back to top

Kako funkcioniše električni bicikl?

Električni bicikl je hit ovih dana i sigurno ste se zapitali kako funkcioniše električni bicikl?

Volite vožnju bicikla jer je opuštajuća i dobro utiče na zdravlje, ali ne želite da se previše znojite i umarate – električni bicikl vam to omogućava!

U gradskoj vožnji, na planinskim putevima i kraćim putovanjima, e-bicikl (ili e-bike) ima jasnu prednost u odnosu na vožnju automobilom, po mnogim parametrima, ali kako e-bike zapravo funkcioniše?

Kako funkcioniše električni bicikl?

Vjerovatno se pitate kako e-bike radi, i zašto na njemu ipak i dalje morate da pedalirate. Kako je električni bicikl konstruisan i kako se napaja… Koliko je u stvari isplativ, u odnosu na običan bicikl i auto?

Naš tekst će vam pomoći da shvatite bitne činjenice o e-biciklu, i zaključite da li bi se mogao uklopiti u vaš stil života.

Šta je e-bicikl i po čemu se razlikuje od običnog?

Električni bicikli su sve popularniji u posljednje vrijeme i tržište nudi veliki broj modela ovog prevoznog sredstva. Po izgledu su veoma slični običnom biciklu, a ono po čemu se od njega razlikuju su ugrađeni motor i baterija, koji vam pomažu u pedaliranju – vuku vas naprijed, pa nećete imati problema na uzbrdicama ili ako se umorite.

Dakle, vozeći e-bike kombinujete sopstvenu snagu sa snagom električnog motora, koji vas podržava po potrebi. Svoju snagu motor dobija iz baterije, koja je smještena u zadnjem nosaču prtljaga ili u okviru. Motor se obično nalazi na sredini, mada može biti i na prednjem ili zadnjem točku.

Inteligentni senzori mjere vašu brzinu i snagu pedaliranja, na taj način prikupljajući informacije kako bi vam bila pružena adekvatna električna asistencija. Na upravljaču se nalazi displej na kom možete odabrati nivo asistencije, kao i pratiti ostale važne informacije o vožnji.

Zašto se na električnom biciklu mora i dalje pedalirati?

Po samom nazivu ovog prevoznog sredstva, stiče se utisak da je u pitanju bicikl koji pokreće motor, tako da nije uopšte potrebno pedalirati, nešto kao motocikl.

Donekle i jeste tako. Međutim, ovdje motor preuzima samo dio napora, dok vi i dalje morate okretati pedale. To je takozvani Pedelec, i u zavisnosti od modela, motor može automatski da se uključuje, ili ga vozač uključuje putem prekidača, i na taj način sam odlučuje kada želi pomoć motora, a kada da vozi samostalno.

Ovo je idealna kombinacija, jer i dalje obavljate jednu izuzetno zdravu aktivnost – vozite bicikl, ali ne dolazite u situaciju da se iscrpljujete ili znojite, posebno ako e-biciklom idete na posao, a takođe se i brže krećete, pa je ovo prevozno sredstvo savršeno u gradskoj gužvi, kada žurite na određeno mesto.

Starija populacija, koja praktikuje aktivan način života, u električnom biciklu može imati idealnog saputnika!

Kakvi e-bicikli postoje?

Danas postoji mnogo različitih modela električnog bicikla, stoga donosimo jednu njihovu podjelu, koja bi vam mogla biti od koristi pri odabiru.

Prema dizajnu i namjeni, e-bicikli mogu biti:

  • Električni bicikli za grad – dizajnirani za vožnju po asfaltu, idealni su za urbana područja, lagani i laki za upravljanje, ujedno važe i za najjeftiniju varijantu.
  • Mountain e-bike – napravljeni su za zahtjevne off-road terene, vrlo su fleksibilni i prilagodljivi. Ovaj model je dosta teži i skuplji u odnosu na ostale.
  • Hibridni e-bicikli – pogodni su kako za gradsku vožnju, tako i za teže, neravnije terene. Lakši su od mountain bike modela, ali i dalje se mogu bez problema prilagoditi off-road vožnji.
  • Sklopivi e-bike – izuzetno su praktični jer se mogu sklopiti, i nositi sa sobom na razna mjesta (u kancelariju, školu, stan ili javni prevoz). Često su njihove baterije nešto manjeg kapaciteta.

Sklopivi e-bicikl možete ponijeti u prtljažniku automobila i koristiti za kraće relacije, kada je besmisleno pomjerati auto sa parkinga. Na primjer, za poslovne termine van radnog mjesta ili pauzu za ručak u nešto udaljenijem restoranu. Ova varijanta odlično funkcioniše i na godišnjem odmoru.

Ukoliko niste sigurni koji električni bicikl vama odgovara, savjetujemo kupovinu u nekoj od online-prodavnica. Ovde možete na miru razgledati i upoređivati različite varijante, a prisutne su i korisne informacije o svakom od modela. Uvjereni smo da sa e-biciklom nećete pogriješiti!

ekako.info

Drugi upravo čitaju