorer-om, a kasnije je utvrđeno da nešto nije u redu sa nekim od računara koji imaju AMD procesore.

windows 11 file explorer
Windows 11 File explorer

File Explorer se otvara nasumično

Ažuriranje 22H2 omogućilo je rad sa karticama u File Exploreru svim korisnicima koji su ga preuzeli. To je jedna od njegovih glavnih karakteristika koja je promijenila upravljanje datotekama i mapama na bolje, a sada se mogu otvarati pojedinačno u karticama i uređivati ​​na praktičan način.

Ako ste preuzeli ažuriranje 22H2, ne morate da vršite nikakvu aktivaciju kartica u File Exploreru jer je to već podrazumevano, a Microsoft vam ne dozvoljava da ga uklonite.

Kartice se otvaraju jednostavnim klikom na “+” na traci kartica ili možete pritisnuti prečicu na tastaturi Windows tipka + E. Korisnici su veoma zadovoljni novim načinom rada u File Exploreru, ali je nedavno primjećeno da se on nasumično otvara kada se aktivno koristi druga aplikacija.

Greška koja dolazi sa ažuriranjem 22H2 uzrokuje da se File Explorer otvara nezavisno i nasumično kada su drugi programi ili aplikacije otvoreni i aktivno se koriste, a to će se dogoditi čak i kada je File Explorer zatvoren.

Neki korisnici su spomenuli svoja iskustva u kojima su naveli da se File Explorer sam otvorio kada su koristili Edge ili Firefox, dok je jedan korisnik naveo da se to dogodilo tokom održavanja Zoom sastanka.

 

Microsoft još nije najavio ništa o File Exploreru

Trenutne informacije govore da je Microsoft svjestan problema sa File Explorerom i zna za sve veći broj izvještaja koji su identifikovali greške. Još uvijek nije poznato kada će biti objavljena nova ažuriranja ili zakrpe za rješavanje navedenih problema, ali vjerujemo da će to biti uskoro.

Kartice u File Exploreru su pokazale da Microsoft i dalje sluša povratne informacije svojih korisnika, tako da će trenutne greške sigurno biti uklonjene. Jedino što bi trebalo biti moguće u budućnosti je uklanjanje tabova ako neki korisnici preferiraju prethodni način rada u File Exploreru.

amd radeon rx 6400

Poteškoće u radu sa nekim AMD računarima

U decembru prošle godine, nakon objavljivanja ažuriranja 22H2, Microsoft je imao još jedno manje ažuriranje za Windows 11. Riječ je o KB5021255 ažuriranje (Zakrpa u utorak za decembar 2022) koji je dostupan za preuzimanje već više od tri sedmice, ali je utvrđeno da uzrokuje određene probleme na nekim računarima sa AMD procesorima.

Informacije su se pojavile na Microsoftu Feedback Hub ti Reddit kako je ažuriranje KB5021255 na Windows 11 22H2 izazvalo zamrzavanje na računarima sa AMD Ryzen procesorima. Problem nije proširen na veći broj uređaja, već pogađa manji dio njih.

Korisnici navode da su performanse računara lošije kada se igraju igrice nakon preuzimanja ažuriranja i da postoji značajan pad u broju kadrova u sekundi (FPS). Nismo sigurni koliko je Microsoft upućen u ovo pitanje, ali slična situacija je bila i prošle godine.

Neki drugi izvještaji pronašli su dodatne probleme ili greške nakon preuzimanja ažuriranja.

Neki korisnici su prijavili da se računar zamrzava u dijelovima interfejsa za prijavu na korisnički račun nakon preuzimanja navedenog ažuriranja. Takođe se navodi da se neka druga ažuriranja, kao što je KB5019980, ne mogu preuzeti i da se prilikom toga pojavljuje greška.

Microsoft će se definitivno morati nositi s opisanim poteškoćama jer Windows 11 ažuriranja očigledno nisu dobro usklađena sa postavkama nekih računara sa AMD procesorima. Nažalost, slične greške i greške se ponovo ponavljaju, a prošlo je više od godinu dana od izlaska novog operativnog sistema.

Spisak svih problema sa ažuriranjem KB5021255 i detaljnije informacije o njemu možete pronaći na sledećem linkovi.

amd ryzen 9 3950x

Kako riješiti problem sa računarima sa AMD procesorima?

Ako je vaš računar sa AMD procesorom pokazao neke od opisanih problema, najpraktičniji način da ih rešite je da izbrišete ažuriranje KB5021255.

Da biste to učinili, potrebno je otvoriti “Postavke” prijave i izvršite sljedeću proceduru: Windows Update > Istorija ažuriranja > Deinstaliraj ažuriranja. Konačno, potrebno je da sa liste izaberete pomenuto ažuriranje i kliknete na dugme da ga izbrišete. Računar će se ponovo pokrenuti i problemi bi trebali biti riješeni.

Windows 11 vremenom postaje sve bolji i sve je veća razlika u funkcijama u odnosu na Windows 10, ali novi operativni sistem i dalje prate česte greške i greške. Prošlo je više od godinu dana od izlaska Windows 11 i sada korisnicima već pomalo smetaju stalni problemi sa ažuriranjima. Kod najnovijih je posebno simptomatično da vidimo njihove iste obrasce. Računari sa AMD procesorima su već imali problema nakon ažuriranja prošle godine, a sada se identična stvar ponovo dešava.

Nadamo se da će Microsoft u narednom periodu temeljitije optimizirati nova ažuriranja za Windows 11 za sve uređaje.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Windows 11 22H2 uzrokuje glavobolje. Bilo je problema sa File Explorer-om i neki računari sa AMD procesorima su se prvi put pojavili na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju