back to top

5 stvari u kojima Windows 11 nadmašuje MacBookove

Rat između Windows i MacBook kompjuteri postoje decenijama. Rasprava o tome šta je bolje uvijek donosi nešto novo zbog razvojnih ciklusa Microsofta i Applea, koji uvijek donose nešto novo, a posljednja tema koja je nedavno “začinila” debatu je M serija procesor. Apple’s M1 i M2 procesori na testovima su se pokazali superiornijim u odnosu na računare koji koriste Windows, ali sama ova stavka ne znači da uređaji koji rade macOS Ventura generalno bolje.

Windows 11 računari takođe imaju šta da ponude i slobodno se može reći da su pogodniji za različite grupe korisnika. Po kojim elementima bi Windows 11 mogao biti bolji u odnosu na MacBook računare? U nastavku smo izdvojili pet kategorija.

windows 11

  1. Mnogo poznatiji operativni sistem

Od novembra 2022. godine, prema statistikama, Windows je najrasprostranjeniji operativni sistem za desktop i laptop računare. Servisni podaci StatCounter kažu da je gotovo 75 posto računari širom svijeta koriste Windows, a macOS računi za nešto manje od 15 posto. Ostatak tržišta su zauzeli računari koji koriste Linux i ChromeOS.

Ako skoro tri četvrtine računara u svetu koristi Windows, Microsoft ima ogromnu prednost u pogledu učestalosti korišćenja i upoznavanja korisnika sa strukturom operativnog sistema. Windows operativni sistem je generalno mnogo poznatiji i već znate da ćete moći da ga koristite u bilo kojoj zemlji na svetu, tako da će interakcija sa drugim računarom odmah biti lakša.

Ovdje treba dodati i probleme s kompatibilnošću koje sigurno nećete imati sa Windows 11 računarom kada morate, na primjer, koristiti tuđi USB. Sa MacBook računarom, ovde je druga priča i potencijalno vam može stvoriti prilično velike glavobolje.

geforce rtx 3050 ti i rtx 3050 u laptopovi

  1. Veća širina modela laptopa

MacBook računari su jedni od najelegantnijih na tržištu. Ne izgledaju lijepo samo zbog minimalističkog dizajna aluminija. MacBook računari su jednostavno prototip modernog računara koji je odličan za rad Magic Keyboard i osjetljiva touchpad dodatno pojačavaju utisak estetike i praktičnosti.

Iako neki laptopi sa Windows 11 zaista izgledaju dosadno i neinventivno u poređenju sa MacBook računarima, na tržištu postoji veći izbor njih. To je zato što različiti proizvođači imaju različite filozofije kada je u pitanju dizajn Windows laptopa, a Apple je fokusiran (i stilski ograničen) na svoju liniju proizvoda.

Ako želite poseban uređaj koji bi trebao odgovarati vašoj viziji atraktivnog dizajna, Windows 11 laptop jednostavno nudi više izbora. Ovo je posebno vidljivo u nekim segmentima računara kao što su visokokvalitetni ekran osetljiv na dodir ili posebni tipovi uređaja poput „2 u 1“ računara. Čini se da Apple nije previše zainteresiran za ovakve detalje ili uređaje, dok ćete uz Windows naći veliki broj modela na tržištu s naglaskom na ove karakteristike.

Naravno, veliki izbor Windows 11 ne znači da računari sa njim estetski zaostaju. Uzmimo za primjer novi Dell XPS 13 Plus koji vas obara s nogu na isti način kao MacBook Air M2. Ako želite da pronađete laptop sa Windows 11 koji će vas oduševiti svojim dizajnom kao i MacBook računare, cena će igrati veliku ulogu i tada ćete sigurno pronaći ono što želite.

macbook

  1. Pristupačnije opcije uređaja

MacBookovi su vrhunski računari koji imaju i premium cijenu. Njihovu početnu cijenu možete vidjeti samo kod nekih 1250 euraa najnoviji modeli prolaze bez problema 4.500 eura. Tu čak ni popusti ne igraju veliku ulogu, jer su cijene MacBook računara čvrsto fiksirane i ne doživljavaju velike promjene uprkos velikom broju prodavnica u kojima se isti uređaji mogu kupiti.

Sa Windows računarima situacija je potpuno drugačija. Lako možete pronaći Windows 11 računar po cijeni od cca 300 eura. Ključna razlika je u tome što “budžetske” opcije za MacBook računare praktično ne postoje, što odmah znači da su ovi uređaji pogodni samo za uski krug korisnika. Windows računari su jednostavno pristupačniji i u trenutnim okolnostima inflacije i narušenih ekonomskih uslova biće prvi izbor za mnoge korisnike.

5 stvari u kojima windows 11 nadmašuje macbookove

  1. Bolja podrška za aplikacije i dodatke

Raznolikost dostupnog softvera i kompatibilnost s njim je još jedna oblast u kojoj Windows 11 lako pobjeđuje. Ovo se posebno odnosi na PC igre koje su uglavnom dizajnirane za Windows računare i samo povremeno nude Mac verzije.

Iako je moguće pokrenuti Windows softver na MacBook-u kada emulirate Windows okruženje pomoću alata kao što su Paralelesam proces zahtijeva malo više truda i nije toliko praktičan.

Ako govorimo o perifernim uređajima, Windows računari uživaju mnogo veću podršku. Veliki broj uređaja na tržištu ne podržava Mac računare, tako da treba biti posebno oprezan kada je u pitanju kompatibilnost.

Ne treba zanemariti ni korisnike Android pametnih telefona. Možete koristiti aplikaciju Phone Link da ih povežete sa svojim računarom i odgovorite na poruke, pregledate fotografije ili koristite Android aplikacije. Windows 11 ima podršku za Android aplikacije, tako da ova funkcija pokriva veliki broj korisnika koji žele da ih koriste na svom računaru.

najbolji laptopovi za igre u 2018

  1. Bolje iskustvo igranja

Ako želite da igrate najbolje PC igrice, MacBook računari definitivno nisu uređaji koji su vam potrebni. Da tu je Apple Arcade platforma i Steam store za macOS, ali je zaista skroman u poređenju sa igračkim mogućnostima Windows 11 računara.

Dovoljno je napomenuti da Windows 11 dolazi sa Xbox aplikacijom i da su s njima dodatno poboljšane tehničke specifikacije za igranje igara. Kako vrijeme prolazi, Windows 11 dobija i hardverske nadogradnje sa novim modelima procesora i grafičkih kartica koje značajno utiču na igranje igara i pomeraju granice grafike i složenosti sadržaja igre.

Može se spomenuti da je Apple nedavno uložio trud, pa će i učiniti Resident Evil Village biti u mogućnosti da igrate dalje MacBook Pro 16. Time je Apple pokazao da njegovi računari mogu uspješno pokrenuti najnovije igre, ali to je zaista jako malo u poređenju sa širinom i kvalitetom naslova igara za Windows računare.

Windows 11 računari će vam sigurno pružiti bolje iskustvo igranja i mislimo da ovdje ne može biti ozbiljnog poređenja sa MacBook računarima.

macbook

Zaključak

Apple-ovi MacBook računari su definitivno odlični uređaji koje prepoznajemo po njihovom jedinstvenom stilu, snazi ​​i integraciji s drugim Apple proizvodima. MacBook računari su jedni od najboljih na tržištu i odlični su kada je u pitanju profesionalna obrada videa i zvuka, a njihov operativni sistem ima vrlo praktičan interfejs na kojem možete naučiti da radite za kratko vreme.

Međutim, navedeni atributi MacBook računara nisu dovoljni da ih proglase boljim od Windows računara, koji imaju svoje prednosti. Poređenjem sa mogućnostima novog Windows 11 operativnog sistema, pokušali smo da pokažemo da i Microsoft ima šta da kaže i da je Windows s razlogom najpopularniji na svetu.

Izbor između Windows i MacBook računara u konačnici će ovisiti o preferencijama korisnika koji moraju biti dobro upućeni u prednosti i nedostatke oba tipa uređaja.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava 5 stvari u kojima Windows 11 pobjeđuje MacBook računare prvi put se pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju