back to top

Kupujete novi telefon srednjeg ranga ili stariji vodeći telefon? Kako riješiti ovu dilemu? – drugi deo

U prvom dijelu teksta napravili smo poređenja između novih telefona srednjeg ranga i starijih vodećih telefona u kategorijama kućišta, ekrana, kamere i obrade fotografija, kao i čipseta, RAM-a i pohrane.

Drugim dijelom teksta nastavljamo dalje poređenje počevši od pete kategorije.

android lupa za mobilni telefon

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji vodeći model – Android ažuriranja i sigurnosne zakrpe

Ova kategorija je složena za razmatranje.

Ranije su Android vodeći telefoni bili jedini na tržištu koji su imali proširenu softversku podršku. Zahvaljujući promenama u poslovanju nekih brendova, a tu pre svega mislimo na Samsung, ažuriranja produžene garancije su stigla i do drugih grupa uređaja.

Svi to znaju Samsung i Google telefoni nude najviše ovdje. Samsung nudi četiri glavna ažuriranja operativnog sistema i pet godina sigurnosnih zakrpa za svoje vodeće telefone i A seriju telefona. Google garantuje tri nadogradnje operativnog sistema i pet godina sigurnosnih zakrpa.

Dok Google istovremeno nadograđuje svoje uređaje, Samsung daje prednost vodećim telefonima, a tek kasnije dolaze srednja i niža klasa uređaja. Na primjer, One UI 6, koji se očekuje do kraja godine, prvo će stići na najnovije Samsung telefone na preklop i S23 seriju, a zatim i na druge uređaje.

Kod drugih brendova kao što su OnePlus ili Motorola, obično su zagarantovane dvije velike nadogradnje operativnog sistema i tri godine sigurnosnih zakrpa.

Ako ste korisnik za kojeg su ažuriranja Androida i sigurnosne zakrpe najvažniji aspekt vašeg telefona, ovih dana ima sve manje ekskluzivnosti za vodeće modele u tom segmentu. Kao primjer možemo navesti Samsungove uređaje srednjeg ranga kao što su A54 ili A34, koji imaju zagarantovana četiri velika ažuriranja i pet godina sigurnosnih zakrpa, tako da će godinu dana star Samsung vodeći uređaj u toj situaciji zaostati za tačno te godine.

Pobjeda u ovoj kategoriji ide novim telefonima srednjeg ranga.

usb kaebel za mobilni telefon

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji vodeći model – trajanje baterije i brzine punjenja

Razlika u kvaliteti hardverskih dijelova između novih uređaja srednjeg ranga i starijih vodećih uređaja utjecat će na energetsku efikasnost.

Jači procesori i kvalitetniji ekrani, na primjer, na vodećim telefonima, sigurno će imati veći utjecaj na trajanje baterije. Kao kontraprimjer, dovoljno je spomenuti korištenje FHD ekrana umjesto QHD ekrana na telefonima srednjeg ranga, a jasno je da je kod njih opterećenje baterije generalno niže.

S druge strane, isto se odražava i na brzinu punjenja telefona, pa će veća potrošnja kod vodećih modela zahtijevati brže punjenje.

Može li se reći da je brzo punjenje isključivo karakteristika vodećih uređaja? Sigurno ne. Dovoljno je vidjeti srednju klasu Xiaomi brenda u današnje vrijeme gdje značajan broj telefona ima brzo punjenje. I drugi brendovi sve više prate ovaj trend.

Još jedan trend koji se nepovoljno odražava na vodeći telefone je odsustvo punjača u pakovanju. Sve više proizvođača ovu poslovnu politiku koristi prvenstveno radi uštede, a za korisnike to znači samo dodatno trošenje finansijskih sredstava kako bi kupljeni telefon uopšte bio funkcionalan. Iako postoje primjeri izostavljanja punjača u pakovanju telefona srednjeg ranga, ovo je najčešće pravilo za vodeće modele.

Bežično punjenje je stavka koja je više rezervisana za flagship modele, tako da nećete naći telefone srednje klase koji ga imaju tako često, ali ova mala prednost ne može uticati na konačnu pobedu novih telefona srednjeg ranga u ovoj kategoriji.

kupujete novi telefon srednjeg ranga ili stariji vodeći telefon? kako riješiti ovu dilemu? - drugi deo

  1. Novi telefon srednjeg ranga vs. stariji vodeći model – garancija i priključak za slušalice

Posljednja kategorija koju gledamo navedena je jer se radi o bitnim karakteristikama uređaja na koje korisnici obraćaju pažnju.

Govoreći o garanciji, danas možete lako kupiti vodeće telefone sa jednogodišnjom ili dvije godine garancije. Uzmimo za primjer uređaje Samsung Galaxy S22 (ušao na tržište u februaru 2022.) i Samsung Galaxy S21 (ušao na tržište u siječnju 2021.) koji se još uvijek može kupiti uz dvogodišnju garanciju od svih vodećih hrvatskih telekom operatera.

Možda je mala razlika što će određeni problemi biti aktuelniji na novom uređaju srednjeg ranga, tako da možete dobiti više informacija o njima, ali zapravo možete računati na dvogodišnje garancije za oba tipa uređaja.

U ovu posljednju kategoriju namjerno smo dodali priključak za slušalice jer on mnogo znači velikom broju korisnika. To je potez koji bi se mogao uporediti sa izbacivanjem punjača iz pakovanja, jer je to novi trend koji se po pravilu vezuje isključivo za flagship telefone. Većina telefona srednje klase ima 3,5 mm priključak za slušalice, tako da će kupovina slušalica biti praktičnija i malo jeftinija.

Uskoro će i eSim tehnologija postati karakteristika koja će odvojiti vodeće telefone od onih srednjeg ranga, ali je nismo naveli jer je broj uređaja koji je koriste vrlo mali.

U ovoj kategoriji novi telefoni srednjeg ranga odnijeli su laganu pobjedu.

mobilni telefon sa dosta okvira

Šta na kraju izabrati – novi telefon srednjeg ranga ili stariji vodeći model?

Predstavili smo sedam kategorija u kojima smo pravili poređenja, a u četiri od njih prednost je imao stariji vodeći telefon.

Dakle, moglo bi se reći da stariji vodeći telefoni, a tu mislimo na one koji su stari godinu do dvije, imaju određenu prednost u odnosu na nove telefone srednjeg ranga.

Na kraju krajeva, sve zavisi od korisnika. Za neke će samo jedna od navedenih sedam kategorija poređenja biti ključna za kupovinu telefona i u skladu s tim će donijeti odluku.

Cijenu nismo naveli kao kategoriju jer stvarno ovisi o ponudi. Ono što sa sigurnošću možemo potvrditi je da cijene starijih flagshipa vremenom padaju, a novi telefoni srednjeg ranga mogu imati promotivne ponude, tako da je zaista teško reći da jedan od ova dva tipa uređaja ima povoljniji cjenovni aspekt.

Novi stav proizvođača prema telefonima srednje klase je da neki od njih često imaju neke premium karakteristike, pa će možda upravo one privući korisnike.

Na kraju se sve svodi na individualne preferencije, i nadamo se da će predstavljena analiza naglasiti neke dodatne detalje koje možda ranije niste razmatrali.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Kupujete novi telefon srednje klase ili stariji vodeći telefon? Kako riješiti ovu dilemu? – drugi dio se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju