back to top

Samsung je predstavio Galaxy A55 5G, jedan od najboljih “mid-rendžera” na tržištu!

Iako bi Samsungove Galaxy S i Z serije pametnih telefona mogle privući pažnju entuzijasta i onih koji žele najviše od “premium” pametnih telefona, Samsungovi Galaxy A uređaji su najprodavaniji pametni telefoni južnokorejskog proizvođača. Novi Samsung Galaxy A55 5G nasljeđuje prošlogodišnji Galaxy A54 5G i kao takav želi korisnicima ponuditi slično onome što je nudio prošlogodišnji model, ali sa, naravno, brojnim poboljšanjima. Svi oni koji žele da uštede novac sa nekim „premium“ funkcijama kakve vidimo u „S“ seriji treba da razmotre Samsungov najnoviji pametni telefon srednjeg ranga!

 

Novi Samsung “mid-rendžer” od 29.03. dostupan je u Hrvatskoj, po cijeni od 479 eura

Samsung je jučer lansirao svoje modele Galaxy A55 5G u nekoliko regija svijeta. Regije u prvom talasu izlaska uključuju Evropu, iako očekujemo da će se Galaxy A55 prodavati i u SAD. Početne cijene uređaja kreću se od 479 eura, pa sve do 619 eura, ovisno o kapacitetu uređaja. Model, koji će imati 12 GB radne memorije i 256 GB memorije za skladištenje, biće dostupan kasnije ove godine.

galaxy a55 5g
Galaxy A55 5G

Galaxy A55 5G specifikacije

Samsung Galaxy A55 5G dolazi sa 6,6-inčnim FHD+ AMOLED ekranom sa brzinom osvježavanja od 120 Hz i do 1000 nita svjetline, u režimu visoke svjetline. Telefon ima aluminijumski okvir i staklenu poleđinu, što znači da je “premium” segment dodatno podignut, iako je i dalje pametni telefon srednjeg ranga.

Dizajn jasno pokazuje da je ovo još jedan Samsung pametni telefon. Ovo je posebno vidljivo kod objektiva fotoaparata. No, bez obzira na to, primjećujemo i neke novije elemente, poput podignutog elementa bočnog okvira za tipke za paljenje i jačinu zvuka. Dimenzije uređaja su 161,1 x 77,4 x 8,2 mm, a težina je 213 g. Sve u svemu, sve u dizajnu je manje-više isto kao i prošle godine, uz manje izmjene. Jasno je da je Samsung ovde sledio staru izreku: “ako nije pokvareno, ne popravljaj”.

Kada pogledamo unutra, vidimo da Samsung Galaxy A55 5G dolazi sa novim Exynos 1480 SoC-om. Radi se o 4-nanometarskom, osmojezgarnom sistemu na čipu, koji donosi do 32% bolje performanse u pogledu grafike, kao i do 15% bolje performanse procesora u odnosu na svog prethodnika. Galaxy A55 5G će biti dostupan u varijantama od 8GB RAM+ 128GB ROM i 8GB RAM+256GB ROM na većini tržišta, dok će neki regioni dobiti i varijantu od 12GB RAM-a i 256GB za skladištenje. Telefon takođe može prihvatiti microSD karticu do 1TB za više prostora za skladištenje. Treba reći i da uređaj dolazi sa baterijom od 5000mAh, kao i podrškom za brzo punjenje od 25W.

 

Podrška za kamere i softver

Što se tiče kamera, tu je primarna kamera od 50 MP f/1.8 sa OIS-om, ultraširoka kamera od 12 MP sa otvorom blende f/2.2 i makro kamera od 5 MP sa otvorom blende f/2.4. Na prednjoj strani imamo selfie kameru rezolucije 32 MP i otvor blende.

Uređaj je lansiran sa Samsungovim korisničkim interfejsom One UI 6.1, koji je baziran na Androidu 14. Samsung obećava do četiri generacije Android ažuriranja i do pet godina bezbednosnih zakrpa za ovaj uređaj.

Piše: DM

Post Samsung je predstavio Galaxy A55 5G, jedan od najboljih “mid-rendžera” na tržištu! prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju