back to top

Zašto je Windows 11 kao sistem bolje optimizovan za igranje igara od Windowsa 10?

Budući da je Windows 8 zvanično prestao sa podrškom ranije ove godine, a trenutna verzija Windows 10 22H2 označava konačnu verziju operativnog sistema, čija podrška prestaje 2025. godine, sada je možda pravo vreme za prelazak na Windows 11. Ali šta je sa performansama? Šta je sa onim korisnicima koji vole da igraju igrice na računarima? Kakav je Windows 11 po tom pitanju? Neki tvrde da je Windows 11 bolje optimiziran za igranje u odnosu na Windows 10. Ako je to zaista tako, i ako je tako, zašto, saznat ćete u nastavku ovog članka.

 

Da li je Windows 11 bolje optimizovan od Windowsa 10 za segment igara?

Microsoft je uložio značajne napore da poboljša iskustvo igranja na Windows 11. Kompanija čak tvrdi da „ako ste igrač, Windows 11 je napravljen za vas“. Ali koliko je ta izjava istinita? Kako se ispostavilo, ono što je iznenađujuće je da u ovoj tvrdnji ima istine.

Windows 11 uvodi razna poboljšanja koja imaju za cilj poboljšanje igranja igara, uključujući poboljšanja performansi i dodatne funkcije, od kojih su neke prenesene na Xbox konzole. Iako je istina da su ranije verzije Windowsa 11 imale različite probleme, programeri su do sada efektivno riješili većinu ovih problema.

Kada je riječ o performansama, Windows 11 malo nadmašuje Windows 10 u ukupnim mjerilima, ali može pokazati povremene padove u broju kadrova u sekundi (FPS) tokom igranja za određene igre. Ne biste trebali očekivati ​​značajna poboljšanja performansi igara na Windows 11 osim ako vaš sistem ne koristi moćan procesor i grafičku karticu.

Ako ste zadovoljni kako igre rade na Windows 10, možda nećete htjeti odmah nadograditi na 11, iako je proces nadogradnje jednostavan. S druge strane, ako kupujete novi računar ili ako ponovo instalirate Windows, bilo bi dobro da instalirate Windows 11; u slučaju kupovine novog računara, velika je verovatnoća da ćete uz računar dobiti i Windows 11.

 

Koje nove funkcije donosi Windows 11?

Windows 11 donosi nove funkcije koje mogu poboljšati vaše iskustvo igranja, ali samo ako imate prave komponente na svom računaru. U nastavku ćemo reći nešto više o tome kakve su to mogućnosti.

directstorage

Direct Storage

DirectStorage je novi grafički API uveden u Windows 11 koji obećava dodatnu optimizaciju performansi grafičke kartice za igranje igara. Ova funkcija može značajno smanjiti vrijeme učitavanja i poboljšati brzinu kadrova za igre koje je podržavaju. Funkcija, koja se prvobitno pojavila na Xbox konzolama, dizajnirana je da optimizira prijenos i dekompresiju imovine igre iz skladišta u procesor. Kao rezultat toga, igre se mogu puno brže učitavati i raditi bolje i fluidnije.

Međutim, važno je napomenuti da samo ograničen broj igara trenutno podržava DirectStorage. Iako će za šire usvajanje ove tehnologije trebati još nekoliko godina, Windows 11 je put naprijed u tom pogledu. Međutim, trebali biste biti svjesni da DirectStorage trenutno zahtijeva brzi NVMe SSD i kompatibilnu grafičku karticu da bi funkcija radila.

windows 11 autohdr

HDR

HDR ili High Dynamic Range u Windows 11 ima za cilj da poboljša vizuelno iskustvo širenjem raspona boja i kontrasta koji se mogu prikazati na kompatibilnom HDR monitoru ili ekranu. Tehnologija omogućava živopisnije i realnije slike, sa širim spektrom boja i višim nivoom svjetline i crne boje. Najbolji dio je da čak i kada su u pitanju starije igre bez izvorne HDR podrške, Windows 11 će i dalje moći optimizirati boje i svjetlinu kako bi poboljšao vizualno iskustvo na vašem HDR monitoru.

Morat ćete imati monitor koji podržava HDR da biste vidjeli ova poboljšanja. Nažalost, mnogi monitori danas izostavljaju ovu funkciju kako bi smanjili troškove. Da biste omogućili HDR na Windows 11 PC-u, trebate otići na Postavke -> Sistem -> Ekran -> HDR -> Opcije prikaza, a zatim omogućiti Koristi HDR i/ili Auto HDR.

windows 11 xbox

Ugrađene Xbox aplikacije

Ovisno o vašoj verziji Windows 10, možda i dalje imate staru aplikaciju Xbox Companion, koja se postepeno ukida. Ovo se promijenilo unutar Windows 11, koji podrazumevano uključuje redizajniranu Xbox aplikaciju. Aplikacija pruža pristup Xbox prodavnici aplikacija, gdje možete pretraživati ​​i kupovati igre direktno sa svog računara. Druga mogućnost koja postoji ovdje je integracija sa opcijom Game Pass.

Microsoftova pretplatnička usluga otključava veliku biblioteku igara za korisnika, koje pretplatnici mogu igrati. U nekim regijama možete imati i opciju da koristite Xbox Cloud Gaming, što vam omogućava da prenosite i igrate igre direktno iz oblaka. Aplikacija također uključuje društvenu komponentu, koja korisnicima nudi priliku da se povežu s prijateljima, pogledaju međusobne aktivnosti u igri i međusobno komuniciraju.

 

Koja verzija Windows 11 je bolja za segment igara?

Za standardne korisnike, Windows 11 dolazi s izborom između Home i Pro verzija. S obzirom na to, jasno je da želimo znati koja je verzija bolja za igranje. Jasno je da Windows 11 Pro ima neke prednosti u tom pogledu. Sa podrškom za dva procesora i do 128 jezgara, zajedno sa mogućnošću rada sa do 2 TB RAM-a.

Pro verzija će biti izbor mnogih entuzijasta-igrača, posebno “strimera” ili onih igrača koji se bave profesionalnim igranjem igara. Nasuprot tome, Home edition podržava samo jedan procesor sa 64 jezgra i do 128 GB RAM-a, što nije malo, ali je znatno ograničenije od onoga što Pro verzija podržava.

windows 10 ažuriranje

Da li treba da ažuriram svoj operativni sistem na Windows 11?

Za većinu korisnika prelazak sa Windows 10 na Windows 11 trebao bi biti bezbolan i brz proces. Međutim, ako je vaš računar stariji, morat ćete provjeriti nekoliko stvari prije nego što nastavite s ažuriranjem. Prvo provjerite da li vaš uređaj ispunjava preporučene specifikacije. Konkretno, provjerite ima li TPM 2.0 čip. Iako je moguće instalirati Windows 11 i bez njega, to se ne preporučuje.

Još jedna stvar koju treba razmotriti prije nadogradnje su drajveri. Za starije računare postoji mogućnost da komponenta ili dodatak možda neće raditi kako je predviđeno sa Windows 11. To je zbog nekompatibilnosti drajvera. Da biste izbjegli potencijalne probleme s kompatibilnošću, dobra je ideja izvršiti provjeru kompatibilnosti prije pokretanja procesa ažuriranja.

Ako se pojave mnogi problemi, bilo bi mudro pričekati dok ne bude dostupna bolja podrška za vaš hardver. Za korisnike sa novijim računarima, koji su opremljeni brzim SSD-ovima, kompatibilnim grafičkim karticama i procesorima, nadogradnja na Windows 11 će najvjerovatnije poboljšati vaše iskustvo igranja.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Zašto je Windows 11 kao sistem bolje optimizovan za igranje igara od Windowsa 10? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju