back to top

Google Pixel Fold je novi telefon na preklop na tržištu!

Prva asocijacija kada se govori o preklopnim telefonima bili su modeli Samsung Galaxy Fold i Samsung Galaxy Flip, ali Google je odlučio to promijeniti i kreirao novi Google Pixel Fold pametni telefon.

Riječ je o izuzetno uspješnim telefonima sa kojima je Samsung odlično obavio posao i praktično učvrstio dominantnu poziciju kada su u pitanju flip uređaji.

Dostupni su i neki drugi modeli preklopnih telefona, ali na hrvatskom i europskom tržištu Fold i Flip modeli se često mogu pronaći na webu i drugim trgovinama i često su jedine opcije koje se razmatraju prilikom kupovine.

Velika vijest kada su u pitanju telefoni na preklop ovih dana stigla je od Googlea.

Naime, od 10. maja počele su prednarudžbe za Google Pixel Fold novi telefon na preklop koji svojim specifikacijama obećava vrhunsko korisničko iskustvo, a isto bi trebalo da garantuje i prilično visoka cijena 1,799 dolara. Google Pixel Fold će zvanično stići u prodavnice u junu.

Nikada prije viđen nivo vrhunskog hardvera u Pixelu

Bilo da vam se sviđa dizajn trenutne Pixel serije ili ne, morate priznati da Google zna kako da napravi telefone. Pixel 7 i Pixel 7 Pro odlični su uređaji od metala i stakla i odličan je osjećaj držati ih jer kućište i ostali dijelovi telefona prirodno stoje u ruci. Pixel Fold je čak i više od toga u pogledu hardvera.

U nastavku pogledajte njegove sjajne specifikacije:

 1. Dimenzije (sklopljeno): 139,7 x 79,5 x 12,1 mm
 2. Dimenzije (puna veličina): 139,7 x 158,7 x 5,8 mm
 3. Težina: 283 g
 4. Ekran (vanjski): 5,8 inča, FHD+ 2092 x 1080 OLED, 408 ppi, brzina osvježavanja 120 Hz, Corning Gorilla Glass Victus
 5. Ekran (unutrašnji): 7,6 inča, 2208 x 1840 OLED, 380 ppi, brzina osvježavanja od 120 Hz, ultra tanko staklo sa zaštitnim plastičnim slojem
 6. Baterija: 4821 mAh, 30W žično punjenje, Qi bežično kompatibilno punjenje
 7. Ram: 12 GB LPDDR5
 8. Skladištenje: 256 GB ili 512 GB
 9. Procesori: Google Tensor G2, Titan M2 sigurnosni koprocesor
 10. Port: USB-C 3.2 Gen 2
google sign
Google Pixel Fold je novi telefon na preklop na tržištu!

Prvo, možemo početi od prednjeg, vanjskog, ekrana Google Pixel Fold-a. Najbolji način da ga opišete je da ga uporedite sa standardnim telefonom jer zaista imate taj osjećaj.

U poređenju sa, na primjer, Samsung Galaxy Fold 4, koji ima uzak i visok ekran, sa Google Pixel Fold-om ne morate se naprezati da kliknete na nešto pri vrhu ekrana, jer ima dovoljno prostora i širina.

Ako pogledate ostale dijelove telefona, možete pronaći USB-C port na donjoj ivici, senzor otiska prsta zajedno sa tipkom za uključivanje/isključivanje na desnoj strani i tipke za jačinu zvuka na desnoj ivici.

Tri primarna senzora kamere nalaze se ispod metalne trake na poleđini.

Kada otvorite Google Pixel Fold, imate utisak da otvarate knjigu. Odvajanje dve polovine ekrana je lako, ali se oseća određeni otpor.

Otvaranje se može izvesti pod bilo kojim uglom od 0 do 180 stepeni i istovremeno fiksirati. Dovoljno je jak da možete jednostavno postaviti Google Pixel Fold u obliku laptopa ili postaviti kameru pod posebnim uglom gdje drugi dio telefona funkcionira kao postolje.

Ovo nas dovodi do unutrašnjeg ekrana koji ima Ultra tanko staklo karakteriše i dolazi u kompletu sa zaštitnim plastičnim slojem, sličnim Samsungovim preklopnim telefonima.

Sam ekran ne izgleda kao neki od standardnih na pametnim telefonima, ali to ne znači da se radi o jeftinom materijalu i svakako da je ekran na Google Pixel Fold-u kvalitetan.

google pixel fold
Google Pixel Fold je novi telefon na preklop na tržištu!

Veliki broj kamera

Google Pixel Fold ima pet kamera i sjajno je što možete snimiti selfi sa svima njima. Takve mogućnosti čine ovaj telefon jednim od najzanimljivijih na tržištu kada je u pitanju fotografisanje.

Specifikacije kamere su sljedeće:

Prednje kamere:

 • Primarni: 48 MP Quad PD sa OIS + CLAF, ƒ/1.7 otvor blende, 82-stepena FOV
 • Ultra-široko: 10,8 MP, ƒ/2,2 otvor blende, 121,1 stepen FOV
 • Telefoto: 10,8 MP, otvor blende ƒ/3,05, FOV od 21,9 stepeni, optički zum od 5x, zum u super rezoluciji do 20x

Prednja kamera: 9,5 MP Dual PD, ƒ/2,2 otvor blende, fiksni fokus, FOV od 84 stepena

Interna kamera: 8 MP, ƒ/2.0 otvor blende, fiksni fokus, 84-stepena FOV

google pixel fold

Google Pixel Fold Baterija

Aplikacije za tablete na Androidu nikada nisu dostigle traženi kvalitet. Sa Pixel Fold-om, Google je definitivno morao ozbiljno shvatiti softver i performanse.

Srećom, tehnološki gigant je uložio ranije napore da poboljša Android korisničko iskustvo na većim ekranima od izdavanja Androida 12L. Tako je Google redizajnirao pedesetak svojih aplikacija kako bi bolje radile na tabletima.

Trenutno još uvijek ne znamo koliko je zapravo bio dobar Google Pixel Fold softver i optimizacija aplikacija, ali to je svakako jedan element koji se može pokazati kao dobar ili potencijalno loš dio korisničkog iskustva.

Što se tiče performansi, Google Pixel Fold je opremljen Googleovim Tenzor G2 procesor je 12 GB RAM-a. Vjerujemo da su ove specifikacije dovoljne za fluidno i kvalitetno korisničko iskustvo, ali baterija je veća briga.

Baterija iz 4821 mAh unutar Google Pixel Fold-a je manji od Pixel Pro 7 telefona. Već iz prošlih recenzija znamo da ista baterija na Pixel Pro 7 telefonu nije najbolja, pa postoji ozbiljna zabrinutost da će Google Pixel Fold iskustvo, nažalost, biti još gore.

Dakle, nismo sigurni da se čak i slabija baterija na Pixel Fold-u može očekivati ​​da izdrži velika opterećenja sa ekranom sa frekvencijom osvježavanja od 120 Hz.

Moramo sačekati prva korisnička iskustva i recenzije da bismo mogli reći nešto više o bateriji u Pixel Fold-u, ali se bojimo da bi njen skromni kapacitet mogao dovesti do još brže potrošnje.

Google pravi svoje slučajeve

Jedna stvar koja se uvijek protivi preklopnim telefonima je njihova krhkost. Na sreću, Google svoje slučajeve izrađuje nezavisno.

Utisci sa prvih testiranja Google Pixel Fold-a govore da je njegovo kućište preglomazno i ​​da je to malo uticalo na ukupnu kompaktnost, ali to ni na koji način ne utiče na kvalitet jer se radi o izuzetno pouzdanom uređaju.

Ako se bojite da će vam Google Pixel Fold skliznuti i oštetiti, moći ćete kupiti jedan od Google-ovih štitnika za njega, koji bi trebao biti čvrst i adekvatnih dimenzija.

Preporučljivo je izbjegavati kupovinu zaštite od drugih kompanija, jer dobro znamo da je problem sa dimenzijama i kompaktnošću nastao kod sklopivih Samsung Galaxy modela.

Google Pixel Fold Cijena 

Google Pixel Fold dolazi u dvije boje: Porcelan (bijeli) i Obsidian (crna). Njegova početna cijena u pretprodaji je 1.799 USD za model od 256 GB i 1.919 USD za model od 512 GB.

Opcije prednarudžbe su Google Store i Google Fi. Do sada je narudžba Google Pixel Fold dostupna samo na američkom tržištu, ali vjerujemo da će u junu stići i na evropska i druga tržišta.

pcchip.hr

Preporuka

Drugi upravo čitaju