back to top

Xiaomi 15: glasine, glasine i sve dostupne informacije na jednom mjestu!

Xiaomi je nedavno lansirao svoju seriju pametnih telefona, Xiaomi 14. Ali s obzirom na to da je vrijeme između serijala sve kraće, neke informacije o sljedećoj seriji već su se pojavile na internetu, Xiaomi 15. Iako se ne zna mnogo o novoj generaciji, poznato je da Xiaomi voli održavati dosljednost među generacijama, što znači da bi moglo biti mnogo sličnosti između nove serije 15 i već objavljene serije 14.

Budući da je poznato da Xiaomi voli koristiti Qualcommove SoC-ove u svojim vodećim uređajima, gotovo je sigurno da će Xiaomi 15 pokretati Snapdragon 8 Gen 4. Zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji sa Leicom, znamo da će uređaj imati isti ili na najmanje slične mogućnosti kamere kao i serija 14.

 

Dizajn i izgled

Xiaomi je promenio svoju estetiku dizajna sa serijom Xiaomi 13 i počeo da oponaša Samsungovu strategiju. Standardni Xiaomi 13 imao je strane uređaja dizajnirane tako da izgledaju kvadratnije. Osim toga, uređaj je imao i manji profil, sličan Galaxy S23, pri čemu je Xiaomi 13 Pro prešao na elegantniji dizajn, dok je Xiaomi 13 Ultra imao svoju jedinstvenu estetiku. Xiaomi je nastavio sa istim stilom dizajna sa Xiaomi 14 serijom.

Ono što mnogi žele da vide kod Xiaomi 15 serije je drastična promena u pogledu dizajna kod pristupačnijih, „premium“ modela, budući da se modeli Xiaomi 14 uređaja po dizajnu gotovo ne razlikuju.

 

Specifikacije

Xiaomi je dugo vremena bio veoma dobar u isporuci visokokvalitetnog hardvera. Najnovije glasine, ali i logika stvari, nalažu da će Xiaomi 15 modeli koristiti Snapdragon 8 Gen 4. Ovaj sistem na čipu je postavljen da bude sistem koji će biti dizajniran na 3-nanometarskoj arhitekturi, što znači da trebalo bi da postigne znatno bolje rezultate merenja performansi u odnosu na Snapdragon 8 Gen 3, koji je sam po sebi već veoma moćan sistem na čipu.

Nova karakteristika koja bi trebala biti predstavljena sa Xiaomi 15 je satelitska konekcija, slična funkciji Hitnog SOS-a koja se nalazi u iPhoneu 15 Pro Max. Nije jasno kako će Xiaomi implementirati ovu funkciju i u kojim zemljama će biti dostupna, ali bez obzira na to, to je jedan od vrlo intrigantnih dodataka Xiaomijevim novim pametnim telefonima.

Tehnologija baterije se u velikoj mjeri stabilizirala, što znači da je malo vjerovatno da ćemo vidjeti neka veća poboljšanja u sljedećoj iteraciji. Xiaomi se vrlo dobro etablirao sa svojom tehnologijom punjenja od 90 W, a šuška se da bi ova tehnologija trebala moći puniti i standardni Xiaomi 15. Osim toga, “premium” Xiaomi telefoni imaju i punjenje od 120 W, što nalaže da ovo punjenje brzina bi takođe mogla biti prisutna u Xiaomi 15 modelima.

Ono što se mnogima sviđa kod Xiaomijeve strategije punjenja je to što koristi PD 3.0 protokol, što znači da možete lako koristiti punjač za ovaj uređaj i sa drugim uređajima.

 

Potencijalni datum izlaska

Procjene sugeriraju da bi Xiaomi mogao lansirati Xiaomi 15 seriju čak i ranije nego što se mislilo. Naravno, lansiranje je bazirano na Qualcommovom godišnjem događaju na kojem kompanija predstavlja svoj sistem na čipu nove generacije. Budući da je Xiaomi partner kompanije, to znači da kineska kompanija obično lansira svoje vodeće uređaje nekoliko sedmica nakon što Qualcomm objavi sljedeću generaciju Snapdragona. Ovo je glavni razlog zašto je Xiaomi 14 serija najavljena još u oktobru u Kini.

Vjeruje se da Xiaomi neće odstupiti od ovog obrasca. To znači da bismo još jednom mogli vidjeti lansiranje uređaja u Kini, najvjerovatnije u oktobru ili decembru ove godine, nakon čega slijedi globalno lansiranje negdje početkom 2025. godine. Xiaomi obično radi dvije stvari kada želi da lansira telefon na globalnom nivou: prvo ga predstavi na MWC-u ili organizira događaj vezan za lansiranje u Indiji. Ako slijedimo tradiciju i ako će Xiaomi ostati tradicionalan po ovom pitanju, a nema razloga da ne bude, što se tiče vremena izlaska Xiaoni 15 serije, sve bi trebalo biti isto kao i sa Xiaomi 14 modelom.

Napisao: Alan Milić

 

Post Xiaomi 15: glasine, glasine i sve dostupne informacije na jednom mjestu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju