back to top

Koje specifikacije treba uzeti u obzir kada kupujete vrhunski laptop?

Kupovina laptopa u današnje vrijeme nije nimalo lak zadatak jer na tržištu postoji zaista velika ponuda proizvoda koji imaju mnoge cjenovne razrede i razlike u performansama.

Kada kupujete vrhunski laptop, stvari postaju još komplikovanije jer zaista morate znati koje specifikacije svrstavaju određeni uređaj u tu kategoriju. Pragove za ovo može biti teško odrediti čak i kada ste nešto iskusniji korisnik.

U ovom tekstu navešćemo sedam veoma važnih specifikacija koje treba uzeti u obzir kada nameravate da kupite laptop visoke klase, a daćemo kratak opis svake od njih.

prodaja laptopova

  1. Snaga procesora i grafičke kartice

Ako kupujete vrhunski laptop, vjerovatno ste već pogledali koju kombinaciju procesora i grafičke kartice želite.

Proizvođači obično reklamiraju brzinu takta, jezgre i niti procesor kao najvažnija stvar koja se vodi prilikom kupovine, ali se po pravilu zaboravlja snaga (wattage) kao izuzetno važan faktor.

Snaga procesora je koncept koji se odnosi i na grafičke kartice. U slučaju procesora, označava se skraćenicom TDP (Thermal Design Power), au slučaju grafičkih kartica jeste TGP (Ukupna grafička snaga). Ove vrijednosti mjere maksimalnu snagu koju vaš procesor i grafička kartica mogu povući iz sistema.

Uopšteno govoreći, što se više energije može izvući, to su snažniji procesor i grafička kartica. S druge strane, velika potrošnja energije može negativno utjecati na trajanje baterije uređaja. Iz tog razloga, TDP i TGP laptopa su obično smanjeni u poređenju sa desktop računarima, kako bi se izbalansirale performanse sa optimalnom potrošnjom baterije.

Može se dati jedan primjer kako ove vrijednosti funkcioniraju. Možete, na primjer, vidjeti da dva laptopa imaju i7-13600K procesor i na prvi pogled ćete pomisliti da su iste specifikacije. Ako jedan od dva uređaja ima možda niži TDP, drugi uređaj će imati bolje performanse uz nešto veću potrošnju baterije. Ista stvar je i sa grafičkim karticama. Ako imaju dva laptopa RTX 4060njihova izvedba će biti drugačija ako su TGP vrijednosti različite.

Iz tog razloga, veoma je važno pogledati i TDP i TGP vrednosti, pored modela procesora i grafičke kartice i njihovih specifikacija.

8gb ddr5

  1. Radna memorija i memorija

Sljedeća važna specifikacija u high-end laptopima je radna memorija i skladište.

Trenutno je najbolji format radne memorije DDR5, ali je potrebno znati da dolazi i sa određenom frekvencijom – brzinom kojom radna memorija radi. Čim broj ove frekvencije bude veći, performanse radne memorije će biti bolje i cijena će biti skuplja.

Dobra brzina koju treba težiti u high-end laptopu je 5200 MHz. 32 GB sa 5200 MHz DDR 5 RAM je više nego dovoljan za vođenje bilo koje igre i obavljanje zahtjevnih profesionalnih radnih aktivnosti. U slučaju da zaista planirate da intenzivno koristite procesor na svom laptopu i pokrećete izuzetno zahtjevan softver (napredno uređivanje videa, programi za 3D dizajn, itd.), onda obratite više pažnje na 64 GB RAM-a.

Može se reći da bi ovdje mogli proći sa 16 GB RAM-a, ali to bi moglo biti granica za high-end laptope i nemojte ići ispod toga.

Kada govorimo o skladištenju, 1 TB NVMe SSD trebao bi biti minimum za laptop visoke klase. Tvrdi diskovi u 2023. nisu kompatibilni sa vrhunskim laptopima jer ne pružaju visok nivo performansi i treba ih izbjegavati.

lenovo-thinkpad-p16v-2023

  1. Ekran

Ekran je još jedan važan element laptopa koji ga pozicionira u određenu klasu.

Vrhunski laptopovi, bez obzira na marku, obično imaju kvalitetne ekrane, a ima ih i ovdje benchmark minimumi.

Kao prvo, Full HD 1920 x 1080 rezolucija je trenutno najbitnija jer takve specifikacije za buduću upotrebu neće biti dovoljne ako želite vrhunske performanse. Može biti u redu ako imate slabiju grafičku karticu (npr. RTX 4050), ali ne preporučujemo takve ekrane osim ako nemate ograničen budžet.

S druge strane, ne morate ciljati 4K OLED ekran na laptopima sa standardnim ekranom od 15 inča. QHD (2560 x 1440) ekran može biti zlatna sredina jer ćete s njim moći iskoristiti puni potencijal većine modernih grafičkih kartica.

Drugi važan aspekt ekrana je brzina osvježavanja. 120 Hz je minimum za high-end laptop jer sa ovom vrednošću ćete moći da imate solidno iskustvo tokom radnih aktivnosti, bilo da se radi o montaži videa, pokretanju simulacija ili samo surfovanju internetom.

Na kraju, ali ne i najmanje važno, ono što se mora spomenuti je omjer (omjer prikaza). U specifikacijama pokušajte se fokusirati na 16:10 omjer stranica jer malo više prostora okomito može učiniti čuda za produktivnost.

lenovo legion 9i
Lenovo Legion 9i
  1. Regulacija toplote

Regulacija toplote u laptopima se ne može proceniti kada imate uređaj u rukama, ali recenzije ovde igraju važnu ulogu. Proizvođači mogu upakovati laptop sa moćnim komponentama u tanko i lagano kućište, ali njihovo hlađenje može biti pravi izazov.

Procesori i grafičke kartice u vrhunskim laptopima mogu zračiti velike količine toplote i samim tim troše više energije, što znači da će svi slični uređaji imati ovu karakteristiku.

Loše termalne performanse laptopa mogu donijeti brojne probleme i značajno utjecati na dugovječnost samog uređaja.

Dakle, prije nego što donesete bilo kakvu odluku o kupovini high-end laptopa, saznajte kako regulira toplinu i pronađite recenzije uređaja na internetu.

koje specifikacije treba uzeti u obzir kada kupujete vrhunski laptop?

  1. Tastatura

Igrači i profesionalci koji će laptop koristiti u poslovne svrhe vide tastaturu kao izuzetno važan komad hardvera.

Kada kupujete vrhunski laptop, obratite pažnju na to kakvu tastaturu koristi. Niskoprofilne mehaničke tastature su ovdje zlatni standard, ali glavna stvar koju treba uzeti u obzir je tzv. “putovanje ključem” (razdaljina do koje se taster mora duboko pritisnuti da bi se registrovao unos).

Kada “putovanje ključem“ navodi on 1,2 do 1,5 mmovo su sasvim dovoljne vrijednosti za ugodno iskustvo kucanja.

Tastature sa RGB osvjetljenjem također se često mogu naći u vrhunskim prijenosnim računalima, ali uvijek uzmite u obzir da njihova upotreba može utjecati na vijek trajanja baterije.

lenovo yoga 9i konektori

  1. Situacija u luci

Većina modernih laptopa ukida druge oblike portova u korist USB-C port, što je danas razumljivo jer se na ovaj način možete spojiti na bilo šta, pa čak i napuniti laptop u isto vrijeme ako podržava “isporuka energije” funkcija.

Naravno, drugi formati portova nisu bezazleno pitanje, tako da morate pažljivo provjeriti tu stavku. HDMI i DisplayPort su izuzetno važni u kontekstu prenosivosti i mobilnosti uređaja, a isto se odnosi i na Ethernet port koji će osigurati stabilnu i jaku internet vezu u određenim situacijama.

Poslednja stvar koju preporučujemo je da ipak imate laptop USB-A portovi za povezivanje fleš memorije i drugih perifernih uređaja na nju.

koje specifikacije treba uzeti u obzir kada kupujete vrhunski laptop?

  1. Trajanje baterije

U vrhunskim laptopima koji su namijenjeni čestoj upotrebi u pokretu, baterija može biti najkritičnija stavka.

Budući da se radi o uređajima čije će komponente po pravilu intenzivnije trošiti bateriju, treba pažljivo provjeriti da li uz njih dolazi određeni softver koji može promijeniti rad računara u “Performance Mode” tako da mogu postići optimalne performanse baterije.

Baterije laptopa se mjere u vat-sati (Wh). Čim je ova vrijednost veća, životni vijek baterije je bolji, ali to znači i da je njena težina veća.

Baterije za laptop imaju najčešću graničnu vrijednost od 99 Wh, ali ih po pravilu koriste laptopovi od 16 inča ili veći. Za putovanja i čestu mobilnost preporučujemo da obratite pažnju na 14-inčne modele.

Sa vrhunskim 14-inčnim laptopima, možda nećete dobiti najmoćnije komponente, ali trajanje baterije će biti bolje od onih s najnovijim procesorima i grafičkim karticama. U ovom kontekstu, idealna vrijednost vat-sati je od 60 to 70 pa pokušajte pronaći uređaj u ovom dometu.

Napisao: Ervin Mičetić

Članak Koje specifikacije treba uzeti u obzir pri kupovini high-end laptopa? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju