back to top

Znate li razliku između mnogih modela Lenovo laptopova? Donosimo vam kompletan vodič za njihovu kupovinu!

Danas je Lenovo jedan od najpopularnijih brendova laptopa na svijetu i godinama čvrsto drži vodeću poziciju kada su u pitanju udjeli na svjetskom tržištu. Lenovo je također vrlo popularan u Hrvatskoj, što se može vidjeti po velikom broju modela koji su dostupni na raznim prodajnim mjestima.

Ako ste ikada kupili Lenovo laptop, onda sigurno znate da vam se nudi zaista širok spektar ponuda sa respektabilnim brojem oznaka modela. Možda ste prilikom kupovine zašli dublje u analizu pojedinih Lenovo serija, pa otprilike poznajete karakteristike nekih, ali morate priznati da tako širok asortiman može zbuniti korisnike, odnosno nisu sigurni koja je serija Lenovo laptopa tačno onaj kojeg traže.

Iz tog razloga ćemo u ovom vodiču pokušati da pružimo osnovne informacije o svim Lenovo serijama laptopova i njihovim podserijama.

Lenovo svoje laptopove deli u šest kategorija: ThinkPad, ThinkBook, Joga, IdeaPad, Legion i Chromebook. Svaka od ovih serija označava određeni stil laptopa, ali unutar nekih od njih laptopovi su dalje podijeljeni u određene podserije. U nastavku donosimo njihove kratke opise i pregled specifičnosti njihovih laptopa.

thinkpad x1 2023

ThinkPad serija

ThinkPad serija je vjerovatno jedna od prvih koje korisnici mogu prepoznati po imenu. To je jedna od najstarijih Lenovo serija koja je započela pod IBM brendom još ranih devedesetih. ThinkPad serija je sada pod Lenovo brendom i može se reći da je idealan izbor za poslovne profesionalce, posebno one koji često idu na poslovna putovanja ili provode veliki broj sati na njima. ThinkPad laptopovi imaju visokokvalitetne baterije koje obezbeđuju mogućnost dugotrajnog korišćenja računara i često su opremljeni Rapid Charge tehnologija kojom možete napuniti bateriju do 80 posto za 30 minuta.

ThinkPad laptopovi takođe imaju Inteligentni rashladni motori funkcija u kojoj senzori otkrivaju kako se uređaj koristi i nadgledaju njegovu toplinu prije nego što uključe ventilator. ThinkPad serija takođe ima odlične mikrofone koji poništavaju pozadinsku buku i omogućavaju odličan kvalitet zvuka tokom video poziva.

Karakteristika ovih laptopa je da ih još uvijek imaju TrackPointcrveno dugme na sredini tastature koje služi kao zamena za miša, i ThinkShield kao funkcija za dodatnu sigurnost računara koja koristi firmver za šifriranje podataka, otkriva sumnjivu aktivnost na Wi-Fi mreži i omogućava vam da se prijavite na svoj računar putem biometrije.

ThinkPad laptop računari se dalje dele u sledeće serije:

T serija – nudi vodeće modele koji omogućavaju veliki broj radnih sati, izdržljivi su, opremljeni najmoćnijim procesorima i baterijama

X serija – ovo je najmanja Lenovo laptop serija za poslovne korisnike, često je “2 u 1” uređaj u kojem su tastatura i ekran odvojivi, imaju izdržljivu bateriju, a namijenjeni su i poslovnim korisnicima koji su često u pokretu

X1 serija – napravljen je sa vrhunskim laptopima (ponekad i “2 u 1” uređajima) za profesionalce koji žele najbolje sigurnosne karakteristike, najbolje performanse, elegantne i lagane uređaje

P serija – laptopi za obavljanje grafički intenzivnih zadataka, imaju dosta RAM-a, veći kapacitet interne memorije, odlične procesore i grafičke kartice, preporučuju se za web dizajn i igranje,

L serija – odlikuju se veoma pristupačnom cijenom i čine početni dio ponude poslovnih laptopa u okviru ThinkPad serije, imaju izdržljivu bateriju, čvrst i tradicionalan dizajn, imaju sve sigurnosne karakteristike kao i ostali Lenovo laptopovi

E serija – još jedna serija pristupačnih poslovnih laptopa klasičnog stila i relativno moćnih performansi

C serija – odnosi se isključivo na Chromebookove koje pokreće Chrome OS operativni sistem

11. serija – ova serija ima savršene laptope u kontekstu edukacije i praktična je za studente ili profesore, ima pristupačne cijene i obično su kvalitetni i pouzdani laptopi ili Chromebookovi

thinkbook 13x gen 2
ThinkBook 13x Gen 2

ThinkBook serija

Ima vrlo sličan naziv sa ThinkPad serijom tako da ih korisnici često zbune. Iako ove dvije serije imaju neke sličnosti, postoji nekoliko stavki u kojima se poprilično razlikuju.

ThinkBook serija je zapravo “budžetska” verzija ThinkPad serije. Imaju mnogo sličnih karakteristika, ali ThinkBook seriju i dalje karakterišu skromnije specifikacije i niže cijene modela. Think Book uređaji su stoga namijenjeni pojedincima koji tek započinju svoj posao i ne traže moćan računar za obavljanje više zadataka i složene poslovne zadatke. ThinkPad serija je bolja za to.

Još jedna očigledna razlika je u tome što ThinkBook serija nema TrackPoint, dok su po dizajnu njeni modeli jednako lagani i praktični za putovanja kao i ThinkPad serija.

knjiga o jogi 9i

Yoga serija

Yoga serija predstavlja premium Lenovo modele koji su često “2 u 1” uređaji. Svi Yoga modeli su stilski posebni sa čistim, zaobljenim rubovima i izrađeni od kvalitetnih materijala. Yoga laptopovi uglavnom imaju cijelo kućište napravljeno od aluminija, dok neki od njih imaju kožnu stražnju stranu. Iako su napravljeni od vrhunskih materijala, ovi laptopi su izuzetno lagani.

Uređaji “2 u 1” iz serije Yoga omogućavaju različite oblike rada, a taj dio modela prepoznat ćete jer u nazivu imaju riječ “Flex”.

Yoga laptopi izgledaju sjajno, ali su također prepoznatljivi po svojim briljantnim OLED ekranima i odličnom zvuku koji karakteriziraju Dolby Vision i Dolby Atmos zvučnici. Takođe imaju funkciju Smart Power, koja efikasnije upravlja temperaturom i potrošnjom energije laptopa kroz tri dostupna režima rada.

znate li razliku između mnogih modela lenovo laptopova? donosimo vam kompletan vodič za njihovu kupovinu!

IdeaPad serija

Za razliku od ThinkPad i ThinkBook serija, IdeaPad serija je namijenjena korisnicima za obavljanje svakodnevnih, uobičajenih zadataka. Modeli ove serije imaju vrlo praktičan dizajn i lagani su pa su odlični za korištenje na putovanjima. Većina IdeaPad modela su jeftini, tako da mogu dobro poslužiti korisnicima za lične potrebe ili u kontekstu obrazovanja.

IdeaPad, s druge strane, zna da se reklamira kao serija laptopa za igrače, ali ovdje imamo posla sa jeftinijim modelima koji ne mogu pokretati zahtjevnije igre i imaju nešto skromnije performanse.

IdeaPad laptopovi, poput ThinkPad laptopa, podijeljeni su u dodatne serije:

IdeaPad 1 serija – vrlo pristupačni modeli dizajnirani za uobičajene zadatke prosječnog korisnika

IdeaPad Flex serija – najprodavaniji modeli iz IdeaPad serije, to su uglavnom “2 u 1” uređaji koji mogu biti laptopi ili tableti, svojim performansama su odlični za studente

IdeaPad 3 serija – malo moćniji laptopi po pristupačnoj cijeni, nabavite interne nadogradnje hardvera iz IdeaPad 1 serije

IdeaPad Gaming serija – ovo nisu moćni gaming laptopi, na njima se može igrati veliki broj današnjih naslova, imaju NVIDIA grafičke kartice i Intel Core ili AMD procesore

IdeaPad 5 – imaju poboljšane komponente, moćne laptopove koji mogu pokretati zahtjevniji softver, imaju izdržljive baterije, idealne za poslovne ljude i studente

IdeaPad 7 serija – premium serije sa „prenosnim“ uređajima koji su stilski dizajnirani, imaju kvalitetne procesore i solidne grafičke kartice, laptope pogodne za zahtjevne zadatke obavljanja više zadataka i najnovije igrice

IdeaPad 9 serija – poslednji eho Lenovo tehnologije, ima sve premium specifikacije

znate li razliku između mnogih modela lenovo laptopova? donosimo vam kompletan vodič za njihovu kupovinu!

Legion serija

Ako ste igrač, obratite posebnu pažnju na Lenovo Legion seriju. Posvećena je isključivo igranju igara, a razlike u cijeni kod modela zavise od tipa grafičke kartice (najčešće NVIDIA, ali ponekad i AMD). Ovi laptopi imaju puno RAM-a, velike memorijske kapacitete, moćne procesore i velike WQXGA ekrane zbog kojih igre izgledaju fantastično. Jedina mana ove serije su baterije lošeg kvaliteta, koje se prilično brzo troše.

Serija Legion je podijeljena na:

Legion 5 serija – laptopi po pristupačnim cenama, imaju odlične ekrane i solidne specifikacije za igranje igara

Legion 7 serija – laptopovi za prave igrače na kojima će svaka igra raditi bez problema, premium uređaji sa moćnim komponentama.

lenovo chromebook flex 5

Lenovo Chromebook

Iako se Lenovo Chromebook računari mogu naći u C seriji ThinkPad modela, ponekad se nude zasebno. Ako ste, kao korisnik, upoznati sa specifikacijama Chromebooka i kako njihov operativni sistem Chrome OS funkcionira, svakako pogledajte njihove Lenovo modele koji su odlični za normalan rad bez korištenja zahtjevnog softvera, izuzetno pristupačni i dolaze s odličnim baterijama koje omogućavaju veliki broj sati korištenja.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Znate li razliku između mnogih modela Lenovo laptopova? Donosimo vam kompletan vodič za njihovu kupovinu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju