back to top

Kako izgraditi dobro optimiziran kripto portfelj?

Kada je u pitanju ulaganje u kriptovalute, ljudi koriste mnogo različitih strategija. Neki ulažu u jedan novčić i nadaju se da će njegova vrijednost porasti. Drugi ulažu u korpu kovanica i raspoređuju svoja ulaganja na više kovanica kako bi diverzifikovali svoj rizik. Ali koji je najbolji način za ulaganje u kriptovalute?

Odgovor bi vas mogao iznenaditi: najbolji način za ulaganje u kriptovalute je izgradnja dobro izbalansiranog portfelja.

kriptovalute na androidu

Kako izgraditi dobro izbalansiran portfolio u svijetu kriptovaluta?

Iako ne postoji jedinstveni pristup izgradnji portfelja, nekoliko općih smjernica može vam pomoći da kreirate uravnotežen i raznolik portfolio. Slijedeći ove smjernice, možete se staviti u bolju poziciju za uspjeh u uzbudljivom svijetu kriptovaluta. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da izgradite dobro izbalansiran portfelj kriptovaluta!

 

  1. Donesite odluku o tome šta želite da postignete

Postavljanje i postizanje ciljeva je ključni dio uspješnog kripto ulaganja. Imajući jasnu ideju o tome šta želite postići, možete se postaviti za uspjeh i izbjeći uobičajene greške. Kada je u pitanju postavljanje ciljeva, jasnoća je ključna. Budite što je moguće precizniji o tome šta želite da postignete. Na primjer, umjesto da postavite cilj da “zaradite novac”, postavite cilj da “udvostručite svoju investiciju u roku od šest mjeseci”. Takođe je važno biti realan u postavljanju ciljeva. Nemojte postavljati ciljeve koje je nemoguće postići ili ćete se razočarati. Ako ste novi u kripto ulaganju, najbolje je početi s malim i postepeno povećavati svoje ciljeve kako stječete iskustvo.

Nakon što ste postavili svoje ciljeve, važno je napraviti plan za njihovo postizanje. Ovaj plan bi trebao uključivati ​​u koje kovanice ćete uložiti, koliko ćete uložiti i kada ćete prodati. Imajući plan, povećat ćete svoje šanse za uspjeh i izbjeći donošenje impulzivnih odluka koje bi vas mogle koštati novca.

 

  1. Razmislite s kolikim rizikom možete podnijeti

Za neke investitore, ta volatilnost je dio privlačnosti. Oni to vide kao priliku za brza i isplativa ulaganja. Međutim, za druge je volatilnost prevelika i oni radije ulažu u stabilniju imovinu. Kako onda odrediti svoju toleranciju na rizik kada ulažete u kriptovalute?

Prvi korak je procjena vaših ukupnih investicijskih ciljeva. Na primjer, želite li brzo zaraditi novac ili želite izgraditi dugoročno bogatstvo? Ako ste zainteresovani samo za brzu zaradu, verovatno ćete imati veću toleranciju na rizik. To je zato što ćete biti spremniji prihvatiti kratkoročne gubitke kako biste ostvarili dobitke.

S druge strane, ako ste fokusirani na dugoročno bogatstvo, vjerovatno ćete imati nižu toleranciju na rizik. To je zato što ćete biti konzervativniji u svojim ulaganjima, birajući da uložite novac samo u digitalne valute za koje vjerujete da imaju velike šanse za povećanje vrijednosti s vremenom. Nakon što procijenite svoje investicijske ciljeve, možete početi gledati različite kriptovalute i procjenjivati ​​njihove rizike. Neke digitalne valute su mnogo rizičnije od drugih. Na primjer, iako Bitcoin doživljava promjene cijena, on se i dalje smatra zdravijom investicijom od memova kriptovaluta poput Shiba Inua, na primjer.

mastercard će podržati kriptovalute

  1. Odaberite različite kombinacije sredstava

Diverzifikacija vašeg posjeda na niz različitih kovanica i tokena može smanjiti vaš rizik i povećati potencijal ROI. Postoji nekoliko različitih načina pristupa izgradnji portfelja kriptovaluta. Jedna popularna metoda je raspoređivanje vaših sredstava na osnovu vaše tolerancije rizika. Na primjer, možete odlučiti da 70% svojih sredstava uložite u manje promjenjive, ustaljene kovanice kao što su Bitcoin i Ethereum, a preostalih 30% u više špekulativne kovanice.

Drugi pristup je diverzifikacija između različitih vrsta imovine kriptovaluta. Na primjer, možete odlučiti da 50% svojih sredstava uložite u kovanice, 25% u tokene i 25% u ICO. Ovaj pristup vas izlaže različitim projektima i omogućava vam da iskoristite različite mogućnosti u prostoru. Ako tek počinjete, svakako pročitajte o različitim vrstama kriptovaluta. Bez obzira na vaš pristup, važno je zapamtiti da je kriptovaluta nestabilna klasa imovine i uvijek biste trebali ulagati s oprezom. Diverzifikacijom svog portfelja i ulaganjem samo onoga što možete priuštiti da izgubite, možete minimizirati rizik i pozicionirati se za uspjeh u prostoru digitalnih valuta.

 

  1. Redovno prilagođavajte svoj portfolio

Volatilnost ili volatilnost jedan je od ključnih razloga zašto je rebalans vašeg portfelja toliko važan kada ulažete u kriptovalute. Kao i svaka druga klasa imovine, morate periodično rebalansirati svoja sredstva kako biste ostali diversifikovani i zaštitili se od velikih gubitaka. Na primjer, ako ste uložili 10.000 dolara u Bitcoin početkom 2017., vaša investicija danas bi vrijedila više od 100.000 dolara.

Međutim, da niste prilagodili svoj portfelj, bili biste 100% uloženi u Bitcoin i bili biste u ogromnom gubitku ako cijena padne čak i djelić njegove trenutne vrijednosti. Povremenim rebalansom svog kripto portfelja, možete ostati diverzificirani i zaštititi se od ovih gubitaka. Dakle, iako može biti bolno prodati svoje bitkoine kada oni vrtoglavo rastu, važno je zapamtiti da je rebalans jedan od ključnih principa uspješnog ulaganja.

 

Rizici ulaganja naspram nagrada i dobiti

Tradicionalne investicije poput dionica ili nekretnina mogu potrajati godinama da sazriju. Njihova vrijednost u međuvremenu može rasti i pasti, ali opći trend je obično uzlazni. S druge strane, vrijednost kriptovaluta može uvelike varirati. U jednom danu, cijena kriptovalute može porasti ili pasti za 10% ili više.

Ova volatilnost kripto tržišta može biti zastrašujuća za investitore. Ali to je i jedan od najvećih razloga zašto su kriptovalute dugoročna igra. Promjene cijena omogućavaju investitorima da kupuju nisko i prodaju visoko – ali nema garancija za bilo kakvu investiciju. Kriptovalute su rizična investicija, a njihove cijene mogu pasti i rasti. Ali za investitore s dugoročnim vremenskim horizontom, kriptovalute mogu biti isplativa investicija.

 

Dugoročni pogled na situaciju

Dugoročni pogled je način razmišljanja ili pristup koji naglašava važnost dugoročnog planiranja. Zasniva se na uvjerenju da je najbolji način za postizanje uspjeha razmišljanje o budućnosti i pripremanje za nju. Dobro prilagođen kripto portfelj nije garancija uspjeha, ali je razuman način pristupa ulaganju u kriptovalute. Diverzifikacijom svog portfelja u različite kriptovalute, možete smanjiti rizik. Iako ne postoji garancija da će bilo koja kriptovaluta nadmašiti druge, dobro izbalansiran portfelj vam daje najbolju šansu za dugoročni profit u svijetu kriptovaluta.

Napisao: Ivan Hečimović

Članak Kako izgraditi dobro optimiziran kripto portfolio? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju