back to top

Dolaze značajne promjene u Google Chrome! Traka preuzimanja će biti uklonjena i funkcija pretraživanja Chrome aplikacije na Androidu i iOS-u će se promijeniti

Traka preuzimanja će biti uklonjena i funkcija pretraživanja Chrome aplikacije na Androidu i iOS-u će se promijeniti

Google Chrome 118 postao je dostupan korisnicima na svim platformama prije otprilike tri sedmice, ali nije uvijek pravilo da tako velika ažuriranja popularnog web pretraživača sadrže sve nove funkcije i promjene.

U nekim situacijama Google to radi samostalno, pa smo ubrzo saznali da nas očekuju dvije značajne promjene.

Prvi se odnosi na funkciju pretraživanja na Chrome aplikaciji za Android, iPhone i iPad. Drugi je unošenje promjena u već dobro poznatu traku za preuzimanje u Chromeu i korisnici je više neće moći vidjeti u ovom obliku jer se ukida.

dolaze značajne promjene u google chrome! traka preuzimanja će biti uklonjena i funkcija pretraživanja chrome aplikacije na androidu i ios-u će se promijeniti

Različite funkcije pretraživanja

Traka za pretragu na mobilnoj verziji Chrome-a se dosta koristi i već smo navikli na izgled rezultata koje dobijamo obavljajući internet aktivnosti. Kada otvorite aplikaciju Chrome i počnete upisivati ​​željene riječi za pretraživanje, već unaprijed dobivate nekoliko prijedloga za skraćivanje cijelog procesa. Ako ste postavili Google kao zadanu web tražilicu, možda ćete vidjeti i kartice sa informacijama pored običnog teksta u rezultatima pretraživanja.

Promjena koja nas očekuje upravo je vezana za proces pretraživanja, a sada će se prikazati i dodatni sadržaji koji su tematski povezani.

Google je dao primjer da objasni ovu promjenu. Korisnici se mogu zamisliti u situaciji da čitaju članak o Japanu jer planiraju posjetiti ovu zemlju. Kada kliknu na adresnu traku, vidjet će novi odjeljak s oznakom “Vezano za ovu stranicu” sa prijedlozima za druga pretraživanja kao što su, u ovom primjeru, lokalni restorani ili turističke atrakcije u Japanu.

Prijedlozi koji se odnose na unesene pojmove za pretraživanje ne staju ovdje. Korisnici će i dalje moći vidjeti trendovska pretraživanja čim počnu kucati u adresnu traku. Na listi predloženih pretraga trebalo bi da postoji poseban odjeljak pod nazivom “Popularne pretrage“. Ovo će biti vrlo korisno u situacijama kada, na primjer, tražite informacije za nadolazeći događaj ili za konkretnu pretragu koja je u tom trenutku popularna.

Vjerujemo da će ovo biti vrlo korisna opcija za aktuelnosti, ali ostaje da se vidi kako će se implementirati kako ne bi ometala uobičajena pretraživanja korisnika.

Google je naveo da je nova metoda pretraživanja već postala dostupna za Chrome aplikaciju na Androidu, a doći će i na iPhone i iPad kasnije ove godine.

 

Dodatne promjene

U isto vrijeme, Google je napravio ažuriranje “tap-to-search“ funkcionira u Chromeu na Androidu. Ova funkcija je dostupna godinama i omogućava korisnicima da dodirnu riječ ili frazu na stranici kako bi dobili pregled koji se može pretraživati ​​na dnu ekrana.

Uz nove izmjene ovdje, moguće je dobiti uvid u povezane rezultate pretraživanja putem “Dodirnite za pretragu” karakteristike.

Google je ponovo naveo primjer na svom blogu. Recimo da čitate članak i naišli ste na temu o kojoj želite saznati više. Korištenje “Dodirnite za pretragu“, odnosno označavanje jedne ili više riječi, sada ćete moći vidjeti niz povezanih pretraga pomoću kojih možete na brži način pronaći više informacija o željenoj temi.

U ovom kontekstu treba spomenuti još jednu malu promjenu. Broj prijedloga za pretraživanje koji se pojavljuju nakon što počnete kucati u adresnu traku se mijenja. Sada ćeš imati 10 prijedlozi umjesto prethodnih 6, a najrelevantniji će se pojaviti na vrhu liste.

Ova mala promjena je već kratko vrijeme dostupna na Chromeu za Android, ali bi uskoro trebala doći na iPhone i iPad uređaje.

 

Nema više trake za preuzimanje

Google Chrome godinama prikazuje aktivna i završena preuzimanja na dnu ekrana, čak i kada su drugi web pretraživači počeli da skrivaju isti element iza dugmadi ili drugih menija.

Google je ovih dana najavio da se ovo mijenja i da je traka za preuzimanje sada zamijenjena novim gumbom i menijem kako bi se cijeli proces olakšao.

Ova promjena je, prema najavi iz Googlea, nastala kao rezultat obraćanja pažnje na povratne informacije korisnika. Glavni problem je bio što je traka zauzimala dosta prostora na dnu ekrana, što je smanjilo vidljivi prostor stranice, sama traka nije automatski uklonjena i nije bila interaktivna kao ostali elementi u web pretraživaču.

Novo iskustvo preuzimanja sadržaja koje Google donosi u Chrome web pretraživač će sve premjestiti na novo dugme koje će se nalaziti na traci s alatima (nešto slično Firefoxu, Safariju i Edgeu).

Kada korisnik počne da preuzima sadržaj, oko dugmeta će se pojaviti animirani prsten koji će prikazati status punjenja. Nakon što je preuzimanje završeno, ispod dugmeta će se pojaviti naljepnica s informacijama o preuzetom sadržaju i nakon toga će se povući. Treba reći da se preuzimanja obavljaju na gotovo identičan način sa Firefoxom i Safarijem, tako da za veliki dio korisnika to neće biti tako velika promjena.

Ikona preuzetog sadržaja ispod dugmeta sadrži listu svih preuzimanja u posljednja 24 sata i može se otvoriti u svim otvorenim prozorima web preglednika, a ne samo u onom gdje je sadržaj prvobitno preuzet.

Ranije je bila selekcija”Preuzimanja” opciju kojom je otvorena lista svih preuzimanja. To se može učiniti čak i sada ako kliknete na opciju “Prikaži sva preuzimanja“.

Dugme za preuzimanja će nestati kada se ne koristi.

Napisao: Ervin Mičetić

Objava Dolaze značajne promjene u Google Chrome! Traka preuzimanja će biti uklonjena i funkcija pretraživanja Chrome aplikacije na Androidu i iOS-u se mijenja. Prvo se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju