back to top

Što je NFC i kako radi?

Beskontaktno plaćanje danas je uobičajeno. Tehnologija koja omogućuje beskontaktno plaćanje poznata je kao NFC, što je kratica za Near Field Communication. NFC ima brojne namjene, ali ga, nažalost, kibernetički kriminalci mogu zloupotrijebiti. Dakle, što je NFC (Near Field Communication), kako se koristi i koji su rizici povezani s njim?

Što je NFC i kako radi?

NFC je bežična tehnologija koja uređajima omogućuje komunikaciju na kratkom dometu. A pod kratkim mislimo na vrlo kratko. NFC ima najveći domet od desetak centimetara. Stoga komunikacija bliskog polja nije prikladna za GPS praćenje, strujanje, društvenu komunikaciju i druge funkcije koje zahtijevaju vezu na velikoj udaljenosti.

Umjesto toga, NFC je posebno dizajniran za razmjenu komunikacije između dva objekta s omogućenim NFC-om. Drugim riječima, obje strane moraju imati aktivnu NFC funkciju i biti u neposrednoj blizini da bi komunicirale ovom metodom. Na primjer, kada bi dva pametna telefona komunicirala pomoću NFC-a, oba bi trebala aktivnu NFC funkciju. Često vaš uređaj nema omogućen NFC, pa ćete ga morati sami aktivirati ako ga želite koristiti.

Pogledajmo sada pozadinu NFC-a i kako radi.

Komunikacija bliskog polja je vrsta RFID-a (radiofrekventna identifikacija). RFID datira iz ranih 1980-ih i koristi prijamnik i odašiljač za identifikaciju. Oznaka će prenijeti identifikacijski broj, koji će primatelj preuzeti i potvrditi. Ova se tehnologija sada naširoko koristi u upravljanju opskrbnim lancem, praćenju stoke, logistici i mnogim drugim područjima. Čak i ključne kartice koje možete koristiti u uredima ili hotelima koriste RFID.

Izum RFID-a više-manje je značio i izum NFC-a. Međutim, dok se RFID može koristiti samo za jednosmjernu komunikaciju, NFC podržava dvosmjernu komunikaciju, što otvara više vrata u pogledu aplikacija. Način na koji se NFC koristi često ga odvaja od RFID-a.

Kako se koristi NFC?

NFC je posljednjih godina postao popularan zbog svoje primjene u beskontaktnom plaćanju. Prije NFC-a bilo je uobičajeno umetanje kreditne ili debitne kartice u terminal za plaćanje ili prevlačenje. No s NFC-om ljudi mogu brzo izvršiti plaćanja bez potrebe za fizičkim kontaktom s terminalom.

Često korištene NFC aplikacije za plaćanje putem pametnog telefona uključuju Apple Pay, Google Pay i Samsung Pay (iako se posljednje dvije sada mogu pronaći kao značajke u aplikacijama Samsung Wallet i Google Wallet).

NFC je postao još popularniji tijekom pandemije COVID-19, gdje su predmeti koji se često dodiruju, poput terminala za plaćanje, mogli komunicirati na maloj udaljenosti. To je smanjilo šanse za preuzimanje virusnih čestica s terminala za plaćanje, pa ne čudi što su mnogi počeli gravitirati ovoj tehnologiji. Neke su zemlje čak povećale ograničenje beskontaktnog plaćanja kako bi se moglo koristiti za veće kupnje.

Iako je NFC uglavnom poznat po svojoj primjeni u bržoj obradi plaćanja, stvari tu ne staju. NFC se može koristiti na mnogo načina, uključujući pametno izdavanje ulaznica. To omogućuje pojedincima skeniranje i provjeru svojih e-ulaznica putem NFC-a nakon ulaska na događaje. Mnoge NFC aplikacije za plaćanje sada podržavaju pametno izdavanje ulaznica.

NFC tehnologija također je korisna u pametnim kućama. Na primjer, možete koristiti NFC za otvaranje vrata i sefova. Osim toga, NFC bi se mogao koristiti u zdravstvenoj industriji. Primjerice, pacijent se može brzo i beskontaktno prijaviti u ordinaciju svog liječnika. Budući da su operacije često povezane s klicama, pacijenti bi mogli preferirati opciju prijave koja ne zahtijeva fizički kontakt.

Nadalje, NFC se može koristiti za razmjenu sadržaja između dva uređaja. Videozapisi, fotografije i druge datoteke mogu se razmjenjivati ​​između NFC-omogućenih uređaja u tren oka. NFC može poslužiti kao brza i jednostavna alternativa Bluetoothu. Naravno, dva uređaja bi trebala biti vrlo blizu da bi to bilo moguće. Dakle, iako nećete morati prolaziti kroz postupak Bluetooth uparivanja da biste se povezali ako koristite NFC, vaš će domet biti puno kraći od onog koji nudi Bluetooth.

što je nfc i kako radi?

Rizici NFC-a

Vrijedno je napomenuti prije nego što uđemo u rizike NFC-a da ova tehnologija ima niz sigurnosnih značajki koje smanjuju šanse za kriminalne aktivnosti. Prvo, vrlo mali domet koji podržava NFC otežava kibernetičkim kriminalcima izvođenje prijevara kada ciljaju žrtve. Osim toga, NFC koristi enkripciju kako bi zaštitio osjetljive podatke, kao što su podaci o plaćanju, izvan ruku zlonamjernih aktera.

Kao što je slučaj s mnogim današnjim tehnologijama, kibernetički kriminalci pronašli su način da koriste NFC u svoju korist. Stoga postoje različiti rizici povezani s NFC-om.

U NFC hakiranju, cyber kriminalac će pristupiti žrtvinom telefonu putem NFC-a kako bi pristupio tamo pohranjenim podacima. Budući da se NFC hakiranja mogu dogoditi samo na vrlo maloj udaljenosti, kibernetički kriminalci ponekad će ukrasti telefon kako bi mu lako pristupili.

NFC hack također se može koristiti za pristup podacima pohranjenim na terminalima za plaćanje. Čak su i bankomati u opasnosti od ove vrste napada. U takvom pokušaju napadač bi mogao upotrijebiti NFC funkciju na vlastitom uređaju kako bi uzrokovao kvar unutar ATM sustava.

Ono što je posebno zabrinjavajuće kod NFC hakiranja jest da napadač može klonirati NFC čip koji koristite za plaćanje. To bi im tada omogućilo plaćanje pomoću sredstava na vašem kreditnom ili debitnom računu.

Zbog očitih sigurnosnih rizika koje predstavlja komunikacija kratkog dometa, mudro je deaktivirati značajku na svom uređaju kada nije u upotrebi. Time se u potpunosti prekida mogućnost kibernetičkog kriminalca da iskoristi vaš uređaj pomoću ove metode komunikacije. Također možete koristiti PIN potvrdu u svojoj NFC aplikaciji za plaćanje tako da je nitko ne može koristiti.

NFC je korisna tehnologija, ali dolazi s rizicima

Nema sumnje da NFC može olakšati besprijekorna, beskontaktna plaćanja, a također čini niz drugih funkcija puno lakšim. Ali koristite li NFC svakodnevno ili razmišljate o tome da ga isprobate, također je važno uzeti u obzir sigurnosne rizike povezane s ovom tehnologijom.

The post Što je NFC i kako radi appeared first on eKako.

ekako.info

Drugi upravo čitaju