back to top

7 aplikacija pomoću kojih ćete efikasnije upravljati svojim Android telefonom i povećati produktivnost

Pametne telefone vidimo kao lične asistente koji nam pomažu u svakodnevnim aktivnostima, a za to su im potrebni odgovarajući efikasni alati.

Dobro je što vam Android operativni sistem omogućava da prilagodite njegov interfejs prema potrebama korisnika. Iako korisnička sučelja kao što su MIUI ili One UI imaju napredne alate pomoću kojih to možete učiniti, postoje aplikacije koje imaju neke dodatne mogućnosti pomoću kojih možete mnogo slobodnije prilagoditi svoj uređaj.

Navešćemo sedam aplikacija sa kojima će vaš pametni telefon postati još bolji lični asistent i dostići nivo pune produktivnosti.

niagara launcher

  1. Niagara Launcher

Jedna od karakteristika Androida je velika fleksibilnost u uređivanju vašeg početnog ekrana. Pozvana je aplikacija Niagara Launcher nudi mnogo više ovdje.

Pomoću njega možete urediti početni ekran na potpuno drugačiji način, a podstiče vas da napravite malu listu aplikacija koje zapravo najviše koristite. Sve ostalo nalazi se u posebnom meniju organizovanom po abecedi i koji se može listati, pa se sve što nije bitno za korisnika stavlja po strani.

Niagara Launcher ima vrlo praktična rješenja. Možete postaviti bilo koju od glavnih aplikacija koje koristite da imaju interaktivni pristup povezanim obavještenjima, prečicama ili widgetima, svima dostupnim bočnim prevlačenjem. Takođe možete postaviti određeni broj widgeta na gornju poziciju ekrana tako da se mogu koristiti putem brzog pristupa.

Ova aplikacija se može koristiti besplatno, ali postoji plaćena verzija od 10 USD godišnje ili doživotna licenca od 30 USD za pristup naprednim postavkama.

 

easy drawer

  1. Easy Drawer

Bez obzira koji Android korisnički interfejs koristite, aplikaciju Easy Drawer pomoći će vam da pronađete i otvorite aplikaciju na vašem telefonu na najbrži mogući način.

Način na koji Easy Drawer radi je jednostavan: kada postavite widget ove aplikacije na početni ekran, vidjet ćete posebnu tastaturu spremnu za brzo pretraživanje. Kad god poželite da otvorite aplikaciju koja vam nije na dohvat ruke, sve što treba da uradite je da ukucate prvo slovo njenog imena koristeći pomenutu tastaturu. Nakon toga, Easy Drawer će povući listu svih aplikacija koje počinju slovom koje ste uneli u sekundi, i ne morate dalje da skrolujete ili tražite.

Easy Drawer vam takođe omogućava da najčešće korišćene aplikacije postavite kao omiljene, tako da će one odmah biti dostupne na vrhu veoma zgodnog interfejsa. Moći ćete brzo pristupiti istim omiljenim aplikacijama klikom na ikonu srca unutar Easy Drawer tastature, a listu nedavno korištenih aplikacija možete dobiti klikom na ikonu sata.

Easy Drawer ima još jednu funkciju osim što je osnovno mjesto za traženje aplikacija. Može se koristiti i kao pomoć kada su u pitanju vaši kontakti. Nakon što aktivirate ove postavke unutar aplikacije, njena tastatura će prikazati kontakte nakon što unesete prvo slovo i prikazati ih iznad uobičajenih rezultata povezanih s drugim aplikacijama. Jednim klikom na traženi kontakt možete pokrenuti slanje poruke ili poziva.

Easy Drawer je besplatna aplikacija s opcionom nadogradnjom od 2 USD na premium verziju.

 

  1. Pretraga piksela

pretraga pikselaNeka vas naziv ove aplikacije ne zavara. Pretraga piksela nije vezan isključivo za Google Pixel uređaje, ali može raditi na bilo kojem Android telefonu.

Ukratko, Pixel Search pruža pametniji, brži i efikasniji način da pronađete bukvalno bilo šta na vašem telefonu. Samo jedan dodir na widget ili prečicu ove aplikacije vodi vas da tražite ne samo druge aplikacije, već i specifične funkcije unutar aplikacija kao što je sastavljanje nove e-pošte ili kreiranje novog dokumenta.

Pixel Search također može imati kao rezultate pretraživanja kontakte, razgovore ili fajlove i foldere sa vašeg pametnog telefona, a ujedno može pretraživati ​​web i već spomenute posebne funkcije unutar aplikacija – lokacije unutar Google mapa, video zapise na YouTubeu ili posebne sadržaje unutar Play Store . Sve se to traži s jednog mjesta, a odlična stvar je što je aplikacija potpuno besplatna.

 

edge gestures

  1. Edge Gestures

Android sistem vam omogućava da koristite pokrete, ali ne morate se ograničavati na one koje dolaze od Google-a.

Bez obzira koju verziju Androida koristite na svom uređaju, koristite aplikaciju Edge Gestures možete kreirati vlastite pokrete koji mogu stvoriti efikasniju navigaciju za vas.

Koristeći aplikaciju Edge Gestures, pokreti se kreiraju u tri zone na ekranu: lijevo, desno i na dnu ekrana. Možemo koristiti kratki primjer da pokažemo kako to izgleda u praksi.

Želite li podesiti aplikacije da vas vrate na početni ekran nakon određene radnje? Pomoću aplikacije Edge Gestures možete postaviti da se ovo dešava svaki put kada pritisnete i držite gornji lijevi dio ekrana nekoliko sekundi.

Možete kreirati slične komande za postavke kao što je podešavanje svjetline ekrana, otvaranje obavještenja u “Brza podešavanja” panel ili uključivanje “split-screen” moda. Istovremeno možete uključiti “kontrola pita” opcija koja dodaje prozirno dugme unutar zone u kojoj postavljate pokret. Pritiskom na isto dugme otvorit će se lista vaših prečica i možete odabrati bilo koju od njih.

Ova aplikacija je idealna za telefone sa većim ekranima jer smanjuje napor prilikom korištenja. Edge Gestures košta 1,06 dolara.

 

popup widget 3

  1. Popup Widget 3

Uobičajeni pokreti na pametnom telefonu mogu se nadograditi Popup Widget 3 aplikacije. Odlično radi u tandemu s prethodnom aplikacijom Edge Gestures budući da dolazi od istih programera.

Popup Widget 3 čini svaki Android widget dostupnim u svakom trenutku, bez obzira na to šta trenutno radite na svom uređaju. Potrebno je samo da povežete widget sa određenom komandom (npr. prevlačenjem udesno unutar zone Edge Gesture) i svaki put kada se ta radnja izvrši, plutajući okvir će se pojaviti preko bilo kog sadržaja na ekranu.

To znači da možete Skype-om i gestikulirati preko sadržaja kao što je prijemno sanduče, nedavne poruke ili vaše lične bilješke bez potrebe da napuštate aplikacije ili prekidate svoj trenutni rad.

Popup Widget 3 također dolazi po cijeni od 1,06 USD.

panel app

  1. Paneli

Želite li još fleksibilniju opciju komande bilo gdje u bilo koje vrijeme? Onda jeste Paneli aplikacija je pravi alat za vas.

Paneli vam omogućavaju da kreirate prilagođene iskačuće ploče kada izvodite određene pokrete duž ivica ekrana. Ima slične funkcije kao Edge Gestures i Popup Widget 3, ali dodatak ovoj aplikaciji je da se može koristiti za kreiranje složenih panela sa prilagođenim widgetima i prečicama unutar aplikacija.

Paneli mogu čak pružiti potpunu listu svih instaliranih aplikacija u bilo kojem trenutku, tako da su vam dostupne sa bilo koje lokacije na uređaju. Omogućava isto kada su u pitanju kontakti. Kombinacije su zaista beskrajne.

Panels je besplatna aplikacija s opcionom nadogradnjom od $2 koja uklanja ograničenja, otključava dodatne funkcije i eliminira oglase unutar sučelja.

 

text expander (typing hero)

  1. Text Expander (Typing Hero)

Posljednja, ali ne i najmanje važna, jedna je od aplikacija koja vam može uštedjeti mnogo vremena pri pisanju teksta.

To je njeno ime Text Expander (Typing Hero) i omogućava vam da pohranite bilo koji broj unaprijed napisanih fraza i tekstova – sve od jedne riječi ili rečenice do cijelog pasusa ili teksta. Možete ih koristiti u bilo kojem trenutku i umetnuti ih unutar aplikacije u kojoj kreirate tekst.

Text Expander radi na osnovu makronaredbi, odnosno niza naredbi i instrukcija pomoću kojih grupišete jednu naredbu kako biste automatski izvršili zadatak. Ovdje se posebno radi o posebnim ključnim riječima koje postavite i koje se naknadno pretvaraju u sačuvane fraze.

Na primjer, možete:

  • učinite da se potpuni podaci o vašoj kompaniji pojavljuju uz unos “*a” i možete ih unijeti u bilo kojem trenutku kada pišete tekst
  • postavite da unos “*d” zapravo znači unos određene lokacije za navigaciju koju obično dijelite sa svojim klijentima
  • kreirajte ključnu riječ poput “#hvala” koja će stvoriti generičku poruku zahvale koja može biti dio vaše svakodnevne komunikacijske rutine u poslu.

Osim osnovne zamjene teksta, Text Expander može učiniti sve vrste stvari s raznim komandama na vašem telefonu. Možete, na primer, da sačuvate odgovor na e-poruku sa praznim prostorom u koji ubacujete ime primaoca ili trenutni datum.

Svaki put kada trebate dok kucate, koristite Text Expander i njegov interfejs će se pojaviti na ekranu.

Text Expander je besplatna aplikacija, ali postoji mogućnost da platite njenu nadogradnju za 20 USD godišnje ili doživotnu pretplatu od 60 USD. Takođe dolaze sa naprednim funkcijama.

Napisao: Ervin Mičetić

Post 7 aplikacija pomoću kojih ćete efikasnije upravljati svojim Android telefonom i povećati produktivnost prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju