back to top

Resident Evil 4 Remake: Savjeti i trikovi

Ponovno izdanje četvrtog dijela Resident Evil-a objavljeno je krajem prošlog mjeseca.

Igrači su jako zadovoljni, Capcom još zadovoljniji jer se igra prodaje u velikom broju. Kako biste bili još bolji igrač i izvukli maksimum iz Resident Evil 4 Remakea, dobro je znati mnoge sitnice, tajne i trikove. O kojim sitnicama i tajnama se radi, pročitajte u nastavku.

 

Pažljivo koristite nož i redovno ga popravljajte

Nož više nije predmet neograničene upotrebe u Remakeu i može se istrošiti i slomiti dok ga koristite. Pariranje napada sa pravovremenim pritiskom na dugme, dokrajčivanje neprijatelja, sve utiče na izdržljivost noža, tako da morate obratiti pažnju na ovo. Stoga vodite računa o tome koliko često koristite nož i naravno popravite ga kada je potrebno. Sve ovo može značiti razliku između života i smrti.

 

Detaljno istražite svako područje

Resident Evil 4 Remake nudi još više istraživanja od originalne igre, pa iskoristite ovo kad god možete. U svakom području, nakon što ga očistite od neprijatelja, istražite jer na taj način možete pronaći mnogo skrivenih objekata, koji se na prvi pogled ne vide.

Medaljoni, safiri, žute biljke i drugi predmeti koji ne leže odmah na otvorenom će vam dobro doći, pogotovo ako pokušavate riješiti što više zadataka. Iz tog razloga nemojte žuriti, posebno kada igrate igru ​​po prvi put. Dobro istražite svaki kutak svakog područja (a posebno jezero koje krije mnoge tajne).

resident evil 3 remake

Nemojte odmah prodati drago kamenje koje nađete

Drago kamenje je vrijedno u bilo kojem obliku, kako kada ga prodajete samostalno, tako i kada ga stavljate u određene predmete, kao što su ogrlice, luksuzne vaze, itd. Ali evo jedne vrlo važne stvari koju treba imati na umu: nije svako drago kamenje jednako vrijedno . Postoje određeni dragulji u igri koji vrijede više od drugih.

Na primjer, ako stavite tri žuta draga kamena u elegantnu vazu, to će podići cijenu te vaze znatno više nego da ima tri plava draga kamena u sebi. S obzirom na to da je novac veoma važan element u igri, možda bi bilo dobro da ne prodate ono što imate odmah, već da budete strpljivi, jer nije isto ako prodate stvar za 24.000 pezeta ili ako je prodate za 64.000 pezeta.

resident evil 4 remake: savjeti i trikovi

Dobro analizirajte kako vas neprijatelji napadaju

Prije svega, uvijek treba ciljati u glave neprijatelja što je više moguće, da ih omamite i nastavite da ih napadate Leonovim prepoznatljivim udarcem. U tom smislu, kao i originalu, od vitalnog je značaja brinuti i o njihovim rukama. Pucajući u njih, Ganado će ispustiti oružje koje koriste, kao što su baklje, koje ih mogu zapaliti, upaljeni dinamit, koji će eksplodirati kada se puca na njih, ili čak druga oružja za bliskost, koja su vrlo oštra. Naročito kasnije kada se pojave neprijatelji s buzdovanima i električnim palicama, pucanje neprijatelja u ruku će znatno olakšati borbu protiv njih.

Također, imajte na umu da će pariranje neprijateljima koji napadaju golim rukama automatski uzrokovati da im ruke budu odsječene, što je još korisnije jer ćete izbjeći bilo kakvo hvatanje.

resident evil 4 remake

Svakog neprijatelja kojeg vidite kako se čudno trza na tlu, dokrajčite ga nožem (pod uslovom da ga imate sa sobom)

Tokom igre može se desiti da neprijatelji, nakon što ste ih pobedili ili “ubili”, ponovo ustaju i napadnu vas. Postoje i nagoveštaji da će se to dogoditi: ako Ganado počne čudno da se trza na podu nakon što ga srušite, odmah upotrebite nož na njega. Inače će ustati, biti agresivniji nego prije i iako će izgledati kao da mu je slomljen vrat, opet će vas napasti.

Neki ovu verziju neprijatelja nazivaju verzijom “Crimson Head”. Kasnije, kako budete napredovali kroz igru, neprijatelja sa slomljenim vratom će biti sve manje, oni će biti “zamijenjeni” drugom verzijom istih neprijatelja. Ali u početku, kad god vidite Ganadoa kako se čudno trza na podu, dokrajčite ga nožem.

Trgovac ili g. Trgovac će vas upozoriti na bodove u igri gdje nema povratka

Trgovac u RE4 Remakeu je još pričljiviji od trgovca iz originalne igre; mnogo puta će vam dati korisne savjete, a neki od tih savjeta odnose se i na točke bez povratka. Struktura priče ovoga puta je malo drugačija u odnosu na original. Iako će vam opća slika većine područja odmah biti poznata ako ste igrali original, postoje trenuci bez povratka koje možda nećete prepoznati.

Ako pokušavate završiti sve zadatke ili prikupiti i blago i kolekcionarske predmete u jednom potezu, ne bi škodilo da napravite rezervnu kopiju svoje pozicije za spremanje igre, jer ako ste nešto propustili, uvijek se možete vratiti na prethodna spremanja i ponovo istražite područja u potrazi za tajnama.

resident evil 3 remake

Možete čak i natjerati neke neprijatelje da se bore jedni protiv drugih

RE4 Remake dolazi sa nekim novim specijalnim neprijateljima koji nisu bili prisutni u originalu, što može zvučati zastrašujuće. Dobra strana je što možete, ako ste dovoljno vješti, iskoristiti ove neprijatelje u svoju korist. Većina njih ima tendenciju da bude vrlo agresivna, jurišajući prema Leonu ili koristeći svoje veliko oružje kako bi što brže smanjila udaljenost između njih i vas.

Sve ovo možete iskoristiti u svoju korist: na primjer, neprijatelj koji voli da zamahuje svojim džinovskim maljem može vas vrlo lako uhvatiti u koštac i ako se to dogodi… Pa, dovoljno je reći da je na Hardcore teškoći jedan takav udarac dovoljan da Leonov zdravstveni status u jednom trenutku pređe iz zelenog u crveni. Ali ako ste dovoljno vješti, možete natjerati tog neprijatelja da udari ostale neprijatelje, koji trče oko vas i za vama, tim velikim čekićem umjesto Leona.

 

Oklop je dobar, ali nije sjajan, pogotovo ne prvi put kada igrate igru

U jednom trenutku u igri, trgovac će vam ponuditi opciju kupovine pancira. To je samo po sebi u redu, jer pancir dodatno štiti Leona od udaraca i udaraca, što znači da možete dodatno produžiti život svog lika za igru. Ali iskreno, kada prvi put igrate igru, posebno ako je igrate na hardcore težini, ne preporučujem kupovinu pancira.

Za razliku od originalnog nastavka, u kojem vas pancir štiti jednom zauvijek nakon što ga kupite, odnosno Leon će nakon kupovine pretrpjeti 35% manje štete, u RE4 Remakeu to nije slučaj. Ovde cete morati da popravite pancir kao i noz, a u trenucima kada vam je svaka “ptica” bitna, mislim da je bolje uloziti novac u druge stvari i osloniti se na biljke i sprejeve, nego na pancire .

resident evil 4 remake

Pokušajte uvijek imati barem jednu zelenu biljku u svom inventaru

Pokušajte sačuvati barem jednu crvenu ili zelenu biljku dok ih ne uspijete kombinirati sa žutom, jer će vas to ne samo potpuno izliječiti, već će vam trajno podići maksimalan nivo zdravlja. Umjesto toga, koristite sprejeve za prvu pomoć i prehrambene artikle, kao što su jaja, koje možete pronaći na tlu. Ako trebate koristiti biljku, koristite samo jednu po jednu zelenu.

Sada možete deaktivirati eksplozivne zamke i uništiti drvene bačve i sanduke tako što ćete prići do njih i pritisnuti X, A ili lijevu tipku miša, ovisno o tome na kojoj platformi igrate igru

Eksplozivne zamke možete deaktivirati tako da čučnete i ručno ih deaktivirate. Ne morate ih više pucati. Ne gubite municiju ili vrijeme na izvlačenje noža kada uočite sanduk ili bure; Leon ih može jednostavno šutnuti da otkrije njihov sadržaj.

 

Sačuvajte municiju i ne zaboravite koristiti skrivenost kada je to moguće

Ciljajte u glavu i koljena zbog čega će Ganado zateturati, a kada bijeli marker bljesne iznad njihove glave, možete ih pogoditi za dodatnu štetu. Na primjer, ako pogodite poremećenog Ganadosa koji je blizu još nekoliko, nakon što Leo udari, možete srušiti više protivnika jednim udarcem.

Novo u Remakeu je mogućnost da ubijate protivnike neprimijećeno svojim nožem ili da ubijate protivnike u “stealth” modu. Dakle, jednim napadom možete odmah ubiti jednog običnog neprijatelja. Ali imajte na umu da ćete čak i na ovaj način iskoristiti izdržljivost svojih noževa; ne možete popraviti kuhinjske noževe, ali možete popraviti svoj nož s kojim Leon počinje igru.

 

Sada možete uzrokovati da i neprijatelji budu zarobljeni

Još jedna novina u RE4 Remake-u je da Ganados može biti uhvaćen i u zamke za medvjede, koje su postavljene za Leona. Bilo da se radi o zamkama za medvjede ili eksplozivu, ako ste vješti, Ganadosa možete namamiti u zamku.

Ako Ganado bude uhvaćen u zamku za medvjede, to će vam omogućiti da ga vrlo lako skinete (ili nanesete veliku štetu, kao što je slučaj sa onim Ganadoima koji nose kravlje glave, na primjer).

Napisao: Ivan Hečimović

Objava Resident Evil 4 Remake: savjeti i trikovi se prvi put pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju