back to top

5 načina na koji će USB-C značajno poboljšati iPhone

Appleova odluka da se riješi ‘starog’ Lightning porta i umjesto toga uvede USB-C donijet će brojne prednosti korisnicima iPhonea.

Godine 2023 Apple pristao je u skladu sa zahtjevom Evropske unije da su svi telefoni koji će se prodavati unutar EU opremljen USB-C portom za žičano punjenje. Nakon upotrebe više od jedne decenije Lightning konektori, sigurno je da će budući iPhonei dolaziti sa USB-C portom.

Postoji nekoliko razloga zašto je ovo pozitivan razvoj za korisnike Apple uređaja, od kojih ćemo neke objasniti u nastavku.

1) Jedan punjač za vaše Apple uređaje

5 načina na koji će usb-c značajno poboljšati iphone

Apple postoji već dugo vremena u 2015 uveden USB-C portovi on MacBookovi, I u 2018 on iPads. Kao odgovor na zahtjeve Evropske unije, kako prenosi Bloomberg, Apple je rekao da nema izbora osim da se povinuje propisima EU i da će odluka o napuštanju luke Lightning uzrokovati velika količina e-otpada.

Zahvaljujući sve većoj popularnosti USB-C tehnologija, Appleov prelazak na USB-C omogućit će ljudima da sami pune iPhones, iPad i MacBook sa istim kablom. Mislimo da će ova promjena zaista pomoći smanjenje e-otpada i raditi stvari istovremeno praktičnije za ljude.

2) Brže metode punjenja

5 načina na koji će usb-c značajno poboljšati iphone

USB-C napajanje može isporučiti do 240W snage, dok Lightning port samo ponude do 12W snage. Zbog toga, USB-C može pružiti dovoljno energije za brzo punjenje većih uređaja kao što su laptopi i power bankovi.

Apple funkcija “brzo punjenje” za iPhone uređaje potreban je USB-C na Lightning kabel za funkcioniranje i koristi USB Power Delivery za isporuku više energije nego što Lightning port podržava.

Prebacite se na USB-C će ukloniti ograničenje koji predstavlja Lightning konektor i omogućava puno bržim metodama punjenja. Ovo će posebno koristiti korisnicima koji se puno kreću i intenzivno koriste svoj iPhone tokom dana.

3) Veća univerzalna povezanost

5 načina na koji će usb-c značajno poboljšati iphone

USB-C je puno univerzalniji standard u poređenju sa Lightning portom. Može se naći na različitim uređajima, od ekran i igraće konzole to kućanskih aparata. S druge strane, Lightning konektor je još uvijek u upotrebi samo zbog Appleove odlučnosti da ga zadrži na iPhone uređajima.

USB-C punjači za iPhone uređaje možete ponovo koristiti u različite svrhe, štedeći novac i smanjujući e-otpad. Takođe, pošto većina pametnih telefona više ne uključuje punjače in kutije, možete jednostavno ponovo koristiti USB-C kabl sa drugog uređaja (pod uslovom da ima odgovarajuće napajanje).

4) Brži prenos podataka

5 načina na koji će usb-c značajno poboljšati iphone

Osim što omogućava mnogo brže punjenje, USB-C također omogućava brzine prenosa podataka više od stotinu puta veći od onih koje nudi Lightning.

Prema specifikaciji USB4 v2.0, USB-C može postići brzine prijenos podataka do 80Gbps, dok jesu Gromobranski kablovi ograničeno na 480Mbps. Ova ogromna razlika u brzini prenosa pokazuje koliko je tehnološki napredan USB-C u poređenju sa Lightning-om.

Iako ovo povećanje brzine prijenosa podataka možda neće biti važno povremenim korisnicima iPhonea, bit će vrlo korisno za ljude koji često treba premjestiti velike fajlove, poput uređivača fotografija i videa.

Nadamo se da će Apple omogućiti i ovu funkciju USB On-The-Go tako da iPhonei mogu djelovati kao USB “hostovi” i povežite se na USB fleš diskove, kontrolere za video igre, tastature, miševe, pa čak i štampače.

5) Podrška za više dodataka

5 načina na koji će usb-c značajno poboljšati iphone

Apple-ov prelazak na USB-C će to učiniti mnogo lakšim korištenje dodatne opreme “treće strane”. sa iPhone uređajima. Za kompaniju koja radije strogo ograničava svoje ekosistem, to svakako izaziva dosta neugodnosti. Međutim, prema izvještaju Business Insidera, Apple-ov sektor nosive tehnologije, kuće i dodataka ostvario je prihod od 6,5 milijardi dolara u trećem kvartalu prošle godine.

USB-C iPhone oni će moći da biraju između širi asortiman dodatne opreme trećih lica, što bi trebalo da bude povoljnije jer ne zahtijeva MFi-certifikaciju od Apple. USB-C bi potencijalno mogao otvoriti nove načine korištenja iPhonea, kao što je korištenje kao kontroler za igre ili sekundarni zaslon. Ovo će korisnicima dati veću slobodu izbora i omogućiti im da prilagode svoj iPhone prema vlastitim potrebama i interesima.

Zbogom munje, dobrodošao USB-C

Kada Apple predstavio Lightning konektor po prvi put, bio je ispred svog vremena, ali tokom godina nije uspeo da evoluira. USB-C je savršeno prikladan da zauzme svoje mjesto i nudi nekoliko poboljšanja u odnosu na Apple-ov zastarjeli port.

Kako korisnici iPhonea čekaju prelazak na USB-C, važno je zapamtiti da se ova promjena možda nije dogodila u najboljim okolnostima, ali to je definitivno na bolje. Uz USB-C tehnologiju, korisnici će dobiti više opcija, brži prijenos podataka, mogućnost korištenja različitih dodataka i mnoge druge pogodnosti koje će poboljšati njihovo iPhone iskustvo.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 5 načina na koji će USB-C značajno poboljšati iPhone prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju