back to top

Šta je Intel Core Ultra?

Intel je promenio šemu naziva za svoje procesore 14. generacije “Meteor Lake” i videćemo šta se tačno menja u nastavku.

Ako ste ikada kupili Intel procesor, onda znate da svoje procesore označavaju slovom “i” i riječi “jezgro”. Oni koji su u pitanju bili su glavni deo Intelovog hardvera već decenijama, ali sa lansiranjem Intel procesori 14. generacijeto se malo promijenilo.

Vaš novi procesor će sada biti bez slova “i” koje je već dugo vremena ključni dio Intelovog identiteta. Umjesto toga, Intel je odbacio “i” u korist nove šeme imenovanja, dodajući: Core Ultra.

Dakle, šta je Core Ultra i da li zaista ima razliku u tome šta pokreće vaš računar?

intel core ultra

Šta je Intel Core Ultra?

Core Ultra je Intelova nova šema imenovanja za svoje premium procesori, počevši od njihovih čipova Meteorsko jezero 14. generacije za prenosivi računari. Intel Core Ultra brend će stići na desktop procesore sa svojim Arrow Lake procesori 15. generacijeza koji se spekuliše da će biti lansiran krajem 2024.

šta je intel core ultra?

Kao što smo rekli u uvodu, Intel je izbacio svoje ikonično „i“ iz svojih konvencija o imenovanju, što znači da sledeći put kada uzmete novi laptop, vaš procesor neće biti Intel Core i3, i5, i7 ili i9. Umjesto toga, vaš novi laptop (ili desktop u budućnosti) će imati Intel Core 5, Core 7 ili Core bili Intel Core Ultra 5, Core Ultra 7 ili Core Ultra 9.

Međutim, nije stvar samo u nazivu, ima i promjena “ispod haube”. Ovo je jedna od glavnih razlika između Intel Core Ultra i običnog Intel Core procesora.

Koja je razlika između Intel Core i Intel Core Ultra?

Intel Core Ultra i Intel Core označava razliku između procesora sa ili bez Intel NPU (engl. neuronska procesorska jedinica), dizajniran da “otključajte moć umjetne inteligencije, stvorite impresivna iskustva u grafici i omogućite visokoefikasnu obradu uz nisku potrošnju energije.Digital Trends vjeruje da “Brendiranje jezgra je rezervisano za ‘stare’ arhitekture“, iako ćemo imati jasnije informacije o tome kada Intel procesori 15. generacije biti pokrenut.

šta je intel core ultra?
Kredit: Intel

Intelovi Core Ultra čipovi će se isporučivati ​​sa integrisani AI Boost engospodinineo, dizajniran da pomogne u rasterećenje radnih procesa zasnovanih na AI, teoretski oslobađanje CPU-a za druge aktivnosti i opšte performanse sistema. Ultra Core procesori koriste Intelove novi dizajn čipa, integrišući CPU, Intel Arc GPU i NPU u jedan SoC dizajn. Ovo nije prvi Intelov dizajn čipa, ali je prvi koji koristi Intel 4 proizvodni proces (koji je zapravo 7nm proces, umjesto 4nm). Kombinacija ovih će dati ozbiljne poboljšanja performansi za korisnike Intel Ultra Core laptopa.

Intel se ne zadovoljava samo izbacivanjem slova “i”, već i vrši dodatne promjene na svim “frontovima”. Specifikacije za Intel Ultra Core čip su prilično opsežni i profesionalni, toliko da sadrže specifične unose za frekvencije P-jezgri i E-jezgri, LPE jezgara (jezgra niske energetske efikasnosti – za mobilne čipove), neuronske računarske mašine, grafiku frekvencija, Xe jezgre, izvršne jedinice i još mnogo toga. Dodatne informacije su uvijek dobrodošle, ali mogu otežati odluku o tome Intel Core Ultra čip za kupovinu.

Dakle, umjesto da svaki procesor ima generaciju u imenu, kao što je 14. generacija Intel Core i7-14700K, Intelovi Core Ultra procesori izbacuju generaciju. Ovo je trenutno fokusirano na mobilne procesore, ali sada ćete imati izbor između Intel Core Ultra 7 165H ili Intel Core Ultra 7U (pri čemu H i IN pokazuje potrošnju energije procesora, sa čipovima serije U koji su izuzetno energetski efikasni – to se nije promijenilo). Međutim, nije sve izgubljeno. Intel zaista upravo ponovo pokreće svoj generacijski brend. Prva generacija Intel Core Ultra čipova poznata je kao Serije 1i sljedeća generacija – na primjer Intel Core Ultra 7 265H – biti će Serija 2a prva znamenka će nastaviti rasti.

Nije poznato da li druga dva broja znače nešto specifično, osim što označavaju relativne performanse procesora unutar njegove generacije.

šta je intel core ultra?
Kredit: Intel

Da li se isplati nadograditi na Intel Core Ultra?

Izvan novog i pomalo zbunjujuća nomenklatura procesora, već postoji mnogo Intel Ultra Core laptopova na tržištu. Intel je zvanično lansirao Core Ultra CES 2024, gdje je također predstavljena gomila novih laptopa, što znači da možete u potpunosti iskoristiti njegovu novu tehnologiju procesora ‘pomiješanu’ s umjetnom inteligencijom.

Ali kako stvari stoje, nadogradnja na Intel Core Ultra se isplati iz nekoliko razloga. Prvo, zbog prethodno navedenog integracija vještačke inteligencije, i zbog novi dizajn čipa. Dobićete bolje performanse, a da ne spominjemo povećanje od Intel 4 proizvodnog procesa. Onda postoji podrška za DDR-5 RAM, PCIe 5.0, i znatno bolju integrisanu grafiku (Intel Ultra Core koristi iste Xe jezgre kao Intelovi Arc GPU-ovi), i jasno je da prenosivi računari koji koriste Intel Core Ultra pružaju pristojnu opciju nadogradnje. Naravno, u slučaju da želite nadogradnju.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post Šta je Intel Core Ultra? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju