Kako funkcioniše električni bicikl?

Contents

Električni bicikl je hit ovih dana i sigurno ste se zapitali kako funkcioniše električni bicikl?

Volite vožnju bicikla jer je opuštajuća i dobro utiče na zdravlje, ali ne želite da se previše znojite i umarate – električni bicikl vam to omogućava!

U gradskoj vožnji, na planinskim putevima i kraćim putovanjima, e-bicikl (ili e-bike) ima jasnu prednost u odnosu na vožnju automobilom, po mnogim parametrima, ali kako e-bike zapravo funkcioniše?

Kako funkcioniše električni bicikl?

Vjerovatno se pitate kako e-bike radi, i zašto na njemu ipak i dalje morate da pedalirate. Kako je električni bicikl konstruisan i kako se napaja… Koliko je u stvari isplativ, u odnosu na običan bicikl i auto?

Naš tekst će vam pomoći da shvatite bitne činjenice o e-biciklu, i zaključite da li bi se mogao uklopiti u vaš stil života.

Šta je e-bicikl i po čemu se razlikuje od običnog?

Električni bicikli su sve popularniji u posljednje vrijeme i tržište nudi veliki broj modela ovog prevoznog sredstva. Po izgledu su veoma slični običnom biciklu, a ono po čemu se od njega razlikuju su ugrađeni motor i baterija, koji vam pomažu u pedaliranju – vuku vas naprijed, pa nećete imati problema na uzbrdicama ili ako se umorite.

Dakle, vozeći e-bike kombinujete sopstvenu snagu sa snagom električnog motora, koji vas podržava po potrebi. Svoju snagu motor dobija iz baterije, koja je smještena u zadnjem nosaču prtljaga ili u okviru. Motor se obično nalazi na sredini, mada može biti i na prednjem ili zadnjem točku.

Inteligentni senzori mjere vašu brzinu i snagu pedaliranja, na taj način prikupljajući informacije kako bi vam bila pružena adekvatna električna asistencija. Na upravljaču se nalazi displej na kom možete odabrati nivo asistencije, kao i pratiti ostale važne informacije o vožnji.

Zašto se na električnom biciklu mora i dalje pedalirati?

Po samom nazivu ovog prevoznog sredstva, stiče se utisak da je u pitanju bicikl koji pokreće motor, tako da nije uopšte potrebno pedalirati, nešto kao motocikl.

Donekle i jeste tako. Međutim, ovdje motor preuzima samo dio napora, dok vi i dalje morate okretati pedale. To je takozvani Pedelec, i u zavisnosti od modela, motor može automatski da se uključuje, ili ga vozač uključuje putem prekidača, i na taj način sam odlučuje kada želi pomoć motora, a kada da vozi samostalno.

Ovo je idealna kombinacija, jer i dalje obavljate jednu izuzetno zdravu aktivnost – vozite bicikl, ali ne dolazite u situaciju da se iscrpljujete ili znojite, posebno ako e-biciklom idete na posao, a takođe se i brže krećete, pa je ovo prevozno sredstvo savršeno u gradskoj gužvi, kada žurite na određeno mesto.

Starija populacija, koja praktikuje aktivan način života, u električnom biciklu može imati idealnog saputnika!

Kakvi e-bicikli postoje?

Danas postoji mnogo različitih modela električnog bicikla, stoga donosimo jednu njihovu podjelu, koja bi vam mogla biti od koristi pri odabiru.

Prema dizajnu i namjeni, e-bicikli mogu biti:

  • Električni bicikli za grad – dizajnirani za vožnju po asfaltu, idealni su za urbana područja, lagani i laki za upravljanje, ujedno važe i za najjeftiniju varijantu.
  • Mountain e-bike – napravljeni su za zahtjevne off-road terene, vrlo su fleksibilni i prilagodljivi. Ovaj model je dosta teži i skuplji u odnosu na ostale.
  • Hibridni e-bicikli – pogodni su kako za gradsku vožnju, tako i za teže, neravnije terene. Lakši su od mountain bike modela, ali i dalje se mogu bez problema prilagoditi off-road vožnji.
  • Sklopivi e-bike – izuzetno su praktični jer se mogu sklopiti, i nositi sa sobom na razna mjesta (u kancelariju, školu, stan ili javni prevoz). Često su njihove baterije nešto manjeg kapaciteta.

Sklopivi e-bicikl možete ponijeti u prtljažniku automobila i koristiti za kraće relacije, kada je besmisleno pomjerati auto sa parkinga. Na primjer, za poslovne termine van radnog mjesta ili pauzu za ručak u nešto udaljenijem restoranu. Ova varijanta odlično funkcioniše i na godišnjem odmoru.

Ukoliko niste sigurni koji električni bicikl vama odgovara, savjetujemo kupovinu u nekoj od online-prodavnica. Ovde možete na miru razgledati i upoređivati različite varijante, a prisutne su i korisne informacije o svakom od modela. Uvjereni smo da sa e-biciklom nećete pogriješiti!

ekako.info

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak...

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Drugi upravočitaju

Možda bi Vam se svidjelo