back to top

10 DuckDuckGo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

DuckDuckGo je popularna web tražilica među korisnicima koji to žele zaštititi Moj privatnost on internet. Broj funkcija koje su usmjerene na privatnost DuckDuckGo ponude to čini prilično očiglednim.

Međutim, DuckDuckGo nije fokusiran samo na privatnost. Sadrži i neke druge korisno karakteristike koji vam može pomoći u svakodnevnim zadacima, od kojih mnogi nisu dostupni na Googleu.

Šta DuckDuckGo nudi, pročitajte u nastavku.

1) Pronađite definicije riječi

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Svi mi ponekad naiđemo na novi termin ili riječ koju ne razumijemo. DuckDuckGo ima rječnik u pretraživaču koji možete koristiti za ovo i radi prilično dobro.

Da biste to učinili, u URL upišite “define”, tj. “definisati” (eng.) nakon čega upišite riječ za definiciju koju želite da znate. DuckDuckGo će vratiti značenje unutar kartice na vrhu stranice s rezultatima.

Na ovoj kartici možete slušati i izgovor riječi. Osim toga, ako želite saznati više o riječi, dodirnite “više” (engleski “više”) u Wordnik na dnu kartice i odvest će vas do Wordnika, rječnika koji “pokreće” ovu funkciju.

2) Pretvorite (mjerne) jedinice

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Slično pretraživanju riječi, još jedna odlična funkcija DuckDuckGo koja može biti korisna je konverzija jedinica.

Jednostavno ukucajte riječ “pretvoriti” nakon čega slijedi operand (sa jedinicom) i jedinica u koju želite da ga konvertujete (op.a. pogledajte sliku). DuckDuckGo će konvertovati upit i pokazati vam rezultat u malom prozoru ispod trake za pretragu.

U ovom prozoru možete promijeniti operand, jedinice koje želite pretvoriti u/iz, pa čak i poništiti postojeću operaciju konverzije.

3) Generirajte lozinku

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Jaka lozinka vam pomaže da zaštitite svoje online naloge. Zato je upravitelj lozinki neophodan na svakom uređaju koji koristite, jer vam može pomoći da generišete i pohranite sve svoje lozinke na jednom mjestu.

Ponekad ćete možda samo poželjeti lozinku za privremenu upotrebu. Ili možda želite da generišete lozinku, ali ne morate da je sačuvate u svom ‘upravljaču lozinkom’. DuckDuckGo-ova funkcija brzog generiranja lozinke može vam pomoći u takvoj situaciji.

Idite na početnu stranicu DuckDuckGo i upišite “lozinka“, a zatim željenu dužinu lozinke. Na primjer, “password 20” će vam dati lozinku od 20 znakova. Ova lozinka se uglavnom sastoji od velikih, malih slova i brojeva, koji bi u većini slučajeva trebali biti dovoljno sigurni.

4) Provjerite status web stranice

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Ponekad DNS problemi ili nešto drugo mogu uzrokovati da određene web stranice privremeno prestanu raditi. Kada se to dogodi, često se zapitate je li to problem s internetom na vašoj strani ili na web stranici.

Iako postoje različite metode za provjeru je li web stranica “offline”, DuckDuckGo ugrađena integracija sa “Je li gore?” usluga vam omogućava da to učinite u tren oka. Jednostavno upišite “Iao [ime stranice] dolje” i prikazat će vam trenutni status usluge ili web stranice.

5) Proširite skraćeni URL

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Skraćene linkove je lako sačuvati i podijeliti. Međutim, ponekad se mogu koristiti da vas odvedu na nesigurne web stranice, posebno kada niste svjesni njihovog porijekla. Ako ste primili vezu ili ste je vidjeli na mreži i ne želite riskirati da kliknete na nju, DuckDuckGo vam može pomoći da identificirate kamo vas link vodi, a da ga nikada ne otvorite.

Na početnoj stranici DuckDuckGo upišite “proširiti“, a zatim unesite skraćeni link. DuckDuckGo će obraditi tu vezu koristeći unshortened.me uslugu, proširite je i pokažete kuda vodi taj skraćeni link. Tada možete odlučiti da li je bezbedno ili ne da kliknete na isto.

6) Generirajte QR kod

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

QR kodovi olakšavaju dijeljenje informacija s drugima. Naravno, možete koristiti online alate za generiranje QR kodova koji imaju više vrsta podataka, ali korištenje DuckDuckGo generatora QR kodova često je bolja i brža opcija.

Samo trebate upisati URL “qr” a zatim poruku ili vezu koju želite da upišete u QR kod. DuckDuckGo će zatim generirati QR kod, s porukom pored njega koja vam govori šta QR kod sadrži. Možete napraviti snimak ekrana ovog QR koda da ga spremite lokalno ili ga kasnije podijelite s nekim drugim.

7) Napravite “Cheat Sheet” za bilo koji program

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Ako ste nedavno počeli da koristite novi program, možda niste upoznati sa njegovim prečicama na tastaturi. Kao takve, obično biste ih trebali potražiti na web stranici odgovarajućeg programa ili drugoj web stranici.

Na sreću, ako ste korisnik DuckDuckGo, ne morate. Jednostavno idite na početnu stranicu DuckDuckGo, upišite “cheat sheet“, a zatim naziv programa.

DuckDuckGo će izdvojiti sve relevantne informacije i prikazati ih u obliku tabele. Pritisnite dugme Prikaži više da proširite ovu tabelu i vidite sve opcije.

8) Pronađite alternative za bilo koju aplikaciju ili uslugu

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Ponekad ćete poželjeti potražiti alternative za aplikaciju ili usluge koje koristite. Možda zato što ovaj koji trenutno koristite ili koji vas zanima nije besplatan ili ne nudi sve što želite.

integracija”AlternativeTo” usluga u DuckDuckGo pretraživaču olakšava vam traženje alternativa. Uz to, sve što treba da uradite je da unesete reč “alternative“ i naziv aplikacije ili usluge za koju želite alternative. Pretraživač će zatim izvući listu svih sličnih aplikacija i usluga.

Alternative možete pogledati direktno na početnoj stranici. Ili, ako želite proširiti detalje, kliknite na dugme “AlternativeTo”, koje će vas odvesti na relevantnu web stranicu.

9) Pretražite HTML kodove za posebne znakove

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Većina tastatura ima podršku za određene posebne znakove, kojima možete pristupiti pomoću tipke “Shift”. Međutim, još uvijek postoji mnogo specijalnih znakova – od kojih ćete mnoge možda htjeti koristiti u nekom trenutku – koji nisu dostupni za direktan unos tipkovnicom.

Da biste unijeli takve znakove, morate znati njihove HTML kodove. DuckDuckGo olakšava pronalaženje tih kodova i svi su na jednom mjestu.

Na početnoj stranici potražite “html chars” i DuckDuckGo će vam pokazati sve specijalne znakove sa njihovim odgovarajućim HTML kodovima u tabeli. Pritisnite dugme “prikaži više” da proširite tabelu i prikažete kodove za sve znakove.

10) Šiške

10 duckduckgo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke

Bangs su DuckDuckGo prečice koje vam omogućavaju da brzo tražite nešto na određenim web stranicama. DuckDuckGo ima “šiške” (prečice) za mnoge web stranice koje vjerovatno koristite u svakodnevnom radu, ali i one koje možda ne. Vjerujte nam, korištenje ove funkcije može vam uštedjeti malo vremena u danu.

Korištenje prečica je jednostavno. Unesite URL pretraživača DuckDuckGo ! simbol, nakon čega slijede inicijali web stranice koju želite posjetiti. Zatim dodajte upit za pretragu i pritisnite Enter da izvršite pretragu.

Na primjer, ako želite da pretražite YouTube za video zapise o Aurora Borealis, možete koristiti “!yt aurora borealis“, i odvest će vas do svojih YouTube rezultata. Probajte, zabavno je.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 10 DuckDuckGo funkcija koje će pojednostaviti vaše dnevne zadatke prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju