back to top

Kraj teškim zamjenama baterija na uređajima je došao do kraja! Evropski parlament izglasao je zabranu upotrebe posebnih materijala za pristup baterijama pametnih telefona.

Baterije u telefonima nekada su bile mnogo lakše dostupne. Trebalo je samo otvoriti stražnji dio telefona i bateriju je bilo vrlo lako izvaditi uz nekoliko kratkih poteza.

Vremenom se ovaj proces značajno promijenio, pa su kućište i unutrašnja struktura oko baterije postali toliko sofisticirani da mu je pristup značajno ograničen, a uz pomoć dodatnih ljepila i materijala toliko se učvrstio da mnogi korisnici lako odustaju od popravke. ili ga zameniti.

Stvari se polako mijenjaju, pa je ovih dana Evropski parlament izglasao novu uredbu po kojoj će se vratiti lakši pristup baterijama i njihovo servisiranje.

 

Novi evropski zakon

S novim zakonom, Evropska unija će potaknuti korisnike da mijenjaju svoje baterije kako bi produžili vijek trajanja svog pametnog telefona. Evropski parlament je gotovo jednoglasno odlučio o ovim promjenama i zabranio korištenje raznih ljepila za baterije. Istovremeno, to je primoralo proizvođače pametnih telefona da promijene dizajn svojih kućišta i dijelova kako bi korisnici mogli lako ukloniti i zamijeniti baterije.

Ovaj potez samo je jedan dio šire strategije Europske unije, prema kojoj bi baterije trebale bolje utjecati na okoliš i postati pristupačnije korisnicima. Izostanak upotrebe ljepila kojim su pričvršćeni znači i njihovu lakšu zamjenu. Drugim riječima, proizvođačima je zabranjeno da prodaju pametne telefone koji zahtijevaju upotrebu posebnih alata ili stručnost za otvaranje kućišta telefona i zamjenu baterije.

Naravno, implementacija ovako sveobuhvatne odluke, koja se odnosi na milione proizvoda, potrajat će dosta vremena, pa stručnjaci očekuju njenu punu implementaciju do 2027. godine. U narednim godinama, praksa će se polako uvoditi na tržište do tog roka.

 

Očekivani rezultati

Postoji velika šansa da bi se nova pravila proširila i na upotrebu posebnih ljepila u drugim dijelovima pametnih telefona. Jedna analiza je pokazala da bi proizvođači mogli da prestanu da lepe i druge delove uređaja, pa će njihove popravke biti ekonomičnije i bolje uticati na životnu sredinu.

Takve odredbe imaju potencijal da stvore veliki utjecaj na pametne telefone koji se prodaju na tržištima izvan Europske unije. Umjesto da troše novac na izradu telefona koji su različiti za svako tržište, proizvođači bi mogli kolektivno usvojiti nove smjernice koje bi mogle postati svjetski standard.

Više o odluci Evropskog parlamenta pročitajte na sljedećoj stranici linkovi.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Kraj teških zamjena baterija na uređajima! Evropski parlament izglasao je zabranu upotrebe posebnih materijala za pristup baterijama pametnih telefona. prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju