back to top

Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Pojam i Obsidian su među najpopularnijim aplikacijama za kreiranje (i čuvanje) bilješki na tržištu. Ili kako bi se reklo na engleskom – “vođenje bilješki“prijave.

Obje aplikacije nude širok spektar mogućnosti za organizovanje i upravljanje bilješkama. Ali koja je aplikacija bolja? Ili možda preciznije pitanje – koja je aplikacija bolja za vas?

Odgovarajuće aplikacije imaju različiti pristupi i mogućnosti, koje ćete vidjeti u nastavku teksta. Uporedićemo mogućnosti skladištenja, opcije i cene, da vidimo da li imaju dodatke, API-je i slično. Pa počnimo redom.

Napomene i karakteristike

Ove dvije aplikacije koriste različitu terminologiju. Pojam koristi “radni prostori” (eng. “radnim prostorima“) koji se sastoji od stranica. Obsidian koristi “sefovi” (engl. “svodovi”) koji se, pak, sastoje od bilješke. Obje aplikacije nude intuitivno korisničko sučelje koje olakšava prilagođavanje i organiziranje podataka.

obsidian vs. pojam: koja je aplikacija za bilježenje bolja?
Pojam

Pojam imati minimalistički dizajn što olakšava brzo pronalaženje stvari koje su vam potrebne. Koristi bočnu traku sa listom opcija predstavljenih kao dugmad. Možete koristiti vizuelni interfejs ili komande da dodate blokove na stranicu koju kreirate ili uređujete. Lijevi dio sučelja organizira vaš radni prostor u hijerarhiju – dajući vam brzi pregled svih bilješki koje ste kreirali.

Pored kreiranja bilješki, Notion može poslužiti i kao jedinstvena destinacija stvoriti baze podataka, upravljanje (vaš) svaki danzadaci, upravljanje projektima itd. U stvari, Notion je mnogo više od aplikacije za bilježenje. Notion dolazi s gomilom ugrađenih funkcija i pokušava vam olakšati formatiranje teksta/bilješki putem dostupnih opcija što je više moguće šabloni. Možeš koristiti šabloni stranica (engl. “šabloni”) za kreiranje lista za kupovinu, tabela, wiki stranica i još mnogo toga.

Još jedna karakteristika koja izdvaja Notion od konkurencije je Pojam AI. Dotični AI može sažeti čitave stranice, generirati novi tekst na osnovu onoga što je već napisano i prevesti tekst na različite jezike.

opsidijan, s druge strane, ima beskompromisan pristup notama. Odnosno, Obsidian se isključivo bavi kreiranjem bilješki i stvaranjem baze znanja. Rezultat je da morate kreirati vlastite opsidijanske note od nule.

obsidian vs. pojam: koja je aplikacija za bilježenje bolja?
Obsidian

Obsidian se u potpunosti oslanja na smanjenje, koje možete koristiti za formatiranje vaših bilješki. Pomoću njega možete lako podebljati tekst, kreirati formatirane i neformatirane liste, kreirati “vanjsku” vezu, umetnuti sliku i slično.

Obsidijanov interfejs takođe nudi iskustvo pisanja „bez ometanja“ koje vam omogućava da se fokusirate samo na ono što pišete i šta je na ekranu. Njegove osnovne karakteristike uključuju minimalistički urednik Markdown, ugrađeni grafikon koji prikazuje povezane bilješke i fantastičan pretraživač.

Dodaci i integracije

Obsidian se zasniva na dodaci, respektivno “dodatci”. Skoro sve karakteristike Obsidijana su omogućene kroz njegove osnovni pribor (“core plugins“). Kao rezultat toga, Obsidian-u možete dodati nove funkcije s lakoćom instaliranje dodatni dodaci. Dakle, možete koristiti Obsidian kao bazu podataka tako što ćete ga instalirati Dataview plugin. Ili koristite Obsidian kao Kanban organizator instaliranje Kanban dodaci.

obsidian vs. pojam: koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Unatoč tome što nema mnogo ugrađenih funkcija, Obsidian vam daje platformu koju možete prilagoditi različitim dodacima i izvući maksimum iz svoje “tok rada”, odnosno uredite alat prema vašim potrebama. također, Obsidian’s API je dostupan na GitHub, pa ako imate određene tehničke vještine, možete kreirati vlastiti dodatak.

Na drugoj strani, Pojam nema dodataka/dodataka. Ali to nadoknađuje spektar karakteristika koji su ugrađeni u aplikaciju. Notion ima toliko puno funkcija da vam vjerovatno neće ni trebati spomenuti dodaci, osim ako ne govorimo o tome integraciju drugih aplikacija u Notion. S tim u vezi, Pojam imati API koje programeri mogu koristiti za kreiranje prilagođenih aplikacija koje se integriraju s Notionom.

obsidian vs. pojam: koja je aplikacija za bilježenje bolja?
Pojam integracije

“Online” i “offline” skladištenje podataka

Obsidian po defaultu pohranjuje podatke lokalno. To znači da svom sefu možete pristupiti čak i kada ste van mreže, tj. ne na internetu. Štaviše, omogućava opciju zaštite vašeg sefa pohranjivanjem na fizički (eksterni) tvrdi disk (npr.).

Obsidian-ov način pohranjivanja datoteka također osigurava njihov tehnička dugovečnost. Vaši fajlovi su sačuvani kao .MD fajlovi koje možete pregledati i uređivati ​​s bilo kojim drugim Markdown urednik. Čak i kada bi Obsidian sutra nestao, i dalje biste mogli da otvorite dotične .MD datoteke u drugom alatu, što je veliki plus za ovaj alat.

Na drugoj strani, vanmrežno skladištenje podaci to znače nećete imati pristup vaš sef na drugim uređajima. Da biste sinkronizirali svoj Obsidian sef na mreži, morat ćete ili platiti pretplatu na Obsidian Sync, ili koristite uslugu u oblaku kao što je Google Drive da besplatno sinhronizujete svoj Obsidian sef.

obsidian vs. pojam: koja je aplikacija za bilježenje bolja?
Markdown

pojam, međutim, on sam pohranjuje podatke cloud serveri. Vaš “radni prostor” (skup stranica/bilješki) je sačuvan pod vašim Pojam proračunom i kad god se prijavite na Notion, vaše bilješke će se automatski učitati. To znači da možete pristupiti svojim Notion bilješkama bilo gdje, na bilo kojem uređaju sa Priključak za internet.

Međutim, ako se iz bilo kojeg razloga ne možete prijaviti na svoj Notion račun, vaše bilješke će biti nedostupne. Prednost koja dolazi s online pristupom je mogućnost saradnje. Možete dodati druge ljude u svoj radni prostor i raditi zajedno na različitim projektima i stranicama u stvarnom vremenu. To kolaborativni aspekt pojma je veliki plus za ovaj proizvod ili softver.

Cijena

I Pojam i Bez opsidijana su za koristiti, ali oba dolaze sa plaćeni planovi za korisnike koji žele više od osnovnih funkcija. Iz perspektive nekoga kome je potreban alat za bilježenje, vjerojatno vam neće trebati više od besplatnog plana za bilo koju aplikaciju.

obsidian vs. pojam: koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Pojam imati tri plaćena plana uključujući Plus, biznis i Enterprise. Plus plan košta 8 USD mjesečno i proširuje “istoriju verzija”, broj gostiju koje možete pozvati i uklanja ograničenje prijenosa datoteka. Poslovni (15 USD mjesečno) i Enterprise planovi namijenjeni su onima koji žele upravljati svojom kompanijom i projektima kroz Notion.

Obsidian imati dva plaćena plana pod imenima Katalizator i Komercijalno. Catalyst plan je jednokratna isplata od 25 dolara, i daje vam pristup “ranim” verzijama aplikacije. Smisao ovog plana je uglavnom podrška programerima, a ne otključavanje novih funkcija.

Komercijalni plan košta 50 USD po korisniku godišnje. Daje vam pravo da koristite Obsidian u komercijalne svrhe i uključuje prioritetnu podršku. Dodajte tome i mogućnost plaćanja 8 dolara mjesečno pohraniti vaš trezor, odnosno sef sa bilješkama, na Obsidian servere kako biste ga sinkronizirali sa svim vašim uređajima.

obsidian vs. pojam: koja je aplikacija za bilježenje bolja?

Šta odabrati: Pojam ili Obsidijan?

Odgovor na ovo pitanje je teško dati, jer zavisi isključivo od vas preferencije i potrebe. Vjerujemo da će većini korisnika bolje odgovarati Pojam jer radi „iz kutije“, sinhronizuje se sa Notion serverima i lako možete pozvati drugog korisnika Notiona da radi sa vama na određenim bilješkama. Također, vjerujemo da će Notion biti odličan alat za manje kompanije i novonastale startupove kako ne bi morali skupo plaćati profesionalne alate.

Na drugoj strani, Obsidian može biti primamljivo za korisnike koji su više “tehnološki upućeni”, one koji žele jednostavan uređivač i one koji žele koristiti smanjenje, i oni koji sami žele da prošire alat pomoću dodataka.

Ono što bismo vam savjetovali je da isprobate oba alata. Oba alata su fantastična i sigurni smo da možete uložiti neko vrijeme koristeći oba, a zatim odlučiti koji vam više odgovara.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Objava Obsidian vs. Pojam: Koja je aplikacija za bilježenje bolja? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju