back to top

Meta dizajnira konkurenta za Chat GPT! Da li to znači probleme za GPT-4?

Meta, ranije poznat kao Facebook Marka Zuckerberga, razvija novi jezički model velikih razmjera (LLM) koji ima za cilj da se takmiči sa OpenAI GPT-4. Novi AI model bi trebao biti lansiran 2024. godine i predviđa se da će biti „nekoliko puta moćniji“ od LLama 2. O čemu se zapravo radi? Da li je Chat GPT naišao na novog konkurenta?

 

Meta-ine sposobnosti u smislu razvoja vještačke inteligencije

Kada je riječ o mogućnostima umjetne inteligencije kompanije Meta, onda se mora reći da je Meta osmislio LLaMa 2, model velikog jezika (LLM). LLaMa je ​​skraćenica od “Large Language Model Meta” AI. To je ista vrsta umjetne inteligencije kao GPT-4 (model koji pokreće Chat GPT). Tačnije, radi se o istoj neuronskoj mreži za obradu prirodnog jezika (NLP). Tehnološki gigant tek treba da objavi svoj chatbot koji koristi umjetnu inteligenciju.

Ali umjesto toga, za sada se odlučio za pristup modela otvorenog koda; u suštini B2B u poređenju sa OpenAI-jevim B2C poslovnim modelom. Ovo naravno nije u potpunosti tačno, jer OpenAI ima snažno uporište u B2B-u sa ChatGPT Enterprise i ChatGPT API-jem, koji sadrži GPT-3.5 Turbo i GPT-4. Poenta je da Meta uopće nema B2C uporište u AI chatbotovima, što je neobično za takvu kompaniju.

Dok je izvršni direktor OpenAI Sam Altman fokusiran na javno dostupan alat za chat bot, dostupan krajnjem korisniku putem web preglednika ili aplikacije koja se lako preuzima, za Android i iOS, Meta nema chatbot i umjesto toga je fokusirana na to da postane industrija- vodeći model u oblasti veštačke inteligencije koji bi druge kompanije koristile u svojim aplikacijama. Međutim, Meta ima preko 100 milijardi dolara godišnjeg prihoda, tako da znaju da sebi mogu priuštiti šta god žele.

llama 2

Meta dizajnira konkurenta GPT-4 modelu

GPT-4 konkurent koji je dizajnirao Meta je u izradi i bit će nasljednik LLaMa 2. LLaMa 2 je već odličan igrač, sa veličinom parametra od 7B, 13B ili čak 70B, ovisno o tome koju iteraciju odaberete. Uprkos tome, OpenAI Chat GPT daleko vodi, sa 1,76 triliona parametara. Čak i prethodnik GPT-4 GPT-3 može nadmašiti LLaMa 2 na nekim zadacima, iako ima “samo” 175 milijardi parametara.

Međutim, najnapredniji model OpenAI će se suočiti sa jakom konkurencijom. Danas meta platforme Facebook i Instagram predstavljaju, pored najzastupljenijih društvenih mreža, ogroman izvor podataka koji se može koristiti u dizajniranju i „treningu“ alata za umjetnu inteligenciju. Mogućnosti OpenAI-a ne uključuju pristup tako širokom izvoru podataka, dok Meta ima te mogućnosti zahvaljujući Facebooku i Instagramu.

 

openai-chatgpt-ios-app

Da li je Llama bolja od GPT-4?

Velika trka u oblasti razvoja veštačke inteligencije između velikih tehnoloških kompanija dolazi do vrhunca. LlaMa ima puno posla pred sobom ako želi pobijediti GPT-4. GPT-4 je odličan iz više razloga. GPT-4 ima neke nove karakteristike koje ga čine odličnim izborom u odnosu na njegove prethodnike. Na primjer, u pogledu činjenične tačnosti odgovora generiranih od strane modela umjetne inteligencije, GPT-4 nadmašuje svoje prethodnike. Njegove mogućnosti da stvori činjeničnu ili činovničku grešku su znatno smanjene. Štaviše, model bolje razumije stvari koje zvuče čudno. Na primjer, ako ga zamolite da učini nešto neprijatno ili nezakonito, on će odbiti da udovolji tom zahtjevu.

Nadalje, jedno od značajnih poboljšanja modela GPT-4 je to što, osim običnog teksta, može koristiti i slike kao ulaz. To znači da ovaj model može tumačiti korisničke memove, grafikone ili snimke ekrana i može ih objasniti ili protumačiti ono što vam te slike ili slike govore. Dakle, nema potrebe za unosom dugačkog teksta. Sada možete uneti i sliku; OpenAI sistem će to najbolje opisati ili objasniti u okviru svojih ograničenja. Još jedno polje u kojem je GPT-4 donio ogroman napredak u odnosu na svog prethodnika je sposobnost rješavanja vrlo složenih matematičkih operacija. Bez obzira koliko složene stvari matematičke prirode želite da izračunate, posebno ako se radi o poreznim stvarima i proračunima, GPT-4 vam može pomoći u tome na jednostavan način.

Vrhunski izvršni direktor Google-a Sundar Pichai, Sam Altman iz OpenAI-a i izvršni direktor Microsofta Satya Nadella imaju svaki svoje vlastite AI sisteme. Kreiranje AI alata je gotovo u potpunosti na leđima NVIDIA-e, koju vodi osnivač i izvršni direktor Jensen Huang. NVIDIA-ini AI čipovi za obuku i podatkovne centre su hardverska infrastruktura podataka na kojoj radi cijela industrija.

Svijet generativnih AI chatbotova prirodan je nastavak informatičkog doba u kojem živimo. Šta je generativna umjetna inteligencija? Generativna umjetna inteligencija definirana je svojom sposobnošću stvaranja novih i jedinstvenih medija koji nikada prije nisu postojali. To nije samo prisjećanje unaprijed napisanih informacija, već njihovo ponovno pisanje. Ovaj fascinantan aspekt vještačke inteligencije koji je dobio značajnu pažnju je generativna umjetna inteligencija.

Ova vrhunska tehnologija otvorila je nove puteve za kreativnost, inovaciju i rješavanje problema. Može generirati kod, video, audio ili tekst jednim pritiskom na tipku. Na primjer, generativni model obučen na skupu podataka slika može generirati potpuno nove i realistične fotografije koje podsjećaju na uzorke za obuku, ali nisu potpuno iste. Slično, tekstualni generativni model može generirati koherentne pasuse ili čak cijele priče.

Chat GPT je danas najistaknutiji primjer generativne umjetne inteligencije. Generativni AI model u pitanju je skraćenica za Chat Generative Pre-trained Transformer, i koristi istovremeno nazvan GPT-4 LLM.

Nekoliko odabranih konkurenata u tehnološkoj industriji predvodi put u inovacijama u ovoj utrci AI alata. Razlog za to je što je stvaranje novog sistema umjetne inteligencije daleko skuplje nego što većina ljudi misli. Aplikacije trećih strana su relativno pristupačne za proizvodnju. Chat GPT ima mnogo konkurenata. Ali mnogi od njih su napravljeni na osnovu OpenAI API-ja. Izgradnja samog AI modela, neuronske mreže iza korisničkog sučelja i obuka za pojačavanje koji se koristi za njegovu izgradnju koštaju mnogo novca, što je jedan od razloga zašto neki od konkurenata Chat GPT-a jednostavno “posuđuju” segmente koje je već dizajnirao OpenAI .

Za sada, Meta LLaMa 2 AI model nije tako moćan kao GPT-4. Međutim, sudeći po glasinama i glasinama, mnogo bi se po tom pitanju trebalo promijeniti, i to već sljedeće godine.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Meta dizajnira konkurenta Chat GPT! Da li to znači probleme za GPT-4? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju