back to top

Šta su “Boomer” šuteri i vredi li ih igrati i danas?

Boomer shooters” predstavljaju i eru i žanr pucačina u prvom licu video igara, i iako je pojam relativno nov za njih, vjerovatno ste barem čuli za jednu od “boomer” pucačina, a možda čak i igrali jednu. Šta su “boomer” šuteri i isplati li se igrati i danas, u moru odličnih i ne baš odličnih šutera?

šta su "boomer" šuteri i vredi li ih igrati i danas?

Šta su zapravo “Boomer” pucači?

Početak pucačina u prvom licu predstavljaju igre kao što su Wolfenstein 3D, DOOM, Duke Nukem 3D (kasnije Left 4 Dead 1 and 2). I bezbroj drugih sličnih igara nakon toga više su ličile na arkadne naslove nego na druge igre tog vremena, ali one su arhetip onoga što pojam “boomer shooter” ili “boomer” shooter danas znači.

Glavni fokus u ovim igrama je uništavanje velikih talasa neprijatelja, završavajući nivo u najkraćem mogućem roku, dok u nekim naslovima završetak igre zavisi i od prikupljanja poena. Drugim riječima, bumer pucačine predstavljaju početak pucačina u prvom licu i imaju poseban štih, koji je danas, nažalost, sve manje vidljiv u igrama, ako uopće postoji.

half-life

Boomer šuteri su uglavnom šuteri iz 90-ih, prije prve Half-Life igre. Half-Life je bio revolucionaran zbog svog fokusa na pripovijedanje, koje je striktno ispričano iz perspektive prvog lica. Prije Half-Lifea, priča nije bila toliko bitna u igrama, dok bi nakon prvog Half-Lifea priča postala mnogo važnija čak i u pucačinama iz prvog lica.

Izuzetak su igre kao npr Ostavljena 4 mrtva 1 i 2; igre koje još uvijek imaju priču i likove, ali igra ima mnogo veći fokus na rušenju velikog broja neprijatelja. Neko vrijeme je stil igre bumer pucačina bio potpuno nemodan, ali ovih dana te klasične igre doživljavaju renesansu. U nastavku ćemo navesti neke dobre primjere bumer šutera. Ko zna, možda ste igrali jednu ili više njih, a ako niste, uvijek možete početi.

warhammer 40,000 freeblade

Moderne bumer pucačine

Kao što je slučaj sa mnogim drugim stvarima, popularnost određenih stilova medija dolazi i prolazi u ciklusima. Bilo da se radi o igračima koji žude za pucačima koje su igrali ranih 2000-ih ili modernoj publici koja je otkrila ovu posebnu vrstu jednostavne zabave koja izaziva ovisnost, uvijek postoji publika za ono što bumer pucači imaju da ponude, što je najveći plus ove podmornice – žanr.

Naslovi kao što su Ion Fury, Warhammer 40K Boltgun, Prodeus, Amid Evil i mnogi drugi su oživjeli stil igre bumer pucačina, uz nekoliko manjih modernih ustupaka u nekim slučajevima. Osim toga, ove igre također koriste vizualni stil pucačina iz prvog lica iz 90-ih, često do briljantnog efekta.

Međutim, ako je igra bumer pucačina, to ne znači nužno da igra mora imati tu prepoznatljivu retro grafiku. Doom (2016) i Doom Eternal su izrazito bumer pucačine, ali te igre imaju modernu grafiku. Postoji mnogo takozvanih AA naslova, kao što je ponovno izdanje Shadow Warrior, koji imaju modernu grafiku, ali i dalje imaju srce bumer pucačine, koje se nalazi ispod te prekrasne grafike i efekata.

Iako možda zvuči kao da su bumer pucači staromodni, pa čak i “zastarjeli”, to je samo prvi utisak. Igra kao što je Doom Eternal pokazala je da stara formula igre, za koju su neki vjerovali da pripada prošlom dobu, danas zaista može funkcionirati i može privući ogroman broj igrača: kako starih tako i novih, modernih.

 

Koje su najbolje moderne bumer pucačine koje biste trebali igrati danas?

Ispod su neke od najboljih bumer pucačina koje možete igrati ako ste zainteresovani za ovaj podžanr.

proizvedeno

Proizvedeno

  • Platforme: PC, PS4, PS5, Switch, Xbox One, Xbox Series X, Xbox Series S
  • Datum izlaska: 23. septembar 2022
  • Razvojni tim: Bounding Box Software

Pod jakim uticajem Dooma, Prodeus je solidan dodatak podžanru koji bi mogao zadovoljiti želju za igranjem bumer pucačina. Iako igra ponekad izgleda dosadno, posebno sa nivoima koji se stapaju jedan u drugi, ona takođe sadrži sve karakteristike koje su igrači zavoleli u igrama fokusiranim na pucanje iz prvog lica.

Uz moćne melodije i mnoštvo demona koje treba što prije ukrotiti, Prodeus je, sve u svemu, vrlo dobar šuter i odličan bumer pucač. Ako želite da igrate dobrog bumer šutera, to je dobro mesto za početak.

 

project warlock

Project Warlock

  • Platforme: PC, PS4, Switch, Xbox One
  • Datum objave: 17. oktobar 2018.
  • Razvojni tim: Buckshot Software

Project Warlock preuzima utjecaj igara kao što su Quake i Hexen, ali dodaje i neke nove stvari. U igri nema opcija brzog spremanja ili kontrolnih tačaka, što znači da ako igrač umre, ponovo pokreće nivo od početka.

Project Warlock je šarolik u svom dizajnu, koristeći svoj piksel art stil na način koji je u svojoj prezentaciji gotovo poput stripa. Sa svakim poglavljem koje se odvija u novom okruženju, dizajn nivoa nikada ne zastari. Borba je tečna i zabavna za igranje, što ovo čini obaveznim za sve ljubitelje žanra bumer pucačina.

 

ultrakill

Ultrakill

  • Platforme: PC
  • Datum izlaska: 3. septembar 2020.
  • Programer: Arsi “Hakita” Patala

Ultrakill je “stara škola” bumer pucačina, koja je veoma zabavna za igranje i inspirisana je mnogim klasičnim igrama iz prošlosti. Kao i mnogi drugi naslovi u ovom žanru, Ultrakill je siromašan pričom, ali je bogat akcijom. Ove igre se fokusiraju na čisti bijeg, a Ultrakill to radi vrlo dobro. To je bumer pucač, koji je dizajniran s puno pažnje.

Možda nije najoriginalnija igra, ali ono što radi, radi dobro, i odličan je dodatak svakoj biblioteci igara. Ako želite isprobati odličnu bumer pucačinu, Ultrakill je odlična igra za tu svrhu.

 

cultic

Cultic

Platforme: PC

Datum izlaska: 13. oktobar 2022.

Razvojni tim: Jasozz Games

Ako uzmemo jezivu estetiku horor igre Amnesia: Dark Descent i pomiješamo je sa brzom akcijom klasične pucačine “stare škole”, dobićemo igru ​​poput Cultica. To je pucačina puna akcije inspirisana horor temama koja će uroniti igrače u haos na ekranu od početka do kraja.

Dok igrač probija svoj put kroz svijet koristeći niz oružja zarđalog izgleda, otkrit će bumer pucač koji spaja 2D stil starijih igara s modernim tehnikama razvoja. Svi ovi elementi stvaraju nezaboravnu i jedinstvenu igru ​​koja se ističe među svojim često futurističkim konkurentima.

 

Da li se i danas isplati igrati “bumer” šutere?

Ako više volite pucačine zbog igre, onda ćete svakako poželjeti isprobati barem jednu od bumer pucačina. Moderne video igre su često veoma razvodnjene kada je u pitanju iskustvo igranja. Neki naslovi su prvenstveno interaktivni filmovi, au ekstremnim slučajevima neki naslovi uopće nisu igre, već linearni interaktivni filmovi u kojima igrač samo povremeno treba da pritisne dugme. Kod “bumer” šutera stvari su drugačije.

Ako pogledate igre poput Doom Eternal, vidjet ćete da je igrač veoma uključen u igru. Što je igrač više uključen u “gameplay” segment igre, to više razmišlja o igri i kako, na primjer, pobijediti sljedećeg “šefa”, što je više udaljen od stvarnog svijeta, to je više je uronjen u igru, a to je ono što gotovo svaki “boomer shooter” nudi svojim igračima: sjajno imerzivno iskustvo, sa elementima retro stilova obračuna s neprijateljima. A to je nešto što nijedan pravi igrač ne želi da propusti.

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Šta su “boomer” šuteri i vredi li ih igrati i danas? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju