back to top

Šta učiniti ako slučajno kliknete na sumnjivi link

U eri digitalne tehnologije, često susrećemo različite linkove dok surfamo internetom. Neki od tih linkova su sigurni, dok drugi mogu predstavljati ozbiljnu prijetnju za vašu sigurnost i privatnost. Može se dogoditi da, usprkos oprezu, slučajno kliknete na sumnjivi link. U ovom članku, istražit ćemo korake koje trebate poduzeti ako naiđete na sumnjivi link kako biste sačuvali svoje podatke i uređaj.

  1. Odmah zatvorite prozor ili aplikaciju: Ako ste kliknuli na sumnjivi link i primijetite da vas vodi na nepoznatu stranicu ili otvara nepoznatu aplikaciju, prva stvar koju trebate učiniti je brzo zatvoriti tu stranicu ili aplikaciju. To možete učiniti pritiskom na tipku za povratak ili izlazak iz aplikacije.
  2. Ne unosite nikakve podatke: Nikada nemojte unositi svoje osobne informacije, lozinke ili brojeve kreditnih kartica na sumnjivim stranicama. Sumnjivi linkovi često su povezani s pokušajem prijevare ili krađe identiteta.
  3. Isključite Wi-Fi i mobilne podatke: Ako sumnjate da je link doveo do zlonamjerne web stranice, isključite Wi-Fi i mobilne podatke na svom uređaju kako biste prekinuli vezu s internetom. Ovo će spriječiti daljnje preuzimanje potencijalno opasnih sadržaja.
  4. Skenirajte uređaj za malware: Nakon što ste kliknuli na sumnjivi link, pametno je provjeriti svoj uređaj kako biste bili sigurni da nije zaražen zlonamjernim softverom. Koristite pouzdanu antivirusnu aplikaciju kako biste izvršili skeniranje i uklonili eventualne prijetnje.
  5. Promijenite lozinke: Ako ste imali naviku pohranjivati lozinke ili unaprijed ispunjavati obrasce na web stranicama, promijenite svoje lozinke odmah nakon što kliknete na sumnjivi link. To će pomoći u sprječavanju potencijalnog pristupa vašim osobnim podacima.
  6. Pratite svoje bankovne i financijske izvode: Ako sumnjate da je link povezan s pokušajem prijevare ili phishingom, pažljivo pratite svoje bankovne i financijske izvode. Ako primijetite sumnjive transakcije, odmah obavijestite svoju banku i poduzmite potrebne korake zaštite.
  7. Budite budni na buduće sumnjive linkove: Nakon iskustva s klikom na sumnjivi link, budite posebno oprezni prilikom otvaranja nepoznatih e-mailova, poruka ili društvenih medija. Naučite prepoznavati sumnjive znakove kao što su neobične adrese e-pošte ili nepravilna gramatika.
  8. Prijavite sumnjivi link: Ako sumnjate da je link zlonamjeran, možete ga prijaviti relevantnim internet servis pružateljima ili organima za zaštitu potrošača kako bi se poduzele odgovarajuće akcije protiv prijetnje.

Kako prepoznati phishing

Nikada nije suviše kasno za poduzimanje mjera opreza kada su u pitanju sumnjivi linkovi. Brza reakcija i pravilno postupanje nakon slučajnog klika mogu vam pomoći u sprječavanju mogućih problema s sigurnošću i privatnošću na vašem Android uređaju.

ekako.info

Drugi upravo čitaju