back to top

Razlozi zašto ne biste trebali koristiti nepoznate ekstenzije internet pretraživača

Ekstenzije za internet pretraživač mogu značajno poboljšati produktivnost i upotrebljivost bilo kojeg internet pretraživača.

Međutim, važno je znati koje ekstenzije dodati svom pretraživaču, a koje izbjegavati, jer dodavanje pogrešne ekstenzije može dovesti do više problema, prvo za vaš internet pretraživač, a zatim i za vas kao korisnika.

Osim toga, neke od ekstenzija nisu dostupne u online trgovinama i zahtijevaju direktno preuzimanje. Loša vijest je da ove stranice s ekstenzijama često nisu dobro održavane niti se o njima brinu, za razliku od na primjer Google App Store-a i Apple-ovog Store-a, kojima se posvećuje mnogo pažnje.

Koje internetske ekstenzije ili ekstenzije preuzeti, a koje izbjegavati? Zašto je loše koristiti nepoznate ekstenzije internet pretraživača? Odgovore na ova i još neka pitanja saznat ćete u nastavku ovog članka.

 

Preuzimanje nepoznatih ekstenzija otvara vam različite oblike sigurnosnih rizika

Najveći rizik korištenja nepoznatih ekstenzija ili ekstenzija je da mogu biti vrlo nesigurni ili čak opasni za korištenje. Mnoge od ovih nepoznatih ekstenzija mogu vas izložiti sigurnosnim rizicima kao što su zlonamjerni softver, phishing napadi ili drugi oblici mrežnih napada korisnika. Nikada ne znate kako je nepoznato proširenje razvijeno i koliko problema može imati ili koja „otvorena vrata“ može sadržavati u svom kodu.

Neka od ovih ekstenzija također se mogu učitati s oglasima koji vas mogu preusmjeriti na zlonamjerne web stranice i skočne prozore. Povrh toga, bilo je dosta ekstenzija koje su u prošlosti okrivljene za curenje korisničkih podataka. Ove ekstenzije nisu čak ni bile relativno nepoznate, tako da možete samo zamisliti za kakve škakljive stvari neki loši momci mogu koristiti nepoznate ekstenzije web pretraživača.

 

razlozi zašto ne biste trebali koristiti nepoznate ekstenzije internet pretraživača

Nepoznate ekstenzije internet pretraživača mogu značajno usporiti vaš internet pretraživač

Jedna od svrha ekstenzije je da ubrza i poveća produktivnost vas kao korisnika kada koristite internet pretraživač. Međutim, korištenje nepoznatih ekstenzija često može imati negativan učinak. Većina ovih nepoznatih ekstenzija ili uopće nije ili nije dobro optimizirana za rad. Obično ih razvijaju kompanije treće strane, a pošto nisu dizajnirane da budu u potpunosti kompatibilne sa svakim pretraživačem, jedan od neželjenih efekata je usporavanje samih internet pretraživača.

Razlog zbog kojeg pretraživač usporava je „curenje“ memorije, odnosno dodatno, iako često nepotrebno, korištenje resursa vašeg računara. Spor pretraživač takođe dovodi do generalno sporih performansi samog računara. Ako vaš internet pretraživač koristi mnogo više memorije nego što bi trebalo, to će zaista uticati na funkcionisanje vašeg računara.

Dakle, ako vaš pretraživač iznenada postane spor i nedavno ste instalirali nepoznatu ekstenziju, onda znate šta je uzrok tome. Iako postoje načini na koje možete ubrzati svoje web pretraživače, neoptimizirane ekstenzije pretraživača samo će dodatno pogoršati performanse, što je jedan od razloga zašto biste trebali izbjegavati nepoznata proširenja pretraživača.

 

Dodatna pitanja vezana za privatnost vas kao korisnika

Mnoge od ovih nepoznatih ekstenzija su besplatne, ali postoji problem i s tim. U tehnološkoj industriji postoji dobra izreka da ako je nešto besplatno, to samo znači da ste vi, kao korisnik, proizvod. Budući da su ove ekstenzije besplatne, većina njih će moći koristiti zlonamjerne načine da zarade novac za svoje kreatore.

Najčešći način za tako nemoralno i nezakonito sticanje novca uključuje prikupljanje vaših podataka i njihovu prodaju oglašivačima. Ekstenzije to obično čine praćenjem vaših mrežnih aktivnosti, kao što su historija pregledavanja, upiti za pretraživanje i podaci o web stranici. Ove nasumične nepoznate kompanije mogu zatim prodati te podatke oglašivačima za ciljano oglašavanje.

Prodaja ovih podataka može dovesti i do ozbiljnijih problema, poput krađe identiteta. Još jedna važna stvar koju treba imati na umu je da kada instalirate ekstenziju, nehotice ćete toj ekstenziji dati mnogo nasumičnih dozvola. Na osnovu ovih dozvola, ekstenzije mogu, na primjer, pristupiti vašoj aktivnosti, datotekama, pa čak i vašoj kameri.

najbolja hromirana proširenja

Nepoznate ekstenzije često nemaju dovoljnu podršku ili je nemaju uopšte

Većina pretraživača se često ažurira. Sa svakim novim ažuriranjem dolaze zakrpe i male izmjene, koje nadograđuju i poboljšavaju ukupnu funkcionalnost internet pretraživača. Iz tog razloga, ekstenzije se moraju ažurirati u skladu sa ovim promjenama, kako bi se izbjegli problemi. Ako se ekstenzije ne ažuriraju automatski, možete naići na različite vrste problema, kao što su rušenje ekstenzija i/ili pretraživača, nestabilnost pretraživača i usporavanje pretraživača.

Ono što je također vrlo primjetno je da većina nepoznatih ekstenzija internet pretraživača nema korisničku podršku. Budući da su mnoga od ovih proširenja besplatna, mnogi programeri koji su ih razvili ne mare za potencijalne probleme s kojima se vi kao korisnik možete susresti dok ih koristite. Zbog toga, uvijek biste trebali provjeriti dnevnik ažuriranja ovih ekstenzija, kako biste bili sigurni da je proširenje omogućilo podršku, mogućnosti ažuriranja i slično.

chrome ekstenzije

Problemi kompatibilnosti

Prema Statisti, skoro 65% korisnika koristi Google Chrome kao svoj omiljeni internet pretraživač. S obzirom na tu statistiku, većina ekstenzija se prvo napravi za Chrome, a zatim i za druge pretraživače. Što se kompatibilnosti tiče, to nikako nije veliki problem, jer su većina popularnih ekstenzija međusobno kompatibilna i mogu se lako instalirati i koristiti na drugim pretraživačima bez ikakvih problema.

S druge strane, ekstenzije koje imaju lošu ili nikakvu kompatibilnost preglednika mogu dovesti do vrlo lošeg iskustva za vas kao korisnika. Zbog problema s performansama o kojima sam pisao gore, ako je ekstenzija samo neuredno prenesena na drugi preglednik, bez prilagođavanja, gotovo uvijek će rezultirati time da sama ekstenzija ne radi ispravno, što može dovesti do nemogućnosti korištenja pretraživača i ekstenzije sebe.

 

 

Nepoznate ekstenzije nemaju ili imaju vrlo malo recenzija i ocjena, što dodatno podriva njihovu pouzdanost

Prije korištenja, kupovine i/ili preuzimanja proizvoda i usluga, uvijek je važno pročitati recenzije, ako one naravno postoje. Nažalost, veliki broj korisnika ne čita recenzije aplikacija, internet ekstenzija i drugih vrsta programa koje možemo pronaći na internetu, što naravno nije dobro. Provjera ocjena i recenzija posebno vrijedi za besplatne programe.

Budući da je potrebno samo minut ili dvije za preuzimanje ekstenzije, postoji rizik da nećete vidjeti ocjene, ali trebali biste odvojiti minutu da ih pročitate. Neće vas ništa koštati, osim malo vremena, a uštedjet ćete si glavobolje jer ćete dobiti dobru predstavu o tome koje su ekstenzije legitimne, a koje lažne. Sigurnost na prvom mjestu.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Razlozi zašto ne biste trebali koristiti nepoznate ekstenzije za internet pretraživače prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju