back to top

Google ima nova obrazovanja! Ovo su kursevi o korištenju umjetne inteligencije koji dolaze u besplatnim i plaćenim verzijama

Google-ovi kursevi i certifikati su visoko cijenjeni na današnjem tržištu rada. Zaista postoji širok izbor polja u kojima možete dobiti potrebnu obuku i steći certifikat koji bi mogao biti sjajan za dodavanje u vaš životopis ili dobivanje nove prilike za posao.

Budući da smo nedavno bili preplavljeni AI alatima i aplikacijama koje koriste AI elemente, logično je bilo očekivati ​​da će ova vrsta edukacije uskoro postati jedna od najtraženijih.

Google je toga itekako svjestan, jer je nedavno stavio na raspolaganje potpuno novu obrazovnu platformu za umjetnu inteligenciju.

learn-generative-ai-with-google

Širok spektar kurseva

Google je predstavio novu platforma čiji su edukativni materijali prvenstveno usmjereni na generativnu umjetnu inteligenciju. To je izraz koji se koristi za označavanje različitih oblika sistema umjetne inteligencije koji se oslanjaju na algoritme učenja koji su bez nadzora ili su minimalno pod ljudskim nadzorom. Generativna umjetna inteligencija, općenito govoreći, bavi se stvaranjem različitih oblika sadržaja kao što su tekst, video, muzika, fotografije i drugo uz pomoć algoritama dubokog učenja i neuronskih mreža.

Na platformi čiji je sadržaj dodan Google Cloud Skills Boost Korisnici kataloga mogu izabrati dva smjera učenja.

Prvi je “Uvod u generativnu AI“ koji sadrži uvodne, netehničke, edukacije koje su pogodne za stručnjake iz domena prodaje, marketinga, ljudskih resursa i drugih operativnih funkcija.

Drugi pravac je “Generativna AI za programere“ i uključuje tehničku obuku za programere i inženjere softvera.

Svaki kurs sadrži teorijsku i praktičnu komponentu, uključujući video tutorijale, praktične laboratorije i mogućnosti za stjecanje popularnih znački vještina.

Google navodi da će se edukativni materijali kontinuirano ažurirati kako bi se osiguralo da budu u korak s najnovijim tehnološkim dostignućima u području umjetne inteligencije.

 

Besplatan uvodni kurs

Odlična vijest za početnike i one koji žele naučiti više o generativnoj umjetnoj inteligenciji je Googleov uvodni kurs, koji je potpuno besplatan.

To je kurs pod nazivom “Uvod u generativnu AI” koji traje 45 minuta i možete ga pronaći na sljedećem linkovi.

Ovo je netehnički uvod koji sadrži edukaciju o principima umjetne inteligencije i kako generativna umjetna inteligencija utječe na poslovanje.

Ako završite navedeni kurs, možete doći do Generativne osnove AI značke za stečene vještine. Da biste dobili značku, morate, pored kursa “Uvod u generativnu AI”, završiti i “Uvod u velike jezičke modele” i “Uvod u odgovornu umjetnu inteligencijukursevi.

Trebat će vam ukupno oko 2 sata da završite ove obuke.

android-developer-options

Kurs za programere

Generativna AI za programere” je kurs za profesionalce i programere aplikacija, inženjere mašinskog učenja i naučnike podataka.

Da biste mogli da pohađate ovaj kurs, preduslovi su položeni kursevi “Uvod u odgovornu veštačku inteligenciju” i “Generativne osnove veštačke inteligencije”.

Važno je napomenuti da kurs “Generativni AI za programere” nije besplatan. Za učešće su potrebni Google Cloud krediti. Pretplata na Google Cloud Innovators Plus omogućava besplatan pristup obrazovanju u trajanju od jedne godine.

 

Praktične vještine

Za sticanje praktičnih vještina iz oblasti generativne umjetne inteligencije, Google je omogućio pristup velikom broju tzv. laboratorija. U njima se praktične vještine mogu steći radom na samoj platformi, a ispod je lista njih:

  • Započnite s Generative AI Studio (jedan kredit)
  • Generativna AI sa Vertex AI: Početak rada (jedan kredit)
  • Generativna AI sa Vertex AI: brz dizajn (jedan kredit)
  • Vertex AI PaLM API: Qwik Start (jedan kredit)
  • Integrirajte pretraživanje u aplikacije koristeći Gen AI App Builder (pet kredita)
  • Brzi dizajn koristeći PaLM (jedan kredit)
  • Istražite i procijenite modele koristeći Model Garden (pet kredita).

 

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Google ima novu obuku! Ovo su kursevi o korišćenju veštačke inteligencije koji dolaze u besplatnim i plaćenim verzijama koje su se prvi put pojavile na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju