back to top

Želite li moći ponovo pročitati sadržaj izbrisanih poruka na WhatsApp-u? Potrebno je samo da preuzmete WAMR aplikaciju

WhatsApp aplikacija ima veliki broj korisnika u Hrvatskoj i izuzetno je popularna. Razlog tome može biti činjenica da ima veliki broj funkcija i da stalno dobija nove, a istovremeno se savršeno uklapa u komunikaciju na raznim platformama.

Uprkos svemu navedenom, WhatsApp ima neke karakteristike koje mogu smetati korisnicima. Radi se o mogućnosti brisanja poruka koje su dostupne svima, tako da možete izbrisati kompletne razgovore koje smatrate važnima.

Srećom, postoji aplikacija koju možete koristiti za vraćanje pristupa izbrisanom sadržaju poruke, tzv WAMR.

 

WhatsApp: Izbrisani sadržaj

Mogućnost brisanja poruka je vrlo praktična za korisnike koji često griješe u pisanju ili u situacijama kada se greškom pošalje poruka drugom kontaktu. Ne mora se ni raditi o ovim situacijama.

Svaki korisnik WhatsApp-a ima mogućnost trenutnog brisanja poruka, što može učiniti unutar 15 minuta od početnog slanja. Ako razmjenjujete poruke u grupi, opcija brisanja za sve (Obriši za sve) imate unutra dva dana od početnog slanja.

poruke koje nestaju

Dodatna opcija prilikom brisanja poruka je meni “Poruke koje nestaju” (Poruke koje nestaju) koji se može pronaći kada kliknete na profil korisnika sa kojim razmjenjujete poruke. Imate opciju da podesite automatsko brisanje poruka nakon 24 sata, 7 dana ili 90 dana.

Svaki učesnik u razmjeni poruka na WhatsApp-u ima ove opcije, tako da je vrlo lako izbrisati poruke. Ovdje dolazi do izražaja WAMR aplikacija pomoću koje možete oporaviti izbrisane poruke i moći ih ponovo pročitati.

wamr

Kako funkcioniše WAMR aplikacija?

Na početku treba napomenuti da WAMR aplikacija radi samo na Android uređajima, pa je korisnici koji koriste iOS ne mogu koristiti. Također treba reći da će ova aplikacija zahtijevati pristup vašim obavještenjima kako bi ispravno radila. WAMR nije aplikacija koja je službeno povezana s aplikacijom WhatsApp pa se preporučuje da obratite pažnju na potencijalno važne podatke kojima će dobiti pristup, ali se može reći da je to legitimna aplikacija jer ju je preuzeo više od 50 miliona korisnika.

WAMR možete preuzeti na sledećem linkovi.

Sve poruke koje šaljete na WhatsApp imaju tzv end-to-end enkripcija, tako da zaista ne postoji pravi način da ih povratite nakon što su izbrisani. Aplikacija WAMR je rješenje za ovo, tako da će pratiti vašu historiju obavijesti i koristiti je za vraćanje sadržaja izbrisanih poruka.

Testovi su pokazali da aplikacija odlično radi. Kompatibilan je za WhatsApp Business korisnici i korisnici drugih aplikacija za razmjenu poruka i sadržaja kao što su Instagram ili Telegram.

 

Kako postaviti WAMR?

Da biste podesili WAMR i mogli čitati izbrisane poruke s WhatsAppa, trebate preuzeti aplikaciju s prethodnog linka i slijediti dalje korake.

Procedura je sljedeća:

  1. Otvorite WAMR nakon preuzimanja. Prihvatite obavještenja na početnom ekranu pomoću dugmeta “Prihvati”.
  2. Također je potrebno prihvatiti pristup WAMR aplikacije obavještenjima vašeg telefona. Bićete preusmjereni na odjeljak u postavkama telefona gdje to trebate učiniti.
  3. Nakon što konačno kliknete na dugme sa strelicom u donjem desnom uglu, bićete preusmjereni na novi ekran. Tamo morate označiti kvadratić pored WhatsApp-a (ili drugih aplikacija ako želite) kako biste omogućili oporavak izbrisanih poruka. Kada završite sa odabirom, ponovo kliknite na dugme sa strelicom u donjem desnom uglu.
  4. Opciona opcija je sada dati WAMR aplikaciji mogućnost da oporavi medijske datoteke ispod. Ako to odaberete, WAMR ima pristup vašoj medijskoj fascikli na uređaju. WAMR također ima mogućnost spremanja objavljenih statusa.
  5. Ovaj proces je sada završen i pojavit će se čarobnjak koji će vam pomoći da koristite aplikaciju, navodeći neka od njenih ograničenja. Prođite kroz cijeli tekst, na kraju označite ovaj sadržaj kvačicom i potvrdite da ste sve završili.
  6. WAMR će se sada prijaviti na vaša WhatsApp obavještenja i moći ćete vidjeti izbrisane poruke na kartici Istorija obavještenja. Druga kartica će sadržavati izbrisane medijske sadržaje, a treća će vam omogućiti preuzimanje statusa.

wamrBudući da se WAMR oslanja na historiju obavještenja kako bi dohvatio sadržaj izbrisanih poruka, moći ćete vidjeti izbrisane poruke koje su primljene od instalacije same aplikacije. Stoga se sve poruke koje su primljene i obrisane prije instalacije neće moći oporaviti.

Također je potrebno obratiti pažnju na to da obrisane poruke korisnika čiji ste status promijenili i blokirani ili ste postavili tako da ne primate obavještenja za njihove poruke neće biti sačuvane.

Kod medijskih sadržaja provjerite je li omogućena opcija njihovog automatskog preuzimanja. U suprotnom, oporavak WAMR medijskih datoteka neće raditi dobro.

Korisnici koji žele kontrolirati razmjenu poruka i razgovora unutar WhatsApp aplikacije ili koji vjeruju da tamo postoje razgovori koji su izuzetno važni, sigurno će poželjeti pohraniti ove sadržaje.

WhatsApp omogućava različite načine brisanja poruka za svakog učesnika u razgovoru, tako da ova činjenica ne ide u prilog mogućnosti čuvanja poruka, posebno jer njihova razmjena uključuje end-to-end enkripciju. Ovu prazninu popunjava WAMR aplikacija, koja predstavlja obilaznicu pomoću koje možete pohraniti sve poruke, medijski sadržaj i statuse razmijenjene unutar WhatsApp aplikacije.

 

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Želite li moći ponovo pročitati sadržaj izbrisanih poruka na WhatsApp-u? Potrebno je samo da preuzmete WAMR aplikaciju koja se prvi put pojavila na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju