Može li GNOME zamijeniti Chrome internet pretraživač?

GNOME je zadani GNOME internet pretraživač, ranije poznat kao Epiphany. Može li GNOME postati zamjena za neke od najboljih “mainstream” internet pretraživača, kao što je Chrome, na Linux platformi?

 

Šta je uopšte GNOME Web?

GNOME Web Browser je jedna od službenih GNOME aplikacija. GNOME Web je jedan od dugogodišnjih članova core grupe, postoji od 2002. godine, kada je odvojen od drugog, sada ugašenog, projekta pod nazivom Galeon. Do 2012. zvao se Bogojavljenje. I dalje ćete tu i tamo vidjeti ovo ime u upotrebi, ali sve manje i manje.

GNOME Web je u skladu sa smjernicama GNOME interfejsa i napisan je pomoću GTK alata. Ovo pruža autentičan izvorni GNOME izgled i osjećaj i usklađeno ponašanje. Ispod haube, GNOME Web koristi Appleov WebKit framework kao svoj pretraživač. To je mehanizam za raspored i renderiranje koji se koristi u Appleovom Safari pretraživaču. Portiran je u GNOME kao WebKitGTK.

Vodeći princip GNOME Weba je jednostavnost. Ne pokušava da bude sve što pretraživač može biti. Umjesto toga, fokusira se na brzinu i jednostavan i gotovo minimalistički interfejs. Ne želi ometati korisnika dok pregledava internet sadržaj, što je svakako plus. Jedini način da zaista procenite pretraživač je da ga koristite isključivo određeno vreme i sami procenite da li se ovaj pretraživač isplati ili ne.

gnome za linux

Kako instalirati i početi koristiti GNOME Browser?

Iako GNOME Web može biti u paketu sa nekim GNOME instalacijama, morao je biti instaliran na našim Ubuntu 23.04, Fedora 38 i Manjaro 22 sistemima.

Na Ubuntuu koristite ovu naredbu:

sudo apt install epiphany-browser

Na Fedori upišite sljedeće:

sudo dnf install epiphany

Na Manjar upišite sljedeće:

sudo pacman -S epifanija

GNOME Web je takođe dostupan kao Flatpak i Snap. Da pokrenete GNOME Web, pritisnite tipku “Super” i upišite “web”. Vidjet ćete GNOME Web ikonu. Kliknite da pokrenete GNOME Web.

 

Pitanja privatnosti i sigurnosti

GNOME Web uključuje brojne funkcije koje pomažu u zaštiti privatnosti i sigurnosti na mreži. GNOME Web se koristio za integraciju sa Google-ovim sigurnim pregledavanjem, upozoravajući vas na opasne ili zlonamjerne stranice prije nego što ih otvorite, na isti način na koji to rade Google Chrome, Firefox i Safari. Promjene u Googleovim uvjetima korištenja i zahtjevi za Google API ključ znače da ova funkcija nije prisutna u standardnim verzijama GNOME Weba.

Međutim, prisutan je u “noćnim verzijama” Epiphany Technology Preview-a, koje su dostupne kao Flatpak flatpackref datoteka na GNOME razvojnoj web stranici. Da biste instalirali noćnu verziju, kliknite na “Preuzmi tehnički pregled” da preuzmete flatpakref datoteku. U prozoru terminala pređite u direktorij u koji ste preuzeli datoteku i pokrenite ovu naredbu:

sudo flatpack instalacija –sa name-of-the-downloaded.flatpakref

Opcija opasne web stranice nalazi se u meniju “Postavke”. GNOME Web uključuje oblik sandboxinga. Procesi koji se pokreću na kartici ne mogu uticati na druge kartice, niti mogu pristupiti operativnom sistemu ili vašem kućnom direktorijumu. GNOME Web podrazumevano uključuje blokiranje oglasa, koristeći funkciju „Blokatori sadržaja“ WebKitGTK-a. Povremeno preuzima ažurirane liste isključenja sa EasyList-a kako bi održao što veći nivo efikasnosti. Praćenje blokiranja je također omogućeno po defaultu.

gnomes

Korištenje GNOME Weba

GNOME web sučelje je čisto i bez nepotrebnih alata, koji vam u većini slučajeva neće biti potrebni. Na prvi pogled izgleda kao da zapravo ne postoji sučelje o kojem bi se moglo govoriti, već samo prozor koji prikazuje web stranicu. Ako pažljivo pogledate, primijetit ćete neke suptilne ikone u naslovnoj traci. Na desnom kraju je ikona koja izgleda kao knjige na polici, a pored njih je ikona menija.

U normalnim verzijama to je poznati meni koji se sastoji od tri vertikalne linije, u verzijama koje pružaju pregled tehničkih stvari, radi se o opcijama označenim sa tri tačke. U oba slučaja, to je glavni meni opcija. Jedna od njih je “Postavke”, gdje možete postaviti svoju početnu stranicu, odabrati šta bi nova kartica trebala prikazati, odabrati željenu tražilicu i tako dalje.

Na lijevom kraju alatne trake nalaze se ikone za vraćanje nazad i naprijed na stranicu, ponovno učitavanje stranice, odlazak na početnu stranicu i otvaranje nove kartice. Morate postaviti početnu stranicu u svojim postavkama da bi se ikona početne stranice pojavila. Dugme ili opcija pod nazivom “Nova kartica” kreira novu karticu. Nakon što otvorite više kartica, pojavljuje se traka sa alatkama kartice.

može li gnome zamijeniti chrome internet pretraživač?

Karte

Traka sa alatkama kartica pojavljuje se samo kada otvorite dvije ili više kartica. Funkcionišu kako biste očekivali. Možete kliknuti da biste se kretali između kartica i zatvorili kartice koristeći mali simbol “x” na svakoj kartici. Desnim klikom na karticu otvara se kontekstni meni koji vam omogućava da izvršite radnje kao što je ponovno učitavanje kartice ili svih kartica, zatvaranje svih ostalih kartica ili zatvaranje kartica lijevo ili uže od trenutne kartice. Možete povući kartice da ih pozicionirate kako želite. U pregledu tehnologije pretraživača, pritiskom na Ctrl+Shift+O dobićete pregled otvorenih kartica.

 

Oznake i oznake ili “Oznake”

GNOME Web koristi oznake za grupisanje i organiziranje oznaka umjesto direktorija. Oznake služe istoj svrsi i pružaju dodatnu funkcionalnost. Pritiskom na Ctrl+D ili klikom na simbol zvjezdice u polju za URL označava se trenutna stranica.

Pojavljuje se mali dijaloški okvir koji vam omogućava da uredite naziv oznake i odaberete ili kreirate markere. Kliknite na dugme oznake da označite i primenite na oznaku. Također možete kreirati nove oznake iz ovog dijaloga. Ako želite da pronađete obeleživač, kliknite na ikonu „Obeleživači” u naslovnoj traci. Vidjet ćete listu svih vaših oznaka. Možete se pomicati kroz ovu listu da pronađete svoju oznaku. Ako ste ih koristili, kliknite na karticu “Tags” u dijaloškom okviru. Vidjet ćete listu oznaka koje su korištene. Klikom na jedan od naziva oznaka, oni se prikazuju bookmarks na koje je ta oznaka primijenjena. Prednost ove metode u odnosu na direktorijume je u tome što možete imati više obeleživača na jednom obeleživaču.

 

Performanse

Obično GNOME Web otvara stranice jednako brzo kao i Chrome. Kažem obično, jer tri-četiri puta uopšte nije otvorio stranicu. Nisam primijetio nikakve probleme sa reprodukcijom videa. Video snimci ugrađeni u web stranice su se reprodukovali glatko i nije bilo problema sa video ili audio reprodukcijom.

 

GNOME je prešao dug put

GNOME Web nastavlja da se poboljšava, a kako stvari stoje, možemo očekivati ​​puno od njega u budućnosti. Može li se preporučiti kao zamjena za mainstream pretraživače? Možda je prerano za ovo, treba sačekati još neko vrijeme dok se neke stvari ne ispoliraju. Ali kako stvari sada stoje, GNOME je na dobrom putu da postane jedan od glavnih internet pretraživača današnjice.

Napisao: Ivan Hečimović

Post Može li GNOME zamijeniti Chrome internet pretraživač? prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju