back to top

Da, AirPods rade sa Androidom, ali…

Pošto jesu AirPods slušalice pušteni u prodaju krajem 2016. godine, postali su jedan od najpopularniji slušalice u svijetu. Pošto su lansirani u isto vreme kada i telefoni (čitaj: iPhone) izgubljen priključak za slušalicebili su zgodan način za slušanje muzike, podcasta i drugog audio sadržaja na vašem iPhoneu, iPadu ili Macu.

Međutim, možda se pitate jesu li AirPods slušalice sa Android telefoni. Možda ste prešli sa iPhone-a na Android ili želite da koristite svoje Apple AirPods na Androidu, a ne želite da kupujete nove bežične slušalice.

U nastavku teksta pokazaćemo vam kako da povežete AirPods sa Androidom i šta oni nude na toj platformi.

Mogu li se AirPods spojiti na Android?

da, airpods rade sa androidom, ali...

Ukratko: da, možeš koristiti AirPods on Android. Budući da su u osnovi još uvijek Bluetooth slušalice, AirPods rade s njima Samsung i drugi Android uređaja. Odnosno, slušalice su kompatibilne sa svim uređajima koji podržavaju bluetooth, što uključuje većinu Windows laptopa i neke pametne televizore, i naravno mobilne telefone i tablete. Kako god, ne možete koristiti sve praktično mogućnosti koje AirPods nude kada su povezani Apple uređajkao što ćemo vidjeti u nastavku.

Nije riječ samo o standardnim AirPods slušalicama; isti je slučaj i sa ostalim Apple modernim slušalicama. Vjerujemo da će vam biti drago da to saznate AirPods Pro i AirPods Max takođe dobro rade na Androidu. Pod uslovom, naravno, da ih posedujete.

S obzirom na cijenu ovih uređaja i činjenicu da ne možete uživati ​​u svim njihovim funkcijama na Androidu, preporučujemo da ih ne kupujete ako ne posjedujete nijedan Apple uređaj.

Kako spojiti AirPods na Android telefon?

Uparivanje vaših AirPods slušalica sa vašim Android uređajem ili bilo kojim drugim podržanim uređajem bluetooth je vrlo jednostavno. Da biste to učinili, slijedite ove korake, iako se oni mogu neznatno razlikovati ovisno o vašem Android uređaju:

  • Na Androidu, otvori Postavke > Povezani uređaji > Uparite novi uređaj (Postavke > Povezani uređaji > Upariti novi uređaj). Ovo će staviti vaš telefon u Bluetooth način rada za uparivanje sa drugim Bluetooth uređajima.
  • Stavi svoje AirPods ili AirPods Pro slušalice u futrolu za punjenje i provjerite je li kućište otvoreno. Ako imate AirPods Maxizvadite ih iz kutije.
  • Držite malo dugme na poleđini kućišta nekoliko sekundi. Na AirPods Max držite pritisnutu tipku za kontrolu jačine zvuka.
  • Kada su vaši AirPods spremni za uparivanje, svjetlo će početi treperenje sa unutrašnje ili prednje strane kućišta, u zavisnosti od vašeg modela. Za AirPods Max, svjetlo je na dnu desne slušalice.
  • Trebali biste vidjeti AirPods u svom meni za bluetooth uparivanje. Dodirnite ga da uparite svoje AirPods sa Androidom.

To je sve što treba da uradite da bi vaši AirPods radili sa Androidom. Sada ih možete koristiti kao i sve druge Bluetooth slušalice.

Nedostaci korištenja AirPod-a s Androidom

da, airpods rade sa androidom, ali...

Iako su AirPods sigurni kompatibilan sa Androidoni su, naravno, prvenstveno napravljeno za Apple uređaja. Zbog toga gubite nekoliko pogodnosti kada koristite ove slušalice na Samsung uređajima ili drugim platformama koje nisu Apple.

Već ste se susreli sa jednim od nedostataka: procedura uparivanje. Zahvaljujući posebnom čipu u kućištu, koji povezuje AirPods sa vašim iPhone ili iPad je jednostavno kao otvoriti kućište blizu njih i dodirnuti dugme “Povežite se“. Osim toga, kada to učinite, vaše slušalice su automatski spremne za korištenje s drugim uređajima povezanim s vašim Apple ID-om.

Ali evo još nekoliko stvari koje ne radi u ovoj situaciji:

  • Siri: Kao što biste očekivali, na Androidu ne postoji Siri glasovni asistent, tako da ga ne možete koristiti za kontrolu muzike ili postavljanje pitanja. Također nema pristupa Google Assistantu koristeći AirPods.
  • Prilagodljiva funkcija dvostrukog dodira: Na iPhone-u možete promijeniti šta telefon radi kada dvaput dodirnete AirPods. Prečice uključuju preskakanje numera, pokretanje Siri i reprodukciju/pauziranje audio sadržaja. Ovo ne radi na Androidu, tako da ste zaglavili sa dvostrukim dodirom samo za reprodukciju i pauziranje. Ako imate iPhone, iPad ili Mac, možete prilagoditi ovu funkciju pomoću jednog od tih uređaja, a zatim koristiti prilagođenu kontrolu sa svojim Android telefonom. Međutim, to je velika prepreka za one koji nemaju Apple uređaje.
  • Prepoznavanje kada ih stavite u uši: kada se koriste sa Apple uređajima, AirPods detektuju kada ste ih izvadili iz uha i pauziraju muziku dok ih ne vratite nazad.
  • Jednostavna provjera baterije: kada povežete AirPods na Android, ne možete pitati Siri o trajanju baterije ili jednostavno provjeriti na svom telefonu. Neke verzije Androida će pokazati trajanje baterije povezanih Bluetooth uređaja, ali to vam neće reći da li su slušalice na različitim nivoima napunjenosti ili ne. Ukratko – ponekad je jako teško odrediti koliko su slušalice napunjene i koliko će raditi dok se ne isključe.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post Da, AirPods slušalice rade sa Androidom, ali … prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju