back to top

Trebate li koristiti VPN na mračnom webu?

Postoji razlika između “javnog”, “dubokog” i “mračnog” weba, pri čemu se ovaj drugi obično smatra leglom ilegalnih aktivnosti…

Napomena: Ovaj tekst nije poziv da posjetite dark web ili da posjetite potencijalno sumnjive i ilegalne stranice. Ovaj tekst govori o sigurnosti na mračnom webu. Ako posjetite dark web i sve što radite na dark webu je isključivo vaša odgovornost!

VPN-ovi postale su uobičajena usluga u posljednjoj deceniji, a čak se i najobičniji korisnici interneta odlučuju za korištenje sigurnosni alat. Ali da li su VPN-ovi korisni samo da vam ponude anonimnost na “običnim” i javnim web stranicama i aplikacijama? Pitanje je – želite li zaroniti dublje i pristupiti tamna mreža, treba li koristiti vpn ili ne?

Javni, duboki i mračni web: u čemu je razlika?

Površina ili javni web je, daleko najčešće korišteni dio World Wide Weba. Ovo uključuje sve vaše uobičajene web stranice, npr Facebook, Twitter, Netflix i Amazon. Ako internet koristite samo za ćaskanje sa prijateljima, kupovinu roba i usluga, pregledavanje vijesti ili strimovanje sadržaja, vrlo je vjerovatno da ste koristili samo površinski web.

trebate li koristiti vpn na mračnom webu?

Međutim, web se sastoji od više slojeva: površinska mreža, duboka mreža i dark web. Neki čak smatraju da postoje i dublji slojevi, ali se njima u ovom tekstu nećemo baviti.

Ono što možda ne znate je ni to 90 posto interneta radi duboki web sadržaj, koji se sastoji od državnih zapisa, naučnih izvještaja, finansijskih zapisa i sličnih dokumenata. Dodatni šest posto uzima tamna mreža, dok samo četiri posto radi površine web. Naravno, ovi brojevi se mogu mijenjati iz godine u godinu, ali važno je napomenuti da je površinska mreža koja vam je poznata samo mali dio weba u cjelini.

Iako izraz „duboko web” može zvučati pomalo zastrašujuće, mnogi dijelovi ovog dijela sajber prostora jesu potpuno bezopasan. Veliki dio ovog područja čine ogromne baze podataka iz svih vrsta industrija, kao što smo ranije spomenuli. Ali, kao na površinskoj mreži, oni postoje dijelovi duboke mreže da vam mogu predstavljaju prijetnju.

Sledeći sloj je – dark web. Mnogi vide ovaj dio weba kao potpun nelegalni prostor, ispunjen nelegalnim sadržajem, tržišta droge i oružja i ukradenih podataka.

Dark web sadrži ove elemente. Sajber kriminalci često posećuju mračnu mrežu kako bi prodali podatke koje su ukrali, bilo da se radi o pasošima ili drugim ukradenim privatnim informacijama ili čitavim bazama podataka organizacije. Naravno, ima ih i na dark webu tržišta raznih ilegalnih stvari koje treba izbjegavati u širokom luku!

trebate li koristiti vpn na mračnom webu?

Ali sa ovom sumnjivijom stranom dolazi i bezopasan sadržaj. Mnogi ljudi koriste dark web da anonimno provode istraživanje, zaobilaze nacionalnu cenzuru i pristupaju teško dostupnim dokumentima.

bez obzira, na mračnom webu još uvijek postoje mnoge prijetnje koju ne želiš da upoznaš. Stoga, trebate li koristiti VPN da biste izbjegli takve rizike?

Zašto biste trebali koristiti VPN na mračnom webu

Dark web je prepuno opasno i ilegalno Web stranica. Iako se ovaj donji sloj mreže može koristiti u bezopasne svrhe, ne biste trebali zanemariti opasnosti koje prijete svakome ko ga koristi.

Da biste pristupili mračnom webu, morate koristiti Thor. To je web pretraživač fokusiran na privatnost koji se može koristiti za pretraživanje površinski, dubok i dark web. Tor koristi “rutiranje luka” kako bi korisnici ostali anonimni, ali to nije isto što i VPN. Iako “luk rutiranje”, poput VPN-a, koristi enkripcija podataka i udaljeni serveri, Vaši podaci se šalju na lokacije servera koje ne možete odabrati. Kako god, “onion routing” šifrira tvoj podatke tri puta, za razliku od većine VPN-ova, koji samo jednom šifriraju vaše podatke.

“Usmjeravanje luka” ima jasan fokus očuvanje anonimnosti korisnika. Pristupanjem Dark webu putem Tora, možete imati koristi od povećane privatnosti preglednika. Međutim, privatnost i sigurnost nisu ista stvar i ovo je ključni element koji ovdje treba uzeti u obzir.

Čak i ako ste anonimni na internetu, to ste vi ne čini ga 100 posto sigurnim. Naravno, tvoj IP adresa i aktivnost pretraživanja oni mogu biti skriveni od drugih korisnika i web lokacija, ali vaš uređaj i dalje može biti zaražen zlonamjernim softverom preko mračne mreže. Dok mnogi cyber kriminalci hrle na mračnu mrežu kao neku vrstu oaze bezakonja, drugi ga koriste kao bazu za pokretanje svojih napada, pogotovo zato što policijske snage ne mogu kontrolirati mračnu mrežu ni približno tako efikasno kao površinsku mrežu.

Osim toga, korištenjem luka rutiranja bez VPN-a izlažete vašu aktivnost vašem ISP-u. Nije nezakonito koristiti gar, ali ako je vaš ISP primijetite da ga redovno koristite, mogli bi označiti vaše IP adresa as sumnjivo. Poznato je da je Tor popularan među kibernetičkim kriminalcima kao kapija za mračni web, tako da ISP-ovi često paze na korisnike koji redovno koriste ovaj pretraživač.

Štoviše, korištenje Tor bez aktivnog VPN-a izlaže vašu IP adresu ulaznom čvoru Pretraživač. U Torovom procesu rutiranja luka, postoji ulazni, srednji i izlazni čvor. Također poznat kao “čuvarski” čvor, ulazni čvor je prva stanica kada želite pristupiti web stranici. Bez korištenja VPN-a pristupate ulaznom čvoru u sirovom obliku, što znači da je vaš IP adresa vidljiva.

trebate li koristiti vpn na mračnom webu?

Ako želite provoditi istraživanje ili pristupiti sadržaju anonimno, korištenje Tor bez VPN-a može biti problem, jer ste donekle izloženi kroz ulazni čvor.

VPN-ovi koje treba izbjegavati kada koristite mračni web

Ako želite da koristite VPN i pretraživač Thor (takođe poznat kao “luk-preko-VPN“), postoji mnogo VPN provajdera koji će vam odgovarati, uključujući ExpressVPN, SurfShark, ProtonVPN i NordVPN.

Međutim, postoje mnoge VPN usluge koje biste trebali izbjegavati kada pristupate mračnom webu. To uključuje necertificiran i besplatni VPN-ovi što se može smatrati opasnim.

prvo, besplatni VPN-ovi često imaju nedovoljna funkcionalnost. Bez velikog budžeta od korisničkih naknada, većina besplatnih VPN provajdera ne može ponuditi najbolju moguću funkcionalnost, kao npr “hitno isključenje” (takozvani. “Kill switch”) gornji i dupli enkripcija podataka ili dodatne pogodnosti kao što su blokiranje oglasa i skeniranja zlonamjernog softvera. Ako posjećujete Dark web, želite biti sigurni da koristite izuzetno siguran VPN koji vas zaista može zaštititi. Provjereni, plaćeni VPN je najbolji izbor.

Možda i vi želite izbjegavajte VPN-ove koji nisu neovisno verificirani. VPN provajder može tvrditi da ima najbolju enkripciju, strogu politiku bez zapisivanja i druge odlične funkcionalnosti, ali samo nezavisna revizija (tj. revizija nepristrasne treće strane) može utvrditi da li je to zaista istina. Neki VPN-ovi vode evidenciju aktivnosti korisnika i IP adresešto je daleko od idealnog kada koristite dark web – pogotovo ako želite biti potpuno anonimni dok to radite.

trebate li koristiti vpn na mračnom webu?

Dark web je raznoliko, ali opasno mjesto!

Na mračnom webu možete pronaći sve vrste zanimljivih i korisnih sadržaja, ali ne smije se zanemariti tamniju stranu ovog područja. Mnogo toga se treba kloniti na mračnom webu, a usmjeravanje luka neće vas uvijek u potpunosti zaštititi i sačuvati vašu anonimnost.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Članak Trebate li koristiti VPN na mračnom webu? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju