back to top

Galaxy S24 Ultra ima znatno bržu internu memoriju od iPhone 15 Pro Max

Galaxy S24 Ultra ima do 75 posto bržu internu memoriju od Appleovog vodećeg iPhonea 15 Pro Max, s manjim kašnjenjem.

Galaxy S24 Ultra i iPhone 15 Pro Max koriste različite standarde interne memorije, pri čemu se Samsungov vodeći model oslanja na UFS tehnologiju, dok Apple koristi NVMe skladište na svim svojim uređajima. Bez obzira na to koja se varijanta koristi, obje nude velike brzine čitanja i pisanja, ali Galaxy S24 Ultra je taj koji uzima ‘pobjedu’ u ovoj tehnologiji jer se u novom benchmark-u pokazalo da je njegova pohrana do 75 posto brža, sa manjim kašnjenjem.

galaxy s24 ultra

Galaxy S24 Ultra može postići brzinu čitanja od 2,5 GB/s sa svojom sljedećom generacijom UFS memorije, dok iPhone 15 Pro Max znatno zaostaje.

On Jazz Disk Bench, sakitech na svom X kanalu pokazuje da Galaxy S24 Ultra nadmašuje iPhone 15 Pro Max u još jednoj kategoriji postižući sekvencijalne brzine čitanja od 2.547 MB/s, u poređenju sa propusnošću svog rivala od 1.450 MB/s, što ga čini 75% bržim. Međutim, u testu brzine pisanja sa Galaxy S24 Ultra, Samsung model postiže brzinu prenosa podataka od 1442 MB/s, dok njegov glavni konkurent registruje brzinu od 1257 MB/s, što je slabija razlika od 15 posto.

Samsung je oduvijek koristio brže flash memorijske čipove u svojim vrhunskim pametnim telefonima, tako da ne čudi da je sada Galaxy S24 Ultra pobijedio iPhone 15 Pro Max. U 4K nasumičnom testu čitanja i pisanja, vidimo sličnu priču i postavlja se pitanje zašto se Apple drži sporijeg NVMe standarda, ako i dalje zaostaje za onim što je Samsung razvio. Međutim, imajte na umu da performanse pametnog telefona ili desktopa nisu određene samo bržim sekvencijalnim ili nasumičnim brzinama čitanja i pisanja, jer se latencija također smatra vrijednom metrikom.

 

U tom smislu, Galaxy S24 Ultra je opet pobjednik, s manjim kašnjenjem od iPhonea 15 Pro Max. Za one koji ne znaju, manja latencija je prednost jer ovaj test pokazuje koliko brzo se može pristupiti određenim podacima. U teoriji, to bi značilo da Galaxy S24 Ultra može mnogo brže otvarati aplikacije, iako to zavisi i od toga koliko je optimizovan Samsungov One UI softver.

Također je važno napomenuti da su oba uređaja testirana sa 256 GB interne memorije, tako da rezultati mogu varirati ako se u istom testu koriste verzije s većom ugrađenom memorijom.

galaxy-s24-test ultra-baterije

Vrijedi napomenuti da je Galaxy S24 Ultra nadmašio iPhone 15 Pro Max i na testu trajanja baterije, tako da je Samsungov 6,8-inčni vodeći model pobijedio svog najbližeg konkurenta i u ovom mjerenju.

Izvor vijesti: sakitech

Post Galaxy S24 Ultra ima znatno bržu internu memoriju od iPhone 15 Pro Max koji se prvi put pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju