back to top

8 razloga zašto besplatne VPN usluge nisu dovoljno dobre

VPN usluge su s pravom popularne, ali taj nivo privatnosti nije jeftin. Nažalost, besplatne VPN usluge nose rizike koji možda nisu vrijedni…

VPN-ovi su trenutno “u modi”. Stručnjaci ih stalno hvale, tvrdeći da ste vi VPN-ovi štite od mnogo problema. Ali ako razmislite o besplatna opcija, trebao bi to preispitati.

Pitanje je – šta ako ne želite da platite VPN pretplatu? Iako postoji mnogo besplatnih VPN-ova koje možete koristiti da zaštitite svoju privatnost, oni potencijalno dolaze s njima određene rizike – a ti rizici možda nisu vrijedni preuzimanja, čak i ako ne platite ništa za to.

Zašto biste trebali koristiti VPN

Za one koji nisu upoznati, postoje tri glavne prednosti korištenja VPN-a. Zato su VPN-ovi postali izuzetno popularni u posljednjih nekoliko godina.

  • Preusmjeravanje: VPN može maskirati vašu internetsku vezu. Ako se nalazite u Hrvatskoj i spojite se na VPN server koji se nalazi u Americi, web stranice će vas doživljavati kao američkog korisnika. Ovo može biti korisno za pristup sadržaju koji je ograničen za određene regije, kao što su YouTube ili Netflix.
  • Privatnost: Jedna sporedna prednost maskiranja vaše veze je ta što VPN server može djelovati kao “posljednja linija odbrane” kada neko pokuša da nadgleda vaš internet promet. Ako VPN usluga ne bilježi vašu aktivnost, onda nema načina da se vaš promet prati do vas.
  • Sigurnost: Prava VPN usluga će šifrirati vaš internet promet prije nego što napusti vaš računar i dešifrirati ga kada stigne do VPN servera, što znači da je zaštićen čak i kada prolazi kroz vaš ruter i ISP. Ovo je posebno korisno na javnim Wi-Fi mrežama.

8 razloga zašto nikada ne biste trebali koristiti besplatni VPN

Jedna je stvar prepoznati prednosti VPN-a; drugo je slijepo vjerovati njima. Postoje mnogi mitovi oko VPN-ova koji jednostavno nisu istiniti, a VPN-ovi imaju nekoliko rizika i nedostataka kojih morate biti svjesni, posebno kada su u pitanju VPN usluge koje se nude besplatno.

1) Nepouzdana usluga

8 razloga zašto besplatne vpn usluge nisu dovoljno dobre

Kao i kod većine stvari, besplatne opcije rijetko su jednaki efektivno ili završeno kao plaćene opcije, a to je apsolutno tačno kada su VPN-ovi u pitanju.

Morate imati na umu da su VPN-ovi zapravo samo usluga. Zahtevaju održavanje, popravke i stalnu pažnju u slučaju problema. Pošto besplatni servisi ne zarađuju novac, obično si ne mogu priuštiti cjelodnevnu podršku. Ako dođe do kvara, može potrajati danima ili sedmicama da se riješi.

2) Ograničena funkcionalnost

Većinu vremena, programeri koji stoje iza VPN-a nude besplatnu verziju kako bi vas uvjerili da platite plaćenu verziju. Kako god, besplatni VPN-ovi često ne rade neki od najbolje karakteristike kao što je “split tuneling”, “kill switch” ili namjenska IP adresa.

Dakle, na besplatnoj verziji VPN-a, možda ćete propustiti najbolje značajke VPN-a.

3) Ograničenja podataka, brzine i upotrebe

8 razloga zašto besplatne vpn usluge nisu dovoljno dobre

Propustljivost sada je jeftin u poređenju sa prethodnim godinama, ali i dalje košta nešto novca — pogotovo ako ga obezbedite besplatna usluga koji je veoma tražen. Ne treba vam samo dovoljno propusnog opsega za hiljade istovremenih veza, već vam je potrebno serveri koji može podnijeti opterećenje obrade svih tih zahtjeva.

Zbog toga većina besplatnih VPN-ova ima razna ograničenja. Jedna usluga vam može dati određenu količinu podataka za mjesec dana. Drugi može ograničiti brzina vaše veze. I treći može imati red za prijavu što ograničava broj korisnika na VPN-u, što znači da morate čekati da se mjesto oslobodi prije nego što se možete prijaviti i početi koristiti. Sve su to neugodne situacije koje pogoršavaju korisničko iskustvo.

4) Ograničene regionalne opcije

Jedan od glavnih razloga za korištenje VPN-a je preusmjeravanje vašeg prometa preko druge zemlje za pristup sadržaju koji je blokiran u regiji. Ili možda postoji problem sa preusmjeravanjem podataka a želite da ga zaobiđete prebacivanjem na drugi VPN server. u svakom slučaju, lokacije servera su bitan.

Međutim, svaka dodatna lokacija servera košta više novca, a besplatni VPN servisi nemaju veliki budžet. Većina takvih usluga će vjerovatno ponuditi barem jedan američki server i jedan evropski server, ali dalje od toga, sve je prepušteno slučaju.

Također, postoje lokacije servera koje morate izbjegavati ako vam je stalo do vaše privatnosti, a ako nemate server za izbor, ne možete to učiniti!

5) Nema garancije privatnosti

8 razloga zašto besplatne vpn usluge nisu dovoljno dobre

Ovo je glavni i najveći problem za većinu ljudi. Razmislite o tome kako VPN funkcionira: vaš promet se usmjerava preko servera VPN usluge. Morate vjerovati da je vaš VPN postupa ispravno sa vašim podacimatj. da ne presretate, gledate, snimate ili čak modificirate svoje pakete.

Koliko povjerenja možeš imati u besplatnom servisu? Ne plaćate im ni centa, pa bi bilo naivno misliti da imaju na umu vaše najbolje interese. Nema besplatnih VPN obećanja privatnost i sigurnost im se ne može vjerovati, čak i ako nude šifriranje prometa.

Istina je da su besplatni VPN-ovi ne dolaze sa najboljim protokolima za šifrovanje. Većina njih koristi neefikasne protokole kao što je PPTP, što bi vas moglo izložiti riziku od sajber napada. Ako želite bolje protokole i sigurniju uslugu, nemate izbora osim da platite VPN uslugu.

6) Zle namjere

Recimo da pronađite besplatnu VPN uslugu koji ne pati ni od čega od navedenog. Pouzdan je, brz, neograničen, dostupan u desetinama zemalja i nekako uspijeva garantirati privatnost bez evidentiranja vaše aktivnosti. U tom trenutku morate se zapitati: zašto to nude besplatno?

Ako ne možete smisliti dobar odgovor, vjerovatno jeste vi proizvod koji će koristiti. Kada tražite besplatni VPN za korištenje, uzmite si vremena analiziraš. Slabe sigurnosne karakteristike ili snimanje podataka su samo neki od znakova lošeg VPN-a kojih biste trebali biti svjesni.

Besplatne usluge se rijetko nude iz altruističkih razloga, posebno VPN-ovi. Ne nasjedajte na to.

8 razloga zašto besplatne vpn usluge nisu dovoljno dobre

7) Oglasi

Budući da VPN-ovima treba puno novca za rad, mora postojati način da VPN-ovi zarade novac sa svojom besplatnom verzijom. Kao rezultat toga, besplatni VPN korisnici mogu biti preplavljen reklamama/reklamama koji su jedinstveni za njih sesija proxy servera. A pošto su VPN-u potrebni korisnici da kliknu na te oglase, oglasi dobijaju prioritetni promet.

Ne samo da se ovo osjeća kao invazija na vašu privatnost, već će dodatno usporiti vašu ukupnu brzinu interneta.

8) Veća potrošnja podataka

VPN-ovi općenito potrebno je više podataka za protokole za šifriranje i dešifriranje. Besplatni VPN-ovi ne koriste najefikasnije protokole za šifriranje, pa koriste više podataka. Osim toga, posluživanje oglasa će koristiti još više vaših podataka.

Plaćeni VPN-ovi su jedini izbor

Da budemo jasni oko jedne stvari: plaćeni VPN može biti jednako loš kao i besplatni VPN. Samo zato što plaćate novac ne znači da će usluga biti dobra, da izbrišete evidenciju vaših aktivnosti ili da imate na umu svoje najbolje interese.

ali, vjerovatnije je da će biti pouzdan. Na kraju krajeva, oni žele da zadrže svoj posao i svoj posao, a najbolji način da to postignu je da održavanje odlične reputacije i ispunjavaju svoja obećanja.

 

Napisao: Boris Plavljanić

Post 8 razloga zašto besplatni VPN servisi nisu dovoljno dobri prvi put se pojavio na PC CHIP-u.
pcchip.hr

Drugi upravo čitaju