back to top

Firefox dodaje oko 200 ekstenzija za Android u decembru! Morate probati

Korisnici desktop verzije Firefox Web pretraživači po pravilu imaju instalirano nekoliko ekstenzija koje omogućavaju odlično korisničko iskustvo, a to se najbolje vidi u zaštiti privatnosti. Na primjer, oglasi i različiti oblici pristanka na kolačiće mogu se lako ograničiti putem proširenja za Firefox.

To je dosadno Mozilla imao iste ekstenzije u mnogo ograničenijoj verziji na mobilnoj aplikaciji svog web pretraživača, ali od decembra to se mijenja. Firefox verzija 120 onda će dobiti oko 200 ekstenzija. Dakle, Firefox mobilna verzija će biti kompletna i neće se razlikovati od desktop verzije, a na taj način će se programeri potaknuti da kreiraju više ekstenzija i rad ovog web pretraživača će se automatski poboljšati.

Možemo jednostavno reći da nikad nije bilo bolje vrijeme za prelazak na Firefox.

firefox

Fokusirajte se na Android

Mozilla je imala blog još u avgustu ove godine publikacija u kojem je navedeno da se fokus u narednom periodu pomjera na proširenja ekosistema za Android. Također je najavljeno da ekstenzije više neće biti samo dio glavnog procesa korisničkog interfejsa web pretraživača. Zbog toga će programeri moći da uvedu ekstenzije koje su manje sklone rušenju na Androidu, a Mozilla je pružila informacije i mape puta kako se ekstenzije mogu učiniti stabilnijima.

Decembar će očito biti mjesec kada će Firefox za Android imati svoju prekretnicu. Oko 200 novih ekstenzija koji će biti dio nove Firefox 120 verzije web pretraživača dolazi na pametne telefone i tablete, pa se može reći da očekujemo dodatne prelaske korisnika sa web pretraživača kao npr. Chrome ili Edge.

Sada Firefox ima kompletnu verziju aplikacije koja je potpuno otvorena za programere i uvođenje novih ekstenzija, a najveća korist od svih će imati korisnici koji žele imati privatnost i sigurnost na visokom nivou na Android uređajima.

 

firefox ekstenzije

Chrome nije nužno najbolji web pretraživač

Chrome je već neko vrijeme dominantan web pretraživač na računarima i telefonima. Može se reći da je Chrome bukvalno svuda do te mjere da je, na primjer, veliki broj drugih web preglednika zasnovan na Chromium (Googleova verzija Chrome-a otvorenog koda).

Sve gore navedeno ne znači nužno da je Chrome najbolji web preglednik koji možete koristiti.

Poznato je da je Chrome veliki potrošač vaših CPU i RAM resursa. Firefox također troši ove resurse, ali ono što ga izdvaja je to što garantuje najbolje iskustvo web pretraživača kada je u pitanju sigurnost i privatnost korisnika. Jednostavno se uspio izdići iznad većine Chromium implementacija.

Veliki broj ekstenzija dolazi u decembru (poznat kao “dodaci“) će svakako napraviti još veći jaz u kontekstu sigurnosti i privatnosti, a Mozilla ovdje može ozbiljno ugroziti Google, budući da je njegova namjera da širi oglase na uređajima što je više moguće, a mobilna aplikacija Chrome ne podržava ekstenzije. Najveći razlog izostanka podrške za ekstenzije su blokatori oglasa, kojima bi, naravno, Google ugrozio svoj najveći profit.

verzije firefoxa

Mozilla je šampion privatnosti i sigurnosti

Mozilla je svoj rad posvetila transparentnosti i privatnosti korisnika, uz očuvanje modela otvorenog koda. Prednost takve otvorenosti je što cijela zajednica može doprinijeti da web postane bolje i sigurnije mjesto.

Firefox snažno štiti privatnost svojim Poboljšana zaštita od praćenja karakteristike, a Potpuna zaštita od kolačića funkcija je zadana kada se koristi web pretraživač i, za razliku od Google-a, omogućava direktno upravljanje pristankom na kolačiće. Dolazak novih ekstenzija samo će poboljšati privatnost i sigurnost korisnika Firefoxa.

 

Instaliranje ekstenzija će biti još bolje

Chrome web trgovina postoji mnogo ekstenzija koje mogu pomoći u raznim radnjama kao što su upravljanje lozinkama, zaštita od zlonamjernog softvera ili praktičnija upotreba funkcija web preglednika. Također je važno naglasiti da se u Chrome web trgovini mogu pronaći samo provjerene ekstenzije.

Nažalost, negativna strana svega je to što Google ovu ponudu nije proširio na mobilnu verziju Chromea, pa su korisnici koji žele koristiti ekstenzije jednostavno primorani pronaći drugo rješenje. Također treba dodati da će blokiranje ekstenzija u izvjesnom smislu biti, sudeći prema trenutnim trendovima, ograničenije na Chromeu. Ovdje možemo spomenuti novi stav YouTube-a prema blokatorima oglasa, ali i promatrati cjelokupno Googleovo poslovanje bazirano na reklamama, što svakako ne može biti u suprotnosti sa ponudom ekstenzija u Chrome web trgovina.

 

Proširenja će osigurati konkurentnost Firefoxa na tržištu

Jednom kada koristite Firefox i dodate nekoliko korisnih ekstenzija u aplikaciju, više nećete morati da brinete o dosadnim oglasima, automatskim reprodukcijama videa i nasumičnih iskačućih prozora. Već sada uBlock Origin Dodatak, koji je već dostupan u Firefox aplikaciji, osigurava da se navedene stvari uklone, a dodatnim ekstenzijama samo ćete još više zaštititi svoju privatnost.

To će značajno uticati na stanje na tržištu web pretraživača, jer je svijest o zaštiti privatnosti sve izraženija i sve više korisnika to smatra jednim od osnovnih principa sigurnog korištenja interneta.

firefox 120

Google brine samo o filterima oglasa

U svijetu reklama, koji mnogima trenutno predstavlja jedno od najiritantnijih iskustava prilikom surfanja webom, postoji prilika da se zaštiti privatnost korisnika.

Google definitivno ne brine o tome koliko bi mogao jer zarađuje milijarde dolara od reklama i jedini put kada se korisnika pita za oglase je kada koristi filtere. Firefox ima potpuno suprotne motive i želi da zaštiti privatnost svojih korisnika što je više moguće.

Google Chrome je trenutno najpopularniji web pretraživač za računare i pametne telefone, ali Firefox bi mogao biti na prekretnici od decembra. Broj oglasa i latentne manipulacije privatnim korisničkim podacima sve su izraženije na Chromeu, a nove ekstenzije na mobilnoj aplikaciji Firefox idu u suprotnom smjeru.

Potrebno je sačekati dolazak Firefox 120 verzije koji od 21. novembar počinje da se uvodi korisnicima i nakon toga će oko 200 ekstenzija polako postati dostupno na mobilnoj aplikaciji već u prvoj polovini decembra. Jedva čekamo.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Firefox dodaje oko 200 ekstenzija za Android u decembru! Morate probati prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju