back to top

Evo koliko će Apple koštati da napravi iPhone 15 Pro Max

Sudeći po dosadašnjim glasinama, postoji velika mogućnost da će Apple morati povećati cijene nadolazećih iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max, nagovještavajući da će ljubitelji iPhonea morati pripremiti svoje novčanike ako žele iskusiti Apple-ovo najnovije i najbolji model telefona. Ovo povećanje cijene će biti uzrokovano povećanjem troškova proizvodnje, a u nastavku pročitajte procjene koliko bi kompaniju koštala izrada svakog iPhone 15 Pro Max.

Priča se da će troškovi proizvodnje iPhonea 15 Pro Max porasti za 20%, što će vjerovatno rezultirati istim povećanjem maloprodajne cijene

Veći broj ekskluzivnih funkcija koje dolaze na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max znači da Apple neće imati izbora nego da svojim kupcima naplati nešto veći iznos. Ranije brojke su pokazale da bi pravljenje mmWave 5G verzije iPhonea 14 Pro Max koštalo Apple 474 dolara za model od 128 GB.

Povećanje troškova proizvodnje od 20 posto znači da će Apple morati da plati dodatnih 94,8 dolara, a Bill of Materials (BoM) predstojećeg vrhunskog modela iznosi 568,8 dolara. Uz premiju od 94,8 USD, čak i ako Apple naplati kupcima dodatnih 100 USD ili 1,199,99 USD za 128 GB, mmWave 5G varijantu iPhone 15 Pro Max, tehnološki gigant jedva da bi zaradio dovoljno, jer čak i sa maržom od 100 USD, dodatnih 94,8 USD košta Apple mora platiti dobavljačima, zaradio bi samo 5,2 dolara po prodatoj jedinici.

Nismo uzeli u obzir dodatne troškove marketinga, logistike, razvoja softvera, istraživanja i razvoja i druge troškove, pa bi ukupan račun mogao biti znatno veći. Pa zašto bi Apple zaista bio primoran da podigne cijenu iPhonea 15 Pro Max? Pored makroekonomskih uslova, trošak korišćenja vrhunskog hardvera će dovesti do ove razlike u ceni. Za vrhunski iPhone model se kaže da koristi ekran više kvalitete i 3nm A17 Bionic SoC, a očekuje se da će ove dvije stvari činiti većinu troškova.

Uz to, iPhone 15 Pro Max će se isporučivati ​​i sa periskopskim zum objektivom i oglašavat će debljinu okvira od 0,06, tako da obje promjene zahtijevaju mnogo resursa za implementaciju. Apple je nekoliko godina održavao cijenu od 999 dolara konstantnom, ali niz globalnih promjena i drugih faktora će primorati kompaniju da dodatno poveća cijenu svojih proizvoda.

Piše: DM

Objava Evo koliko će Apple koštati da napravi iPhone 15 Pro Max prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju