back to top

Kako krenuti autom da se ne gasi

Kako krenuti autom da se ne gasi. Donosimo par savjeta kako krenuti autom a da se ne ugasi i kako izbjeći takve situacije.

Uzroci gašenja motora

– najčešći uzrok je kretanje vozilom u pogrešnoj brzini
– prilikom podizanja papučice kvačila nedovoljno zadržavate papučicu u momentu prenosa sile, kao posledica se javlja gašenje
– nedovoljno gasa prilikom kretanja takođe  prouzrokuje gašenje.

Kako krenuti autom da se ne gasi

Kako izbjeći gašenje auta

prilikom mjenjanja brzina pažljivo puštajte kvačilo, ukoliko ne budete pažljivi moguće je da se auto ugasi ili počne da “štuca”.

nemojte kasniti sa promjenom brzine, posljedica toga će biti neprijatan zvuk (brujanje) i pregrijavanje motora.

nemojte prerano ubacivati u viši stepen prenosa, automobil neće htjeti da prihvati gas počeće da se trese, moguće je i da se ugasi.

nikako ne držite pritisnutu pedalu kvačila prilikom kočenja, skretanja, prestrojavanja ili prilikom vožnje nizbrdo. Pedalu kvačila pritiskajte samo prilikom menjanja brzina i zaustavljanja.

dok čekate na semaforu ili duže stojite zaustavljeni postavite mjenjač van brzine (neutralan položaj) i pustite pedalu kvačila. Desnu nogu držite na kočnici.

prilikom vožnje ne držati ruku na ručici menjača. Poslije promjenjene brzine ruku vratiti na volan.

zaustavljajte vozilo drugom brzinom, nemojte prilikom zaustavljanja izbacivati menjač iz brzine. Tek nakon zaustavljanja izbacite menjač u neutralan položaj.

Pravilno rukovanje volanom

Volan držite pravilno,(u poziciji kazaljki sata 10 do 2), nemojte voziti jednom rukom. Prilikom okretanja volana ne hvatajte volan sa unutrašnje strane, ne ostavljajte ruke ukrštene na volanu prilikom skretanja. Prilikom provjera i prestrojavanja pazite da ne gubite pravac kretanja.

Kako krenuti autom da se ne gasi

Kretanje na uzbrdici

Zaustavljanje na uzbrdici treba izbjegavati ako je podloga klizava (snijeg, blato) jer je otežano zaustaviti se, a kasnije i krenuti. Ako smo ipak prisiljeni zaustaviti se na uzbrdici (zbog saobraćajnih uslova), krenut ćemo na sljedeći način:

– Zategnemo ručnu kočnicu (povučemo je prema gore), stavimo ručicu mjenjača brzina u prvu brzinu (česta pogreška kandidata je kretanje u drugoj- zaborave promijeniti brzinu), papučica kvačila (spojke) je cijelo vrijeme stisnuta.

– Pritisnemo dugme na ručnoj kočnici i držimo ga stisnutim. Dodamo gas i popuštamo kvačilo do točke gdje dolazi do prijenosa sile (pri prednjem pogonu zadnji kraj vozila se spusti)

-Popuštamo ručnu kočnicu (ako vozilo malo krene unazad dodamo gas i još malo popustimo kvačilo (spojku)

Najčešće pogreške kandidata pri polaganju vozačkog ispita

– Na ispitu ispitivač od vas traži da se prije kretanja na uzbrdici uz pomoć ručne kočnice, isključite iz saobraćaja. Pritom ne zaboravite upaliti desni žmigavac i napraviti provjeru. Prije kretanja ne zaboravite upaliti lijevi žmigavac i napraviti provjeru (kandidat se koncentrira na kretanje, a zaboravi na provjeru koja je obavezna.

Kandidat je sretan jer je uspio uspješno krenuti na uzbrdici, a na kraju padne na ispitu zbog provjere). Ako ste se zaustavili na uzbrdici zbog saobraćajnih uslova i nastavljate vožnju svojom saobraćajnom trakom, ako to situacija ne zahtijeva niste dužni napraviti provjeru.

Potrebno je razlikovati zaustavljanje zbog isključivanja iz saobraćaja i zaustavljanje zbog uslova u saobraćaju.

kako krenuti autom da se ne gasi
Kako krenuti autom da se ne gasi
Najčešće greške

– Zaborave ručicu mjenjača brzina staviti u prvi stupanj prijenosa, auto se gasi prilikom kretanja

– Previše dignu papučicu kvačila, ne osjete pravi moment prijenosa sile

– Zadrže papučicu kvačila u pravom momentu, spuste ručnu i nakon toga naglo i previše dignu papučicu kvačila

– Ne spuste ručicu ručne kočnice do kraja, nastavljaju voziti sa polupodignutom ručnom kočnicom

ekako.info

Drugi upravo čitaju