back to top

7 sjajnih resursa za učenje o Web3 tehnologijama

Tražite način da saznate više o Web3 tehnologijama? U nastavku teksta donosimo nekoliko odličnih resursa koje možete koristiti za učenje.

Jedan od najvažnijih događaja posljednjih godina je pojava web3, termin koji se sve češće spominje u raspravama o budućnost interneta. Iako mnogi entuzijasti možda znaju za Web3, potrebno je dublje razumijevanje da biste ostali ispred krivulje ili da biste ga razumjeli.

Upravo zbog toga trebate uložiti svoje vrijeme i energiju u učenje o Web3. Evo nekih od najboljih resursa dostupnih za obrazovanje. Ali prije toga – hajde da ponovimo šta je “Web3”.

Šta je Web3?

Web3 je termin koji se koristi za opisujući sljedeću generaciju interneta, koji je decentralizovan, orijentisan na korisnike i zasnovan na blockchain tehnologija. Za razliku od trenutnog weba, koji se često naziva Web2, gdje je moć u rukama nekoliko tehnoloških divova, Web3 predviđa demokratskiji i otvoreniji Internet.

U Web3, posrednici kao što su platforme društvenih medija, pretraživači i internetska tržišta su zamijenjeni decentralizovane aplikacije (dApps) koji rade na blockchain tehnologiji. Ove mreže uvode koncept digitalnog vlasništva Bitcoin, Ethereum i drugi kriptovalute.

Web3 obećava da će uzdrmati stvari, od preoblikovanja načina na koji komuniciramo s internetom do stvaranja nove ekonomske prilike. Ali sa velikom snagom dolazi i velika odgovornost, a iskorištavanje njenih prednosti i prevladavanje izazova zahtijeva razumijevanje svijeta Web3.

7 sjajnih resursa za učenje o web3 tehnologijama

Zašto biste trebali učiti o Web3?

Sada se možda pitate da li je učenje o Web3 relevantno za vas. Da li je zaista vrijedno ulagati vrijeme i trud u učenje o tome?? S obzirom na značaj koji ima, odgovor je da ‘to’. Evo nekoliko uvjerljivih razloga zašto biste trebali naučiti o Web3:

  • Buduća sigurnost: Baš kao što je internet transformisao društvo i ekonomiju poslednjih decenija, Web3 ima potencijal da donese duboke promene. Učeći o tome sada, možete dokazati svoje vještine u budućnosti, biti kompetentni za relevantne poslovne prilike i prilagoditi se digitalnom okruženju koje se brzo razvija.
  • Ekonomske prilike: Web3 tehnologije, kao što su blockchain i kriptovalute, stvaraju nove ekonomske mogućnosti. Bilo da ste zainteresirani za ulaganje, razvoj dApps-a ili istraživanje svijeta NFT-a, Web3 nudi širok raspon potencijalnih karijera i tokova prihoda.
  • Digitalna svojina: Web3 uvodi koncept pravog digitalnog vlasništva. Razumijevanje načina na koji NFT i kriptovalute funkcionišu može vam omogućiti da preuzmete kontrolu nad svojom digitalnom imovinom i učestvujete u digitalnoj ekonomiji u nastajanju.
  • Lična sloboda: Web3 je dizajniran da bude više orijentisan na korisnike i otporan na cenzuru. Učenjem o Web3, možete povratiti kontrolu nad svojim online identitetom i podacima, osiguravajući veću ličnu slobodu u digitalnom svijetu.
  • Inovacija: Web3 je izvor inovacija, s brojnim startapovima i projektima koji istražuju nove mogućnosti. Učenje o Web3 može vas inspirisati da učestvujete u ovom uzbudljivom ekosistemu i doprinesete njegovom rastu.

Kako odabrati prave platforme

Odabir najboljih Web3 platformi je ključ za vaše putovanje u decentralizirani digitalni svijet. Da biste to postigli, evo četiri najvažnije tačke koje treba uzeti u obzir:

  • Relevantnost za vaše ciljeve: Odaberite platforme koje odgovaraju vašim specifičnim interesima za Web3, bilo da se radi o trgovanju kriptovalutama, decentraliziranim financijama (DeFi), NFT-u ili razvoju blockchaina.
  • Stručnost instruktora: Uvjerite se da su instruktori priznati stručnjaci u oblasti Web3, sa relevantnim iskustvom u industriji, jer njihovo znanje značajno utječe na kvalitet vašeg učenja.
  • Prikladnost nastavnog plana i programa: Uvjerite se da ponude platforme pokrivaju Web3 teme koje želite naučiti, pružajući dobro strukturiran program koji odgovara vašim obrazovnim potrebama.
  • Cijena i dostupnost: Uzmite u obzir svoj budžet i željeni stil učenja, bez obzira da li ste sami ili pod vodstvom instruktora. Procijenite dostupnost i mogućnosti platforme, uključujući finansijsku pomoć ili stipendije.

Najbolji Web3 obrazovni resursi koji su vam potrebni

1) Bankless

7 sjajnih resursa za učenje o web3 tehnologijama

Bankless je popularna platforma koja nudi bogat obrazovni sadržaj o kriptovalutama, DeFi (decentralizovanim finansijama) i NFT. Sadrži članke, podcaste, biltene i vodiče koji će vam pomoći da bolje razumijete i navigirate Web3 svijetom.

bez banke, kao jednu od vodećih obrazovnih platformi, osnovali su David Hoffman i Ryan Sean Adams, i istakao se kao glavni resurs u svijetu Web3 već 2020.

Možete mu pristupiti ovdje članke, podcaste, bilten i vodiči platforme koje pojednostavljuju složene Web3 koncepte. Platforma omogućava korisnicima da razumiju i komuniciraju sa Web3 svijetom, čineći ga dostupnim i početnicima i iskusnim entuzijastima.

2) EtherScan

7 sjajnih resursa za učenje o web3 tehnologijama

EtherScan je blockchain pretraživač za Ethereum mreža, koju je kreirao 2015 Matthew Tan. To je neprocjenjiv alat za učenje o Ethereum transakcijama, pametnim ugovorima i adresama novčanika.

Možeš koristiti EtherScan as praktičan alat za sticanje praktičnog iskustva sa blockchain tehnologija. Omogućit će vam praćenje i verifikaciju Ethereum transakcija, pružajući transparentan pogled na to kako blockchain funkcionira.

3) CryptoMondas

7 sjajnih resursa za učenje o web3 tehnologijama

CryptoMondas je globalna zajednica entuzijasta kriptovaluta, osnovao Lou Kerner, koja organizira događaje, webinare i susrete. Prisustvovanje događajima CryptoMondays može vas povezati sa ljudima koji isto misle i stručnjacima iz industrije, stvarajući stimulativno okruženje za učenje.

Nadalje, pridruživanjem CryptoMondays možete se povezati sa ljudima istomišljenika i dobiti pristup vrijednim informacijama. Platforma pruža stimulativno okruženje za učenje u kojem možete proširiti svoje znanje o Web3 kroz različite diskusije i članke.

4) Coursera

7 sjajnih resursa za učenje o web3 tehnologijama

Coursera je platforma za online učenje koja sarađuje sa vodećim univerzitetima i institucijama kako bi korisnicima ponudila akreditovane kurseve. Platforma nudi širok spektar kurseva vezanih za Web3 svijet.

Coursera pruža strukturirano i akreditovani onlajn kursevi, što ga čini idealnim za pojedince poput vas koji traže dublje znanje o Web3. Također možete dobiti certifikate od poznatih institucija, povećavajući vaš kredibilitet na terenu.

5) CoinGecko

7 sjajnih resursa za učenje o web3 tehnologijama

Druga važna platforma je CoinGecko, platforma za datoteke o kriptovalutama koji nudi tržišne podatke u realnom vremenu, grafikone i informacije o hiljade kriptovaluta. To je odličan alat za praćenje cijena kriptovaluta i tržišnih trendova.

CoinGecko vam može pomoći da pojednostavite složeni svijet kriptovaluta nudeći lako dostupne
datoteke. Bilo da ste investitor ili samo radoznali, pomaže vam da pratite cijene kriptovaluta i budete informirani o tržišnim trendovima.

6) GitHub

7 sjajnih resursa za učenje o web3 tehnologijama

GitHub je platforma na kojoj programeri sarađuju “open source” projekti, uključujući mnoge inicijative povezane sa Web3. Istražujući spremište na GitHubu, on može steći uvid u tehničke aspekte Web3.

Štaviše, omogućava vam da učenje i doprinos projektima koji su usklađeni s vašim interesima, podstičući vaš rast kao Web3 entuzijasta ili programera.

7) X / Twitter

7 sjajnih resursa za učenje o web3 tehnologijama

Poslednja, ali takođe važna adresa je X (Twitter) – centar za diskusije o Web3 i kriptovalutama. Možeš tamo pratite influencere ljudi, blockchain projekti i stručnjaka iz industrije kako bismo vas informirali o najnovijim vijestima i razvoju.

Ova društvena mreža vas obavještava o najnovijim vijestima, trendovima i novim projektima. To je jednostavan, ali efikasan način da ostanete informisani i učestvujete u razgovorima sa Web3 zajednicom.

Web3 obrazovanje je ključ za adaptaciju i opstanak

Konačno, ovih sedam izvora uključuje širok spektar obrazovanja on Web3 tehnologije, prilagođeni su različitim preferencijama i ciljevima učenja. Bilo da ste Web3 početnik ili stručnjak, ove platforme nude vredno znanje i alata koji vam pomažu da se krećete u uzbudljivom svijetu Web3 s lakoćom. Uložite malo vremena, ono što ćete dobiti je veoma dragocjeno i vjerujemo da će vam pomoći u budućnosti.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 7 sjajnih resursa za učenje o Web3 tehnologijama prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju