back to top

Xiaomi 14 će biti prvi telefon sa Snapdragon 8 Gen 3!

Već znamo da je nova Xiaomi 14 serija uskoro ima svoju premijeru i svi željno iščekujemo tu prezentaciju, ali direktor kompanije Xiaomi William Lu napravio senzacionalnu najavu na Qulacommovom samitu Snapdragon 2023. Xiaomi 14 će biti prvi telefon koji će imati novu Snapdragon 8 Gen 3 procesor.

Mnogi su mislili da će Xiaomi 14 telefon ove godine ipak preskočiti nadogradnju procesora, ali nas je još jednom iznenadilo pomicanje granica.

xiaomi 14 kamera

Kec u rukavu

Izvršni direktor Xiaomija William Lu izašao je na pozornicu na Snapdragon 2023 Summitu u utorak i činilo se kao da će to biti uobičajena prezentacija i najava nove Xiaomi 14 serije.

Njegovo izlaganje je ubrzo počelo riječima kako 26. oktobar očekuje da će na tržište lansirati Xiaomi 14 seriju, a to će i imati Snapdragon 8 Gen 3.

U sali su se čuli uzdasi jer je ova najava bila pomalo neočekivana. Lu je također naveo da je suradnja Xiaomi-a i Qualcomma dugoročno partnerstvo i da je Xiaomi 14 telefon najbolji pokazatelj njegovih rezultata. On je dodao da je to prvi put da su nova platforma i novi uređaj zajedno stavljeni na tržište.

 

Procesor nove generacije

Snapdragon 8 Gen 3 procesor ima značajne nadogradnje u odnosu na prethodnika, pa je razumljivo da se William Lu zaista imao čime pohvaliti tokom prezentacije. Procesor ima sedam jezgara 3,3 GHz Cortex-X4 specifikacija. Ima ih pet Cortex-A720 od kojih su dva podešena na 3,0 GHz, a preostala tri na 3,2 GHz. Posljednje dvije jezgre su Cortex-A520 postavljen na vrijednost od 2,3 GHz.

xiaomi 14

Ono što Snapdragon 8 Gen 3 procesor čini jedinstvenim je činjenica da je to prva mobilna platforma dizajnirana da može integrirati i koristiti AI elemente. Zanimljivo je i to da će sa ovim procesorom korisnici imati najbržu konekciju, najnaprednije igranje igara, odlične mogućnosti kamere (najnovija Leica Summilux sočiva), još bolji zvuk, najbrži foto generator na svijetu, Gumica za video objekte karakteristika koja će ličiti na Google Magic Eraser, ali s tom razlikom što će imati istu funkciju za video zapise, i još mnogo toga.

William Lu je držao Xiaomi 14 telefon u rukama, ali ste mogli vidjeti njegov izgled samo spolja, tako da nemamo previše detalja o samom softveru. Ono što je zanimljivo pitanje, a na koje Lu uopšte nije odgovorio, jeste novi HyperOS korisnički interfejs.

Budući da je nedavno predstavljen, mnogi sumnjaju da će ga imati Xiaomi 14 serija, ali sa Xiaomijem je sve moguće.

Napisao: Ervin Mičetić

Post Xiaomi 14 će biti prvi telefon sa Snapdragon 8 Gen 3! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju