back to top

Stiže ažuriranje “Moment 5” za Windows 11! Nudimo opise svih karakteristika

Počinje mjesec mart, a sa njim dolazi i novo veliko ažuriranje Windows 11. Naime, ovog mjeseca Microsoft ima novi “Trenutak 5“ ažuriranje za korisnike Windows 11.

Zanimaju vas koje nove funkcije dolaze s njim? U nastavku teksta dajemo opise svih novih funkcija.

 

Šta je novo u ažuriranju Windows 11 “Moment 5”?

 

Snap Layouts

Tokom 2021. godine, Windows 11 je predstavio novu funkciju pod nazivom “Snap Layouts” sa kojim možete brzo urediti postavljanje aplikacija na ekran. Sa dolaskom “Trenutak 5“ ažuriranja Snap Layouts postaju pametniji. Operativni sistem će sada moći analizirati i predvidjeti koje programe korisnik želi premjestiti i na koji način.

Snap Layouts će raditi na isti način kao i prethodna verzija – potrebno je da pređete mišem preko dugmeta za uvećanje/minimiziranje i izaberete željeni raspored. Primijetit ćete da sada imate dodatne opcije s ikonama aplikacija. Ovo je novi dio menija koji se odnosi na pomenute pametne prijedloge.

 

Poboljšanja postavki

Postavke” aplikacija je dobila nekoliko promjena s ažuriranjem “Moment 5”, pa ćemo ih predstaviti u nastavku.

stiže ažuriranje "moment 5" za windows 11! nudimo opise svih karakteristika

U blizini Share Name

Sada možete imati zasebno ime za svoj računar dok ga koristite Dijeli u blizini karakteristika. U prethodnoj verziji, Windows 11 je koristio ime vašeg računara u “Oodjeljak.

 

Napredne postavke dijeljenja

Microsoft je redizajnirao korisničko sučelje za dijeljenje tako da sada uključuje niz drugih aplikacija kao što su WhatsApp, Gmail ili X. Treba dodati da sada uključuje Dijeli u blizini funkcije automatski uključuju Bluetooth i Wi-Fi budući da su zasnovane na bežični protokoli.

 

Screen casting

Pritisnite prečicu na tastaturi Windows tipka + K da dobijete video prikaz vašeg ekrana na drugom monitoru. Sa dolaskom “Trenutak 5“ ažurirajte, vidjet ćete dvije nove veze: jednu za pokretanje alata za rješavanje problema i drugu za povezivanje više uređaja.

Prvi link otvara vaš web preglednik do članka koji objašnjava kako funkcionira screencast video, a drugi pokreće postavke ekrana unutar “Postavke“prijave.

Microsoft je također implementirao ovdje obavještenje koje će predložiti bežični monitor za prikaz videa na ekranu.

 

Telefonska veza = Mobilni uređaji

Microsoft je preimenovao Telefonska veza odjeljak unutar “Postavke“prijave u Mobilni uređaji.

 

Popravka Windowsa putem Windows Update

Oporavak” odjeljak sada ima zaseban “Rešite probleme koristeći Windows Update” opcija koja može ponovo instalirati Windows i sačuvati sve vaše datoteke, aplikacije i drugi sadržaj. Ponovno instaliranje iz oblaka nije nova stvar u svijetu Windowsa, ali sada ima svoje dugme ispod “Alat za rješavanje problema“odjeljak.

Ova opcija zahtijeva aktivnu internet vezu jer će Windows 11 pokušati da preuzme datoteke za popravku sa Microsoftovih servera. Treba reći da bi ponovna instalacija Windows-a pomoću običnog USB diska ipak mogla biti efikasnija opcija u nekim slučajevima.

copilot-pro

Copilot Pro oglasi

Svako ažuriranje za Windows ima neke stvari koje se korisnicima neće svidjeti, tako da “Dom” odjeljak u “Postavke” aplikacija sada ima dodatni baner za Copilot ProMicrosoftova nova komercijalna pretplata.

 

Obavještenja o funkcijama gdje se nudi alternativa

Ranije smo spomenuli banere, pa možemo konstatovati da se nešto poput njih pojavljuje u obliku obavijesti s aplikacijama gdje Windows 11 predlaže korištenje alternativnih alata (npr. Steps Recorder ili Windows prepoznavanje govora).

 

Nadogradnje dostupnosti

Sa ovom posebnom kategorijom “Trenutak 5” ažuriranje donosi i novosti, pa ih navodimo u nastavku.

glasovni pristup

Glasovni pristup

Glasovni pristup je funkcija koja vam omogućava da kontrolišete računar svojim glasom, a sada ima podršku za prilagođene prečice. Glasovne prečice su zanimljiv alat za automatizaciju raznih radnji. Možete programirati niz radnji, a zatim svakoj dodijeliti prilagođenu prečicu, koja može biti za otvaranje datoteka, unos određenog niza na tastaturi, spremanje promjena, zatvaranje aplikacije itd.

Ova nova funkcija govornog pristupa dostupna je samo korisnicima u SAD-u. Korisnici u drugim zemljama dobili su podršku za dodatne jezike, prije svega španski, francuski i njemački. Takođe možete koristiti glasovni pristup na više ekrana.

 

Narator

Sada možete komunicirati sa naratorom (Narator) kroz upotrebu Glasovni pristup. Sve je lakše pregledati prirodne glasove prije nego što ih preuzmete. Samo kliknite na bilo koji glas i čut ćete kako zvuči. Microsoft je takođe poboljšao opis fotografije i dodao novu prečicu za nju.

korisnici tableta sada mogu pisati direktno u bilo koji tekstualni okvir
Korisnici tableta sada mogu pisati direktno u bilo koji tekstualni okvir

Ostale promjene

Nova lokacija za Copilot

Microsoft je već promijenio mjesto na kojem se nalazi dugme za Copilot, a sada ga je smjestio u donji desni ugao ekrana odmah pored centra za obavijesti i sata. To znači da su dugmad za minimiziranje uklonjena.

Srećom, ovo se može popraviti i promjene se mogu izvršiti tako što ćete otići na Postavke > Personalizacija > Traka zadataka > Ponašanje trake zadataka i onemogućite isto. Zatim možete otvoriti Copilot pomoću prečice na tastaturi Windows tipka + C.

Možemo komentirati da integracija Copilota sa Windows 11 još uvijek nije najbolja, pa vjerujemo da će se stvar popraviti dolaskom budućih ažuriranja.

 

Nova fascikla unutar Start menija

Start meni sada grupiše nedavno dodane aplikacije u jednu fasciklu i omogućava pristup većem broju aplikacija nakon nekoliko klikova.

stiže ažuriranje "moment 5" za windows 11! nudimo opise svih karakteristika

Windows 365 poboljšanja

Integracija Windows 365 usluga u Windows 11 dobila je određene nadogradnje, kao što je način rada koji vam omogućava promjenu između lokalnog korisnika i korisnika na Windows 365. Također je moguće prijaviti se putem Windows Hello for Business funkcije ili putem druge metode koja ne uključuje lozinke.

Postavke“ aplikacija na vašem Cloud PC-u će prikazati nekoliko banera koji će vas obavijestiti da na neke aplikacije utiču vaša lokalna hardverska podešavanja (npr. zvuk).

Windows 11 vam sada omogućava da prekinete vezu s Cloud PC-om putem Task View i prikažite ime vašeg Cloud PC-a na indikatorima virtuelne radne površine.

 

Bonus: pozadine

Na kraju ćemo spomenuti da Microsoft planira da uključi nove slike pozadine u Windows 11 sa ovim ažuriranjem.

 

Na prvi pogled ne izgleda kao nešto revolucionarno, ali tek kada sve to vidimo na računarima u svakodnevnom radu, možda nam se svidi neka nova funkcija. Jedno je sigurno, Windows je i dalje najrašireniji operativni sistem, i to nije bez razloga.

Da li vam se sviđaju nove funkcije ažuriranja “Moment 5”? Napišite svoju recenziju u komentarima.

Napisao: Ervin Mičetić

 

Dolazi ažuriranje “Moment 5” za Windows 11! Pružamo opise svih karakteristika koje su se prvi put pojavile na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju